Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Video: Heinä karheelle kerta-ajolla ja ilman murskausta – katso, miten Elhon uudentyyppinen niittoperhonen selvittää tiheät heinikot

Elhon uuden NK 10700 SF -perhosniittokoneen erikoisuutena on, että murskainten tilalla on ainoastaan suurikokoiset ruuvit, jotka siirtävät heinän yhteen karheeseen. Videolla näet, miten murskaamaton heinä liikkuu ruuveilla karheelle, ja miten niittoyhdistelmän nykyaikaiset varusteet jouduttavat työntekoa.

Elhon uudentyyppinen niittokone ei päässyt kokeilussamme helpolla. Kuluneen satokauden ensimmäinen sato oli todella runsas, joten karhotukseen käytettävillä ruuveilla oli paljon rehumassaa siirrettävänään.

Ruuvien merkitys materiaalin siirtämisessä korostuu tässä konetyypissä, sillä takaniittoyksiköissä ei ole murskaimia jouduttamassa heinän liikkumista, vaan niittolautasten jälkeen vastuu sujuvasta materiaalivirrasta on kokonaan karhotusruuveilla.

Videolla voi nähdä hyvin myös niittoyhdistelmästä löytyneiden, edistyneempien varusteiden, eli niittokoneen GPS-ohjatun päisteautomatiikan ja traktorin automaattiohjauksen toiminnan. Päisteautomatiikka laskee takakoneet yllättävänkin tarkasti samaan linjaan kuin mihin kuljettaja on hetkeä aiemmin laskenut etukoneen. Kun automaattiohjaukselle on saatu ajolinjat tehtyä, mahdollistaa se koko työleveyden hyödyntämisen suurellakin ajonopeudella. Karheista saadaan viivasuoria, mikä helpottaa myös ajosilppurin ja siirtovaunun yhteispeliä.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Kuten videosta voi nähdä, selvittää ruuvit runsaat ja lakoontuneetkin heinäkasvustot yllättävänkin hyvin. Ruuvit kuitenkin vaikuttavat työskentelyyn ja lopputulokseen monin tavoin, eivätkä pelkästään positiivisesti. Lue täysimittaisesta kokeilujutusta, että mistä on kyse, ja mitä niittoyhdistelmä muuten pitää sisällään.

Lue Elho NK 10700 SF -perhosniittokoneen kokeilujuttu KV 14/2021:

Elhon uudentyyppinen perhosniittokone on mielenkiintoinen vaihtoehto – murskaimen korvaa karhotusruuvit