Kaivinkoneen peukalo helpottaa esineiden käsittelyä

Jokainen kaivinkonetta käyttänyt on joutunut tilanteeseen, jossa esim. kivi, kanto tai muu esine ei tahdo millään asettua kauhaan liikuteltavaksi, vaan touhu alkaa vaikuttaa hippaleikiltä. Uusvanhalla "peukalolla" esineet saa kuitenkin napattua kyytiin turvallisesti.
Peukalon avulla esim. kivien ja kantojen käsittely helpottuu huomattavasti.
Peukalon avulla esim. kivien ja kantojen käsittely helpottuu huomattavasti. Kuva: Arto Turpeinen
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
Antti Tuominen uskoo, että yksinkertaiselle, mutta työtehoa selvästi lisäävälle peukalolle riittää kysyntää.
Antti Tuominen uskoo, että yksinkertaiselle, mutta työtehoa selvästi lisäävälle peukalolle riittää kysyntää. Kuva: Arto Turpeinen
Peukalon kulmaa ja etäisyyttä säädetään tapin paikkaa muuttamalla. Tuotantoversiossa tapit tulevat olemaan hieman ohuempia, mutta holkitettuja.
Peukalon kulmaa ja etäisyyttä säädetään tapin paikkaa muuttamalla. Tuotantoversiossa tapit tulevat olemaan hieman ohuempia, mutta holkitettuja. Kuva: Arto Turpeinen
Kuljetusasennossa peukalo lukitaan kaivupuomin suuntaiseksi.
Kuljetusasennossa peukalo lukitaan kaivupuomin suuntaiseksi. Kuva: Arto Turpeinen
Sopivalla puristusotteella voidaan siirrellä niin pylväitä kuin vaikkapa kaapeliputkia.
Sopivalla puristusotteella voidaan siirrellä niin pylväitä kuin vaikkapa kaapeliputkia. Kuva: Arto Turpeinen

Amerikkalaista syntyperää olevien kaivukoneiden, kuten Bobcatin ja Caterpillarin, kaivupuomin yläosassa on usein korvalliset, joiden käyttötarkoitusta joutuu Suomen olosuhteissa pohtimaan. Kyseessä on etenkin rapakon takana yleisesti käytettävä ”Thumbin” eli peukalon kiinnike. Peukalo on eräänlainen kauhanpäälle laskeutuva tassu, jonka avulla kauhalla voidaan tarttua erilaisiin esineisiin tai estää materiaalin varisemisen kauhasta.

Vaikka kyseessä onkin vuosikymmeniä vanha keksintö, niin Suomessa peukalot eivät ole yleistyneet – ehkä myös vähäisestä tarjonnasta johtuen. Äänekoskelainen A1-koneet kuitenkin pyrkii markkinoille kiinteällä ja edullisella versiollaan.

”Myyntihommissa olen jatkuvasti tekemisissä alan ihmisten kanssa, ja olen kuunnellut mitä pitäisi tehdä ja minkälaisia laitteita tulisi olla. Sinänsä tämä peukalo vanha keksintö, mutta kokeillaan olisiko laitteelle kysyntää. Tavoitteena on tuoda markkinoille edullinen, mutta erittäin monipuolinen ja yksinkertainen laite”, kertoo idean isä Antti Tuominen.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Mahdollistaa tiukan otteen

A1-Koneiden peukalon toimintaperiaate on erittäin yksinkertainen. Kaivuvarteen on liitetty hitsaamalla kiinteä teline, johon tukivarsi on kiinnitetty. Kulmaa ja etäisyyttä kauhaan voi säätää siirtämällä vartta yhdellä sokkatapilla eri korkeudelle. Siirrettävää esine siis puristuu kauhan huulilevyn ja kiinteän ”peukalon” väliin. Kuljetusasennossa tassun saa nostettua ylös kaivupuomin suuntaiseksi.

