
120-hevosvoimaisten traktoreiden etukuormaimet vertailussa – etukuormaajien merkittävimmät erot johtuivat lähinnä traktoreista

Julkaisimme keväällä 120 hv traktoreiden testin ( KV 4/2021). Kyseiset traktorit oli varustettu etukuormaajilla, ja vaikka kirjoitimmekin kokemuksistamme niihin liittyen konekohtaisesti, oli tekstin keskiössä kuitenkin aina traktori, eikä tilaakaan juuri jäänyt kertoa yksityiskohtaisemmin kokemuksistamme kuormaintyöstä. Tämä artikkeli on kirjoitettu täysin etukuormaajia ajatellen.
Testasimme kaikkia etukuormaajia intensiivisesti eri työtehtävissä ja eri kuormien kanssa. Lisäksi tehtiin mittauksia etukuormaimien ominaisuuksista: esimerkiksi nostokorkeus, työsyklit eri moottorin kierrosnopeuksilla, kippauskulmat ja monia muita mittauksia. Veimme traktorit myös hiekkakuopalle, jossa jokaisella kuljettajalla oli ”henkilökohtainen kauha”, näin traktorit tulivat varmasti arvioiduksi tasa-arvoisesti. Kauhojen koot vaihtelivat pienestä erittäin suureen, ja myös lukitusmekanismit tulivat tutuiksi.
Traktoreiden etukuormainvertailu:
- Vertailussa 7 noin 120 hv:n traktorin etukuormainta
- Vertailimme 5 eri kuormainvalmistajan kuormaimia
- Kuormainten nostokyky oli keskimäärin yli 2 tonnia ja nostokorkeus yli 3,5 metriä

Valitse vähintään 100 l/min tehoinen pumppu
Yhä useammin etukuormain hankitaan traktorin oston yhteydessä tehdasasenteisena. Mekaanisesti kuormaajat olivat tässäkin testissä hyvin samankaltaisia, vaikka ne olivatkin viideltä eri valmistajalta.
Eroja oli lähinnä joissain yksityiskohdissa. Erityisen isoja eroja valmistajien välillä on siinä, miten työlaite lukitaan ja irrotetaan. Traktoriin tottumattomalle voi olla vaikea tehtävä irrottaa työlaite.
Aisojenkin suunnittelu vaikuttaa ohjaamonäkyvyyteen, mutta myös traktorilla on osuutensa yhdistelmän kokonaisuudessa.
Hyvä neuvo on valita tehdasasenteinen vaihtoehto ja vähintään 100 l/minuutissa tuottava hydraulipumppu kuormantuntevana, jos mahdollista.
Lue etukuormainvertailun merkkikohtaiset arvioinnit:
Claas Arion 440 -traktori ja FL120v -etukuormaaja: Pienet muutokset auttaisivat
John Deere 6120 M -traktori ja 603R -etukuormain: Nopeus ja tarkkuus ovat hyvä yhdistelmä
Massey Ferguson 5712 -traktori & FL.4121 -etukuormaaja: Lähes kaikki asiat hyvin
McCormick X6.420 -traktori & Mpower 120 -etukuormaaja: Mekaanista ja hidasta kuormausta
New Holland T5.120 -traktori & 755 TL -etukuormaaja: Nopea, mutta kevytperäinen
Valtra G 115 -traktori & G5S-etukuormaaja: Hyvä ahtailla alueilla
Zetor Forterra 120 HSX -traktori & ZQ 4 S -etukuormain: Tasapainoista kuormaintyöskentelyä
Katso myös videolta, miten etukuormaimet pärjäävät testissä:
Sinua saattaa kiinnostaa myös seuraavat artikkelit:
Osaston luetuimmat
- Näillä keinoilla puutavarakuormain muuntuu näppäräksi maatilakuormaimeksi — kuormaimen monipuolinen käyttö vaatii tarkkuutta hallintalaitteilta20.6.2018
- Aurinkosähkö yleistyy vauhdilla – näin kätevästi tapahtui 5 kilowatin aurinkopaneelijärjestelmän asennus omakotitaloon12.3.2021
- Alansa ammattilainen: Koneurakoitsija Jari Åsenbrygg keskittyy omaan tekemiseen ja tuloksentekoon vaikeina aikoina – ”Ympäristöpolitiikka meni nopeammin pilalle kuin kukaan osasi ikinä kuvitellakaan”08:00
- Valtra esitteli täysin uuden traktorimalliston − uusi Q-sarja sijoittuu tehoiltaan ja kooltaan T- ja S-sarjojen väliin29.6.
- Tractor of the Year 2023 -kilpailu käynnistyi — mukana mielenkiintoisia uutuuksia ja erikoistraktoreita8.8. Tilaajalle
- Alansa ammattilainen: Harri Sukuvaara maatalouden jatkuvasta myllerryksestä – ”Kaikkeen ei voi vaikuttaa yrittäjänä, mutta oma ruutu pitää hoitaa hyvin, jotta pysyy mukana.”5.5.
- Puimurin oikeilla rengasvalinnoilla voidaan vähentää maan tiivistymistä ja varmistaa sadonkorjuun onnistuminen hankalissakin olosuhteissa — renkaan halkaisija tärkeämpi kuin leveys15.7.