Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Vielä matkaa maailmanvaltaukseen

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Kuten olettaa saattaa, on robottien kehityksessä vielä pitkä matka siihen, että ne ovat kaupallisia maatalouskoneita muiden rinnalla, vaikka niiden maatalouskäytössä onkin jo päästy alkuun. Laajemmassa kuvassa autonomisten robottien yleistymistä rajoittavat esimerkiksi turvallisuustekijät, sekä sen myötä lakipykälät. Nykyään peltorobotit vaativatkin useimmissa maissa ”kuljettajan” seuraamaan työn etenemistä paikanpäällä.

Viljelijän kannalta olennainen tekijä on tietenkin myös uuden teknologian toimivuus. ”Käytännön töissä robotit toimivat – ja noh, joskus ne eivät toimi, mutta tällaiselle nuorelle teknologialle se on tavallista”, totesi keskustelua vetänyt DLG:n Claus Erdle. Vaikka robotin voisikin lainvoimaisesti jättää yksin pellolle, saattaa robotin liikkeellä pitäminenkin vaatia edelleen yhden työntekijän panoksen.

Asiakkaiden käytössä FarmDroid FD20 on toimitusjohtaja René Jørgensenin mukaan toiminut toisissa paikoissa hyvin, mutta toisissa haasteita ovat aiheuttaneet esimerkiksi kovat maalajit ja kuiva kevät. Baijerin maataloustutkimuslaitoksella peltorobotteja käytännön työssä kokeilevan Beat Vinzentin mukaan kitkentäroboteilla erityisesti kasvijäte ja kivet aiheuttavat haasteita. Hän myös korostaa, että kitkentärobottien myötä kaikki työ ei poistu, vaan edelleen raskaammat työt, kuten muokkaus ja korjuu hoidetaan perinteisin menetelmin.

Riviväliharausta 30 vuotta kehittäneen, K.U.L.T.-nimisen yhtiön toimitusjohtaja Christian Kirchoffin mukaan peltorobottien käyttöönotto ei myöskään ole konehankinta muiden joukossa, vaan viljelijän tulee ottaa askel robottiviljelyn suuntaan. Vinzentin mukaan peltorobottien käyttämisessä on paljon samaa kuin robottilypsyyn siirtymisessä.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Kun peltorobottien kehityksen nykytilaa katsoo, vaikuttaa siltä, etteivät ne vielä hetkeen täysin korvaa työntekijöiden käyttämistä, johtuen valvonnan ja ylläpidon tarpeesta. Suurin potentiaali peltoroboteille ei ole niissä työvaiheissa, jotka voidaan jo nyt hoitaa tehokkaasti traktorilla, vaan niissä, joiden koneellistaminen muuttuu järkevämmäksi robottien myötä. Näin aiemmin käsin tehty työvaihe voidaan hoitaa työntekijän ja robotin yhteispelillä aiempaa tehokkaammin, aivan kuten FarmDroidin tapauksessa.