
Tehokasta suoraniittoa Capello Spartan -suoraniittopöydällä


Suoraniittopöydät yleistyvät ajosilppuriketjuissa tasaista tahtia, sillä monet nautatilalliset kokevat vihantaviljan, eli kokoviljasäilörehun korjuun hyvänä tapana uudistaa nurmia ja samalla lisätä säilörehun kokonaismäärää. Suoraniittopöydät mahdollistavat viljan korjuun varisemistappiot minimoiden. Puimurin pöytä olisi tähän työhön toinen vaihtoehto, mutta lautasteräpalkki selvittää vihantaviljan pehmeät korret suurellakin ajonopeudella ongelmitta, toisin kuin sormipalkki.
Capello Spartan -suoraniittopöytiä on saatavilla 5,1 ja 6,0, sekä uutuutena 6,9 metrin työleveyksillä. Tähän mennessä Capellon suoraniittopöytiä on myyty Suomeen kymmenkunta kappaletta.
Syöttöä suurella ruuvilla
Spartan-suoraniittopöytien erikoisuutena on poikkeuksellisen suuri siirtoruuvi, joka kuljettaa niitetyn kasvuston keskelle pöytää. Ruuvin halkaisija on 90 cm, kun monilla kilpailijoilla se on 80 cm luokkaa, ja vanhemmissa suoraniittopöydissä sitäkin pienempi.
Halkaisija lisää tietenkin ruuvin siirtokapasiteettia, mutta ruuvin suunnittelussa on myös toinen hyöty. Ruuvin lehdet ovat melko matalat suhteessa ruuvin kokoon, ja siten ruuvin akseli on halkaisijaltaan suuri. Suurella akselilla on suuri ympärysmitta, joka taas vähentää kerättävän materiaalin kietoutumisen riskiä. Akselin ympärille kietoutuvan korren tulee olla akselin ympärysmittaa pidempi, joten kietoutuminen voisi muodostua ongelmaksi pitkää kasvustoa, kuten hyvin kasvanutta hernettä tai härkäpapua kerätessä, jos akseli ei olisi riittävän paksu.
Ruuvi on kiinnitetty kelluvasti, eli se pääsee myötäilemään materiaalivirran mukaan.



Kaksi vaihdetta silpunpituuden mukaan
Suoraniittopöydän voimansiirto on melko suoraviivainen. Merkkikohtaiselta sovitteelta voima siirtyy nivelakselin välityksellä pöydän takana olevalle vaihdelaatikolle. Vaihteiston avulla ruuvin pyörimisnopeus voidaan valita kahden vaihteen väliltä, riippuen siitä, mikä on silpunpituus ja siten ajosilppurin syöttörullien pyörimisnopeus. Vaihdelaatikko jakaa voiman sekä ruuville että teräpalkin voimansiirrolla, joka ruuvista poiketen pyörii aina samalla nopeudella vaihteesta riippumatta.
Monissa suoraniittopöydissä teräpalkki on toteutettu yhdistämällä kaksi niittokoneen teräpalkkia. Capellon tapauksessa teräpalkki on kuitenkin yhtenäinen, nimenomaan suoraniittopöytiä varten valmistettu. Teräpalkki saa voimansa lautasrivin takaa.
Kuluvien osien vaihdettavuuteen on panostettu. Leikkuulautasissa on niittomurskaimista tuttu terien jousilukitus, mikä nopeuttaa terien vaihtoa. Ruuvin siivissä on kulutusteräksestä valmistetut ja vaihdettavat kulutuspalat käyttöiän pidentämiseksi. Teräpalkin alla olevat liukupalat ovat Hardox-kulutusterästä.

Tarkempaa työskentelyä pöytäautomatiikalla
Teräpalkin alle on lisävarusteena saatavilla puimureiden leikkuupöydissä ja ajosilppurien maissipöydissä käytetyt leikkuukorkeuden mittausanturit, mikä vaatii ajosilppuriin tuen kyseiselle ominaisuudelle. Tämä varuste parantaa pöydän maanpinnanseurantaa, eikä pöydän tarvitse kulkea välttämättä ollenkaan teräpalkin jalasten varassa, mikä sekin säästää pellon pintaa.
Jämijärveläinen koneurakoitsija Jari Mäki hankki tälle kaudelle 6-metrisen Spartan-pöydän ilman kyseistä varustetta. Hän kuitenkin totesi ensimmäisen syksyn lähes 300 hehtaarin ajojen pohjalta, että kyseessä on hänen käytössään tarpeellinen varuste: ”Minulla on paljon sellaisia asiakkaita, joilla on aika epätasaiset, rinteiset maat. Niille täytyisi olla pöydän kallistus ja leikkuukorkeuden mittausanturit. – – Laitan ne varmaan vielä jälkeenpäin.”
Hyvässä kasvustossa 6-metrinen Capello saa pidettyä Mäen 770-hevosvoimaisen ajosilppurin kiireisenä. Harvemmassa kasvustossakin ajosilppurin saa nöyräksi, jos pellon tasaisuus mahdollistaa suuremmat ajonopeudet, sillä Mäen mukaan pöytä pysyy menossa mukana jopa 18 km/h ajonopeudessa. Epätasaisemmissa paikoissa kevennys alkaa kuitenkin suurilla nopeuksilla pompottaa pöytää, mihin leikkuukorkeuden automatiikka saattaisi toimia lääkkeenä.
Osaston luetuimmat
- Valtra esitteli täysin uuden traktorimalliston − uusi Q-sarja sijoittuu tehoiltaan ja kooltaan T- ja S-sarjojen väliin29.6.
- Elhon uudentyyppinen NK 10700 SF -perhosniittokone on mielenkiintoinen vaihtoehto – murskaimen korvaa karhotusruuvit7.10.2021
- Aurinkosähkö yleistyy vauhdilla – näin kätevästi tapahtui 5 kilowatin aurinkopaneelijärjestelmän asennus omakotitaloon12.3.2021
- Niittotavat puhuttavat nurmenkorjuuketjuissa – murskaimella vai ilman?22.4.2021
- Alansa ammattilainen: Harri Sukuvaara maatalouden jatkuvasta myllerryksestä – ”Kaikkeen ei voi vaikuttaa yrittäjänä, mutta oma ruutu pitää hoitaa hyvin, jotta pysyy mukana.”5.5.
- Video: Demecan biokaasulaitoksen ydinprosessi esittelyssä – kyseessä on kiintomädätys5.4.
- Bergmannin Royal-noukinvaunuihin uusia ominaisuuksia10.6.