Maansiirtoalan aloittelija ja konkari haastattelussa – Sähi Oy:ssä työskentelevät isä ja poika näkevät alan eri näkökulmista

Sähi Oy:n nuori yrittäjä ja hänen isänsä, vuosia kokenut konkari näkevät maansiirtoalan keskenään eri tavalla. Mitä he haluavat sanoa toisilleen?
Sähi Oy:n yrittäjä Tuomas Toppila isänsä Kimmon kanssa kotipihassaan. Yrityksellä on kaksi kaivukonetta, 19-tonninen JCB 141 lyhytperäisenä, sekä 9-tonninen 90JZ kumiteloilla ja puskulevyllä. Molemmissa on Rototiltin pyörittäjät.
Sähi Oy:n yrittäjä Tuomas Toppila isänsä Kimmon kanssa kotipihassaan. Yrityksellä on kaksi kaivukonetta, 19-tonninen JCB 141 lyhytperäisenä, sekä 9-tonninen 90JZ kumiteloilla ja puskulevyllä. Molemmissa on Rototiltin pyörittäjät. Kuva: Eemeli Linna
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Aloittelijan puheenvuoro

Kysyisin isältäni Kimmolta, miten vanhemmat alan konkarit varmistavat, että pysyvät kehityksen mukana, sillä uudet 3D-laitteet ja työmaalla tarvittavat mittausjärjestelmät muuttuvat nopeasti? Uusia nyansseja ja sääntöjä tulee jatkuvasti esimerkiksi kaapelityömaalle.

On toki niin, että vanhempien ammattilaisten pitäisi opettaa nuorempia alan töihin ja vastuuta pitää jakaa, sillä nuorista koneammattilaisista on huutava pula.

Työmaallani on eräs pian eläkkeelle jäävä koneenkuljettaja, joka ei pidä mitään asiaa itsestään selvänä. Hän kertoo täsmällisesti mitä tehdään ja miksi tehdään. Näin nuorempana tietynlainen nöyryys on tärkeää alan ammattilaisia kohtaan.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Jatkuvuuteen sanoisin, että perustin yritykseni sillä periaatteella, että meitä on useampi töihin kykenevä perheen piirissä, ettei kaikki ole yhden henkilön varassa. Ajatus oli alun perinkin, että toiminta pitää saada kunnolla käyntiin.

Vuokrakoneet ovat huoleton tapa tehdä liiketoimintaa, kun pystyy keskittymään työn tekemiseen. Toki kuljettajan ajotavalla on paljon merkitystä, miten vaikkapa pyörittäjä pysyy kunnossa.”

Konkarin puheenvuoro:

Haluaisin kysyä Tuomakselta, miten hän panostaa kilpailutukseen? Uusien kontaktien merkitys tulevien työmaiden saamiseksi on tärkeää, jotta toimintaa voi suunnitella eteenpäin. Toki uusien työmaiden hinnoittelu kannattaa suunnitella yhdessä. Onneksi on saatu tehdä pitkiä työmaita, joissa hinnoittelu on selkeää.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Konetöissä on tehtävä parhaansa ja kuunneltava ammattilaisia, miten he esittävät työnkuvan tärkeänä pidettävät asiat.

Jos asiakas ehdottaa jotain, mitä on käytännössä vaikea tehdä, häntä on silti ensin kuunneltava. Sitten keskustelua on jatkettava tarjoamalla erilaisia konkreettisia vaihtoehtoja, jotta yhteisymmärrys löytyy.

Ylipäänsä selviämisen ja jatkuvuuden turvaamiseksi työ on tehtävä niin kuin kuuluu ja sillä laadulla kuin kuuluu. Näin asiakkaat palaavat takaisin.

Kun yritystoiminnassa on vastoinkäymisiä ja hankaluuksia, on mentävä tulta päin ja yritettävä pitää pää pinnalla. Jos tilanne näyttää taloudellisesti epävarmalta, peli pitää puhaltaa ajoissa poikki.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Vastaan Tuomakselle, että ala kehittyy kaikin tavoin nopeasti. Metsänmuokkaukseenkin tulee jatkuvasti yleisen keskustelun ja ympäristösäädösten myötä uusia piirteitä. Mukana on vain pysyttävä.”

Konkari: Kimmo Toppila

 • Työntekijänä Sähi Oy:ssä
 • Maanrakennusalalla 25 vuotta pääasiassa konekuljettaja
 • Toimi yrittäjänä vuodesta 2005 vuoteen 2011. Talousvaikeudet johtivat takaisin työntekijäksi, koneen- ja autonkuljettajaksi
 • Nyt koneenkuljettajana poikansa Tuomaksen yrityksessä
 • Työmaat pääosin pitkiä metsänmuokkaus- ja kaapelityömaita

Aloittava yrittäjä: Tuomas Toppila

 • Yrittäjä Sähi Oy:ssä
 • Kouluikäisenä oli kesätöissä maatiloilla
 • Työskenteli myöhemmin koulujen ja armeijan kanssa limittäin Siikajoen Betonitukku Oy:ssä yhteensä yhdeksän vuoden ajan
 • Ajoi betonipaaluja paalutustyömaille ympäri Suomea ja kuljetti junttakoneita
 • Aloitteleva koneenkuljettaja
 • Mielessä on oman auton hankinta kuljetuksiin