Tuominen havainnollistaa laitteen etuja varsin maanläheisellä tavalla. ”Ilman peukaloa ihmisen on hankala saada puristusotetta aikaan – ainoastaan neljällä sormella esim. kertakäyttökupin käsittely on hankalaa. Koneen kaivupuomiin liitettävällä ”peukalolla” on sama vaikutus, sillä se mahdollistaa erikokoisten ja muotoisten esineiden turvallisen ja näppärän käsittelyn”.

Amerikoissa on tarjolla niin kiinteitä kuin hydraulisestikin liikkuvia peukaloita. Tuominen päätyi kiinteään versioon käytännön syistä. ”Tällaisena versiona hinta saadaan pysymään kurissa. Lisäksi Suomessa hydrauliikat ovat usein jo käytössä, sillä lisälaitteiden käyttö on huomattavasti yleisempää kuin useimmissa muissa maissa. Mikään ei sinänsä estä sylinterin liittämistä – tarvitaan ainoastaan takakiinnike kaivupuomiin. Kaupallisessa versiossa tämä tosin vaatisi CE-hyväksynnän, kun kiinteässä versiossa sitä ei tarvita”, Tuominen valottaa.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Monia käyttökohteita

Kaivukone on nimensä mukaisesti suunniteltu kaivamiseen, eikä erilaisten esineiden siirtely kauhalla ole erityisen helppoa, vaikka sitä joutuukin tekemään säännöllisesti. Esimerkiksi rumpuputkien tai edessä olevien risujen siirtely on hankalaa. Yksinkertaisellakin peukalolla monet tehtävät helpottuvat huomattavasti.

A1-peukaloa testannut Seppo Auvinen luettelee nopeasti runsaasti käyttökohteita. ”Peukalosta on suuresti apua jo ihan asfaltinkuorinnassakin. Pelkällä kauhalla pinta repeilee erikokoisiksi paloiksi, joita joutuu erikseen keräilemään. Peukalon avulla asfaltin saa irrotetttua ja nostettua suurina kappaleina suoraan kuorma-auton lavalle. Pienellä koneella myös kantojen käsittely on huomattavasti helpompaa – vaikka kanto ei mahtuisikaan kauhaan, niin peukalolla pitelemällä sen voi kuitenkin nostaa korkealle kyytiin ilman pelkoa putoamisesta”.

Useita eri malleja

A1-Peukalot valmistaa mänttäläinen Evemet Oy, joka myös lähettää tuotteet suoraan asiakkaalle – millä varmistetaan myös nopea toimitusaika. Peukalot on valmistettu 400 Hardoxista, jolla saavutetaan keveyden lisäksi myös kulutuskestävyyttä. Esittelyversiossa kiinnike oli vielä hitsattu suoraan kaivupuomiin, mutta mahdollista olisi myös peti, johon laitteen voisi pultata sopivalle korkeudelle.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Erikokoisia malleja tulee olemaan ainakin kolme. Ensimmäisenä valmistetaan noin minikoneisiin soveltuvia peukaloita, mutta parin kuukauden kuluttua tavoitteena on tuottaa jo 14-tonnisille koneille mitoitettuja malleja.

Jutuntekohetkellä A1-Peukalon hinta oli vielä hieman avoinna, mutta nollaverolla pienimpien mallien hinnat alkanevat noin 1 000 eurosta. ”Tavoitteena on tuoda markkinoille erittäin edullinen tuote, joka hintaansa nähden kuitenkin parantaa merkittävästi työtehoa. Esimerkiksi pihdit tai kahmarit ovat huomattavasti arvokkaampia. Valmistamme heti aluksi hieman isommat sarjat jokaista mallia, sillä urakoitsijoilta tulleen palautteen perusteella tarvetta peukalolle vaikuttaisi olevan”, Tuominen vakuuttaa.

Lisätietoja voi kysellä suoraan Antti Tuomiselta numerosta 040 587 3239.

Katso Lisämateriaalit-osiosta video, jossa esitellään A1-peukaloa tositoimissa !

Lue lisää