Tehokasta suoraniittoa Capello Spartan -suoraniittopöydällä

Suoraniittopöytä on hyödyllinen varuste tuoreviljasäilörehun korjuuseen, sillä erillisen niiton ja karhotuksen poisjääminen vähentää merkittävästi kallisarvoisten jyvien varisemista peltoon. Toisaalta taas suoraniittopöytä sallii suuremman työskentelynopeuden kuin puimurin leikkuupöytä.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
Kuljetusruuvin halkaisija on poikkeuksellisen suuri. Ruuvin siivissä on vaihdettavat kulutuspalat. Leikkuulautaset ovat soikeat, ja niiden päällä on siivelliset kuvut, joiden tarkoituksena on parantaa materiaalivirtaa.
Kuljetusruuvin halkaisija on poikkeuksellisen suuri. Ruuvin siivissä on vaihdettavat kulutuspalat. Leikkuulautaset ovat soikeat, ja niiden päällä on siivelliset kuvut, joiden tarkoituksena on parantaa materiaalivirtaa. Kuva: Tuomas Anttila

Suoraniittopöydät yleistyvät ajosilppuriketjuissa tasaista tahtia, sillä monet nautatilalliset kokevat vihantaviljan, eli kokoviljasäilörehun korjuun hyvänä tapana uudistaa nurmia ja samalla lisätä säilörehun kokonaismäärää. Suoraniittopöydät mahdollistavat viljan korjuun varisemistappiot minimoiden. Puimurin pöytä olisi tähän työhön toinen vaihtoehto, mutta lautasteräpalkki selvittää vihantaviljan pehmeät korret suurellakin ajonopeudella ongelmitta, toisin kuin sormipalkki.

Capello Spartan -suoraniittopöytiä on saatavilla 5,1 ja 6,0, sekä uutuutena 6,9 metrin työleveyksillä. Tähän mennessä Capellon suoraniittopöytiä on myyty Suomeen kymmenkunta kappaletta.

Syöttöä suurella ruuvilla

Spartan-suoraniittopöytien erikoisuutena on poikkeuksellisen suuri siirtoruuvi, joka kuljettaa niitetyn kasvuston keskelle pöytää. Ruuvin halkaisija on 90 cm, kun monilla kilpailijoilla se on 80 cm luokkaa, ja vanhemmissa suoraniittopöydissä sitäkin pienempi.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Halkaisija lisää tietenkin ruuvin siirtokapasiteettia, mutta ruuvin suunnittelussa on myös toinen hyöty. Ruuvin lehdet ovat melko matalat suhteessa ruuvin kokoon, ja siten ruuvin akseli on halkaisijaltaan suuri. Suurella akselilla on suuri ympärysmitta, joka taas vähentää kerättävän materiaalin kietoutumisen riskiä. Akselin ympärille kietoutuvan korren tulee olla akselin ympärysmittaa pidempi, joten kietoutuminen voisi muodostua ongelmaksi pitkää kasvustoa, kuten hyvin kasvanutta hernettä tai härkäpapua kerätessä, jos akseli ei olisi riittävän paksu.

Ruuvi on kiinnitetty kelluvasti, eli se pääsee myötäilemään materiaalivirran mukaan.

