Vertailimme kaivinkoneiden varaosien hintakehitystä – hämmentäviä muutoksia on tapahtunut kahden vuoden aikana

Muutaman viimeisen vuoden aikana maailmanlaajuiset toimitusketjut ovat olleet myllerryksessä. Vertasimme kuuden tonnin kaivinkoneiden varaosien hintoja syksyn 2020 tasoon.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Varaosien hinnat

  • Osien saatavuus on yllättävän hyvä
  • Logistiikkaongelmat ovat pakottaneet etsimään uusia toimittajia
  • Hinnan muutokset puoleen ja toiseen ovat kymmeniä prosentteja

Koneviesti järjesti vuonna 2020 kuuden tonnin kokoluokan tela-alustaisten kaivinkoneiden vertailun. Samassa yhteydessä selvitettiin myös yleisimpien vara- ja huolto-osien hintoja. Kysyimme nyt huhtikuussa kyseisten osien hintoja uudelleen puolitoista vuotta myöhemmin.

Päivittäistavarakaupasta tutun ostoskorin tyyppistä hintatarkastelua on vaikea määritellä, eikä kaivinkonevertailuunkaan saatu kaikkien osien hintoja. Lisäksi Kubotan moottoriohjausyksikön hintaan oli tarkistuksista huolimatta jäänyt virhe, joten taulukossa molempien vuosien kohdalla hinnaksi laitettiin yksi euro.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Muutoinkaan hinnat eivät välttämättä ole täysin vertailukelpoisia, sillä esimerkiksi Volvolta ei ole saatavana pelkkää ajomoottoria, vaan mukana tulee aina myös napa.

Hämmentäviä hinnanmuutoksia

Vaikka eri merkkien hintoja ei täysin voikaan verrata toisiinsa, kokonaisuudessaan uusi kyselykierros toi esille hämmentäviä muutoksia myös yksittäisten osien kohdalla, joita eivät edes maahantuojien edustajat osanneet täysin selittää.

Vuoden 2021 keskimääräinen inflaatio Suomessa oli 2,2 %, mutta joidenkin varaosien hinta on laskenut. Suurimman hinnanpudotuksen on kokenut Kubotan laturi, joka on nyt 54,9 % edullisempi. Hinta oli 507,91 mutta nyt enää 229 euroa. Mikäli edellä mainitun moottoriohjausyksikön hintaa ei oteta huomioon, Kubotan varaosien hinnat ovat kokonaisuudessaan laskeneet 2,1 %.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Myös Takeuchin ilmansuodatinpaketissa hinta on laskenut 54,7 %. Syksyllä 2020 maahantuoja ilmoitti hinnaksi 159 euroa, nyt enää 72 euroa.

Toisessa ääripäässä esimerkiksi ECM:n alalasin hinta on noussut 63:sta eurosta 135:een euroon, kasvua 114 %. Toisaalta raitisilmasuodattimen hinta on pudonnut 38 eurosta 21 euroon – 44,7 %:n hinnan lasku. Caterpillatin laturin hinta on noussut 68,8 %, mutta Kubotan laskenut 54,9 %.

Muutamissa merkeissä hinnat ilmoitettiin täsmälleen samoin, kuin edelliskerralla. Wacker Neusonin kohdalla varaosakorin hinta on noussut 23,7 %. Esimerkiksi alatelarullan hinta on noussut 73,4 %, mutta raitisilmasuodatin on 65,7 % edullisempi. Takeuchin kohdalla hinnat ovat nousseet 5,2 %.

Mistä johtuu?

Komponenttipulan ja globaalien toimitusketjujen muutosten vuoksi valmistajat ovat etsineet vaihtoehtoisia toimittajia. Erään maahantuojan arvion mukaan muutaman vuoden ikäisten koneiden varaosien hinnat laskevat luonnollisesti, eikä OEM-osien käyttäminen riko enää takuu- ehtoja.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Maahantuojat arvioivat osien saatavuuden olevan tällä hetkellä yllättävän hyvän, vaikka joidenkin erikoisosien osalta poikkeuksiakin löytyy. Muutamat maahantuojat ovat ottaneet myös osia varastoon normaalia enemmän. Perusosien osalta on hyödynnetty myös epävirallisia reittejä – sama osa erivärisessä pahvilaatikossa. Saatavuudessa ja hinnoissa voi kuitenkin tapahtua nopeita

Lue lisää