Kaivinkoneiden vuokraus on yhä suositumpaa

Vuokraus on hyvä tapa tutustua uusiin konemalleihin ja merkkeihin.
Vuokraus on hyvä tapa tutustua uusiin konemalleihin ja merkkeihin. Kuva: Arto Turpeinen
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Suomessa on ollut, ja on osin yhä, vahva omistamisen kulttuuri. Työkoneet ja laitteet pitää olla omia. Tämä ajattelumalli on kuitenkin nyt muuttumassa. Vahvat mielipiteet ja tunteet ovat väistymässä rationaalisen ja laskettuihin kustannuksiin perustuvan ajattelun sekä riskienhallinnan tieltä.

Haastattelimme vertailutestiin osallistuneiden merkkien edustajia. Kaikkien näkemys on se, että vuokraamisen osuus tulee lähivuosina kasvamaan niin oman merkin osalta kuin kokonaisuudessaan Suomessa. Perusteet kasvulle ovat selkeät.

”Vuokraaminen on hyvä paikkaus lyhytaikaiseen tarpeeseen, eikä vuokrakone sido pääomia. Lisäksi vuokraaminen helpottaa kustannuslaskentaa, kun tiedät tasan tarkkaan koneen hinnan ja henkilöstökulut,” Edeco Tools Oy:n myyntipäällikkö Tuomas Järvinen tiivistää.

Vuokraamot kumppanina

Vaikka osalla yrityksistä ei ole varsinaista omaa vuokraustoimintaa, on vuokrabisneksellä tärkeä osa heidän liiketoimintaansa. Esimerkiksi Volvo CE Finland Oy on jo vuosia tehnyt mittavaa yhteistyötä suurten konevuokraamoketjujen kanssa. ”Meillä ei ole käytännössä omaa vuokraustoimintaa. Muutamia koneita on vuokralla, olemme vielä opettelemassa tätä. Mutta sen sijaan vuokraamoyritykset ovat meille merkittävä asiakasryhmä, etenkin kompaktikoneissa,” Volvo CE Finland Oy:n tuotepäällikkö Teijo Lähdekorpi kertoo.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Myöskään Konesilta Oy ei toistaiseksi ole lähtenyt mukaan vuokraustoimintaan. Liiketoimintajohtaja Mikko Vinkki toteaa, että vuokraamot ovat tärkeitä asiakkaita myös siinä, että Kubotaa vuokranneet ovat todenneet koneen sopivaksi ja hankkineet sen myöhemmin omakseen.

Edeco Tools Oy on tehnyt tietoisen valinnan jättäytymällä pois vuokramarkkinoilta. ”Meillä on asiakaspiirissä paljon vuokraamoyrityksiä, emmekä halua kilpailla heidän kanssaan. Olemme joskus vuokranneet tiukan paikan tullen koneen huollon ajaksi muutamaksi päiväksi,” Tuomas Järvinen valottaa toimintaa.

Vahvaa omaa toimintaa

ECM:n maahantuoja Minikone Oy pohjaa toimintaansa hyvin vahvasti vuokrauksenkin varaan. Myynti/vuokrauspäällikkö Sami-Pekka Patama kertoo, että heidän liiketoiminnassaan vuokrauksella on suuri merkitys. ”Melkein voi vuokrauksen ja maahantuonnin osuudet jakaa 50/50 suhteessa. Vuokrauksen kysyntä kasvaa vuosi vuodelta,” Patama sanoo.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Cat-koneita maahantuovan Avesco Oy Suomi tuotepäällikkö Teppo Suonpää kertoo, että vuokraustoiminta on merkityksellistä liiketoimintaa. Vuokraustoiminta jakautuu sekä omaan toimintaan että merkittäviin kumppanuuksiin vuokraamoasiakkaiden kanssa.

JCB:tä maahantuovan Mateko Oy:n vuokrayhtiön, CE-Rental Oy:n myyntipäällikkö Eetu Tyster sanoo, että vuokraustoiminta kattaa noin 10 prosenttia liikevaihdosta, mutta suunta on kasvava ja ylöspäin. Tyster muistuttaa, että vuokraamokoneet uusitaan varsin usein. Näin sen kautta tulee asiakkaita kiinnostavia tuoreita vaihtokoneita.

Takeuchia maahantuovalla Honka Trading Oy:llä myyntipuoli näyttelee vielä selkeästi merkittävämpää osaa kokonaisuutta tarkasteltaessa. ”Kyllä se vuokraus kasvaa koko ajan, aivan selvä suuntaus. Vuokra-asiakkaiden kautta tulee myös suoraa konekauppaa,” Tomi Ylipaasto kertoo.

