Tehdasasenteiset kaivuavustimet yleistyvät

Catin uuden sukupolven kaivukoneet on mahdollista hankkia jo tehtaalla asennetulla, Trimblen valmistamalla 3D-koneohjausjärjestelmällä.
Catin uuden sukupolven kaivukoneet on mahdollista hankkia jo tehtaalla asennetulla, Trimblen valmistamalla 3D-koneohjausjärjestelmällä. Kuva: Arto Turpeinen
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Testikoneeseen oli liitetty tiettävästi Catin Suomen ensimmäinen tehdasasenteinen 3D-koneohjausjärjestelmä. Järjestelmää hallitaan erilliseltä kymmenen tuuman korkearesoluutioiselta kosketusnäytöltä. Järjestelmä on Trimblen käsialaa. Suomessa maahantuojana toimii SITECH Finland. Merkki on ollut erittäin aktiivinen konevalmistajien suuntaan, sillä Caterpillarin lisäksi Trimble on valmistanut eritasoisia koneohjausjärjestelmiä Doosanille, Hitachille, Hyundaille, Kobelcolle ja Volvolle. Topconin puolestaan tekee yhteistyötä ainakin JCB:n ja Komatsun kanssa. Case ja Liebherr ovat puolestaan valinneet laitetoimittajakseen Leican.

Harva valmistaja kuitenkaan tarjoaa puhdasveristä 3D-järjestelmää tehdasasenteisena. Yleensä kyseessä ovat erilaiset 2D-kaivuavustimet, jotka helpottavat esim. kaatojen tekemistä ja estävät ylikaivun. Toisaalta moni valmistaja tarjoaa ns. Ready-valmiutta, joka tarkoittaa tehtaalla asennettavia peruskomponentteja – laitteiston loppuasennus kuitenkin tapahtuu vasta ennen asiakkaalle luovutusta. Perusosien asentaminen jo koneen rakennusvaiheessa on helpompaa kuin jälkiasennuksena, mikä vähentää mahdollisten virheiden määrää.