Sovitteita on kahta tyyppiä, keinuvaa ja kiinteää. Jos ajosilppurin oma sovite ei kallistele, pääsee pöydän sovite keinumaan jousien varassa (kuvassa), kun taas keinuvan ajosilppurin sovitteen kanssa pöydän sovite on kiinteä. Pöydän suuaukko on tarkoituksella ylisuuri, ja siihen laitetaan kaventavia ”poskipaloja” merkkikohtaisten tarpeiden mukaan. Voimansiirron automaattiseen kytkentään voidaan käyttää sakarakytkintä (kuvassa), jos varuste löytyy myös ajosilppurista. New Holland -ajosilppureihin on erikoisuutena saatavilla suoraniittopöydän kaksoiskäyttö. Tällöin terälaitteen voimansiirto pyörii vakionopeudella pöydän vasemmalla puolella, ja ruuville on erillinen voimansiirto pöydän oikealla puolella, mikä säätyy ajosilppurin syöttörullien nopeuden mukaan.
Sovitteita on kahta tyyppiä, keinuvaa ja kiinteää. Jos ajosilppurin oma sovite ei kallistele, pääsee pöydän sovite keinumaan jousien varassa (kuvassa), kun taas keinuvan ajosilppurin sovitteen kanssa pöydän sovite on kiinteä. Pöydän suuaukko on tarkoituksella ylisuuri, ja siihen laitetaan kaventavia ”poskipaloja” merkkikohtaisten tarpeiden mukaan. Voimansiirron automaattiseen kytkentään voidaan käyttää sakarakytkintä (kuvassa), jos varuste löytyy myös ajosilppurista. New Holland -ajosilppureihin on erikoisuutena saatavilla suoraniittopöydän kaksoiskäyttö. Tällöin terälaitteen voimansiirto pyörii vakionopeudella pöydän vasemmalla puolella, ja ruuville on erillinen voimansiirto pöydän oikealla puolella, mikä säätyy ajosilppurin syöttörullien nopeuden mukaan. Kuva: Tuomas Anttila
Siirtoruuville on kaksi vaihdetta. Ruuvin nopeus voidaan valita silpun pituuden, ja siten ajosilppurin syöttörullien pyörimisnopeuden mukaan. Tiheintä huoltoväliä vaativa huoltokohde, eli sovitteelta vaihteistolle voiman siirtävä nivelakseli, näkyy pöydän takana.
Siirtoruuville on kaksi vaihdetta. Ruuvin nopeus voidaan valita silpun pituuden, ja siten ajosilppurin syöttörullien pyörimisnopeuden mukaan. Tiheintä huoltoväliä vaativa huoltokohde, eli sovitteelta vaihteistolle voiman siirtävä nivelakseli, näkyy pöydän takana. Kuva: Tuomas Anttila
Kun suoraniittopöytä on sovitettu Claas- tai John Deere-ajosilppuriin, on koko voimansiirtokoneisto pöydän vasemmassa laidassa. Vaihteisto jakaa voiman kardaanin välityksellä teräpalkille ja ketjuratasvälityksen kautta siirtoruuville.
Kun suoraniittopöytä on sovitettu Claas- tai John Deere-ajosilppuriin, on koko voimansiirtokoneisto pöydän vasemmassa laidassa. Vaihteisto jakaa voiman kardaanin välityksellä teräpalkille ja ketjuratasvälityksen kautta siirtoruuville. Kuva: Tuomas Anttila

Kaksi vaihdetta silpunpituuden mukaan

Suoraniittopöydän voimansiirto on melko suoraviivainen. Merkkikohtaiselta sovitteelta voima siirtyy nivelakselin välityksellä pöydän takana olevalle vaihdelaatikolle. Vaihteiston avulla ruuvin pyörimisnopeus voidaan valita kahden vaihteen väliltä, riippuen siitä, mikä on silpunpituus ja siten ajosilppurin syöttörullien pyörimisnopeus. Vaihdelaatikko jakaa voiman sekä ruuville että teräpalkin voimansiirrolla, joka ruuvista poiketen pyörii aina samalla nopeudella vaihteesta riippumatta.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Monissa suoraniittopöydissä teräpalkki on toteutettu yhdistämällä kaksi niittokoneen teräpalkkia. Capellon tapauksessa teräpalkki on kuitenkin yhtenäinen, nimenomaan suoraniittopöytiä varten valmistettu. Teräpalkki saa voimansa lautasrivin takaa.

Kuluvien osien vaihdettavuuteen on panostettu. Leikkuulautasissa on niittomurskaimista tuttu terien jousilukitus, mikä nopeuttaa terien vaihtoa. Ruuvin siivissä on kulutusteräksestä valmistetut ja vaihdettavat kulutuspalat käyttöiän pidentämiseksi. Teräpalkin alla olevat liukupalat ovat Hardox-kulutusterästä.

Tarkempaa työskentelyä pöytäautomatiikalla

Teräpalkin alle on lisävarusteena saatavilla puimureiden leikkuupöydissä ja ajosilppurien maissipöydissä käytetyt leikkuukorkeuden mittausanturit, mikä vaatii ajosilppuriin tuen kyseiselle ominaisuudelle. Tämä varuste parantaa pöydän maanpinnanseurantaa, eikä pöydän tarvitse kulkea välttämättä ollenkaan teräpalkin jalasten varassa, mikä sekin säästää pellon pintaa.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Jämijärveläinen koneurakoitsija Jari Mäki hankki tälle kaudelle 6-metrisen Spartan-pöydän ilman kyseistä varustetta. Hän kuitenkin totesi ensimmäisen syksyn lähes 300 hehtaarin ajojen pohjalta, että kyseessä on hänen käytössään tarpeellinen varuste: ”Minulla on paljon sellaisia asiakkaita, joilla on aika epätasaiset, rinteiset maat. Niille täytyisi olla pöydän kallistus ja leikkuukorkeuden mittausanturit. – – Laitan ne varmaan vielä jälkeenpäin.”

Hyvässä kasvustossa 6-metrinen Capello saa pidettyä Mäen 770-hevosvoimaisen ajosilppurin kiireisenä. Harvemmassa kasvustossakin ajosilppurin saa nöyräksi, jos pellon tasaisuus mahdollistaa suuremmat ajonopeudet, sillä Mäen mukaan pöytä pysyy menossa mukana jopa 18 km/h ajonopeudessa. Epätasaisemmissa paikoissa kevennys alkaa kuitenkin suurilla nopeuksilla pompottaa pöytää, mihin leikkuukorkeuden automatiikka saattaisi toimia lääkkeenä.