Painopiste pienissä

Vaikka Vuokramarkkinoiden pääpaino on pienissä, alle 5 tonnin painoisissa kaivukoneissa, on painotuksissa myös eroja. Edeco Tools Oy:n tärkein tuoteryhmä on Wacker Neusonin minidumpperit, 1–1,7 tonnin minikaivurit sekä noin 3 tonnin pyöräkuormaajat. Teppo Suonpää kertoo, että tyypillisin vuokra-Cat on yli 5 tonnin pyöräkuormaaja.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Minikone Oy:n toiminta perustuu vahvasti alle 10 tonnin kaivukoneiden vuokraamiseen. Myös kuormaajilla on yhä suurempi merkitys Minikone Oy:n vuokraliiketoimintaan. CE-Rental Oy:lle suurimman volyymin tuo 6 ja 9 tonnisten pyöräkuormaajat. Eetu Tyster kertoo, että jatkossa panostetaan lisää yli 5 tonnisiin kaivukoneisiin.

Mikko Vinkki kertoo, että Kubotan kaivukoneet ovat laajalti saatavilla aina U10-mallista lähtien aina suosittuun 5–6 tonnin kokoluokkaan saakka. Kysyntä on kasvussa myös 5 tonnin kuormaajissa. Tomi Ylipaasto puolestaan kertoo, että vuokraus seuraa aika hyvin myyntilukuja. Suosituimmat ovat 5-, 9- ja 16-tonniset tela-alustaiset kaivukoneet. Kysyntää riittää myös mm. pitkäpuomisille malleille. Volvolla kompaktiluokan, enintään 2-tonniset kaivukoneet muodostavat volyymiltään suurimman ryhmän. Lisäksi 5-, 6- ja 10-tonnisten pyöräkuormaajien suosio kasvaa jatkuvasti.

Markkina kasvaa, trendit muuttuvat

Kaikki haastatellut toteavat kuin yhdestä suusta, että vuokrausliiketoiminta tulee näyttelemään yhä suurempaa osaa tulevaisuuden konekaupassa. Tähän vaikuttaa ehdottomasti ajatusmaailman muuttuminen. ”Omistamisesta siirrytään enemmän vuokraamiseen ja samalla myös huoltosopimuksien suosio lisääntyy. Keskitytään enemmän itse työhön kuin omistamiseen ja huoltamiseen. Keski-Eurooppalainen meininki on tulossa tänne,” Teijo Lähdekorpi arvioi.

Yksi nouseva trendi tulee olemaan pitkäaikaisvuokrauksen kasvu. ”Vaikka merkittävä osa koostuu yhä lyhytaikaisesta vuokrauksesta, on pitkäaikaisvuokrauksen kysyntä kasvussa. Jopa yhden–kahden vuoden sopimuksille on yhä enemmän kysyntää,” Sami-Pekka Patama nostaa.

Tuomas Järvinen uskoo, että koronavuosi jättää oman jälkensä. ”Nyt kotitaloudet ovat remontoineet ja rakentaneet paljon. Vuokraamoista tullut viestiä, että pienet koneet ovat olleet liikkeellä yhtä kyytiä keväästä syksyyn. Uskon, että rakennusliikkeet ja miksei myös yksityiset, kokevat konevuokrauksen helppona vaihtoehtona ja tämä tulee osaltaan lisäämään vuokrauksen suosiota,” hän päättelee.

Myös huono ja vähäluminen talvi vaikuttaa pyöräkuormaajien kysyntään ja kaluston uusiutumiseen ja vaihtokoneiden tarjontaan. Eetu Tyster kertoo, että tilaajapuolella on ollut tietynlaista kitsautta, mikä näkyy sitten myös urakoitsijoiden toiminnassa.

Vaikka konekoot ovat pääosin pieniä, on myös suurempien koneiden kysyntä lisääntynyt. Teppo Suonpää kertoo, että perinteisen vakiokaluston ohitse kysytään ja myös tehdään sopimuksia yhä suuremmista koneista. Myös Teijo Lähdekorpi on havainnut, että konekoot kasvavat myös vuokrapuolella. Jopa 40–50 tonnin kaivukoneille ja 30 tonnin pyöräkoneille on kysyntää vuokramarkkinoilla.

Merkittävin ajuri vuokrauksen kasvulle on uudenlainen ajattelu, jossa urakoitsija hakee helppoutta sekä selkeää kustannusten hallintaa. Otetaan kuhunkin urakkaan sopivin kone vuokralle, eikä enää pohdita koneen ostamista. Kaikkea ei tarvitse omistaa itse.

Lue lisää