Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Video: Veitsikelaa hyödynnetään yksivuotisen viherlannoitusnurmen taittamiseen – katso, miten Crimperrollerin vapaasti pyörivä veitsikela kaataa pitkää kasvustoa

Crimperroller on nostolaitesovitteinen veitsikela, murska. Kun Crimperrollerilla ajetaan kasvustossa: pitkät kasvit lamaantuvat ja alla oleva lyhyt kasvusto saa vuorostaan valoa ja tilaa. Veitsikelalla ajettaessa voimaa tarvitaan huomattavasti vähemmän kuin kasvusto muuten murskaamalla.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Lyckegårdin Crimperroller-veitsikela on yksinkertainen laite. Rumpu on kiinnitetty päistään runkoon. Laite voidaan kiinnittää etu- tai takanostolaitteisiin ja laitetta voidaan hinata tai työntää. Polttoaineenkulutus ei juurikaan kasva normaalista traktorilla pellolla-ajosta, kun veitsikela ei jarruta vaan pyörii kasvustoa lamaten ja murskaten.

Rumpu on ontto ja se voidaan täyttää nesteellä. Kolmemetrinen kone painaa tyhjänä 950 kiloa. Rumpuun on hitsattu kiinnikkeet, joihin kiinnitetään hieman viistosti kulkusuuntaan nähden olevat terät. Pieni viistous terissä helpottaa hieman murskaamista ja samalla poistaa koneen pompotuksen.

Terän toinen puoli on tylppä ja toinen terävä. Terän tylpällä reunalla murskaustulos on hellempi kuin terävällä.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Käyttövaihtoehdot

Suurin osa Crimperrollerin käyttäjistä hyödyntää konetta yksivuotisen viherlannoitusnurmen (herne, härkäpapu, virna, persianapila, veriapila, retikka, sinappi, tattari jne.) taittamiseen. Crimperroller on etunostolaitteissa ja samalla ajokerralla kylvetään taitettuun kasvustoon kiekkovannaskoneella syysvilja – yleensä ruis tai vehnä. Luomutiloilla rikat torjutaan ennen viherlannoituksen kylvöä kultivaattorilla tai vastaavalla koneella.

Koneella voidaan lamata tai murskata korkeampaa korsikasvustoa esimerkiksi viljan kanssa alta, jolloin kylvetty kasvusto vapautetaan aikaisemman pääkasvin seasta. Tällöin suojaviljaan kylvetty alla oleva palkokasvikasvusto tai apila saa valoa ja tilaa.