Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Viljelijä Antti Rinkinen kertoo kokemuksistaan luomuviljelyyn siirtymisestä - "Olisi pitänyt aloittaa jo aikaisemmin luomussa"

Vuodesta 2002 viljelijänä ja maatalousurakoitsijana toiminut Antti Rinkinen siirtyi luomuviljelijäksi vuonna 2018. Kasvinvuorottelun merkitys on erityisen suuri luomuviljelyssä. Rinkisellä onkin vuosien kokemus täsmäviljelystä ja lohko-ohjauksesta.
Kuva: Eemeli Linna

Milloin aloitit viljelijänä?

Teimme sukupolvenvaihdoksen vanhempieni maatilalle 2002. Tila on kasvanut, sekä omaa maata että vuokramaita on hankittu lisää. Tila on viljatila ja teemme jonkin verran urakointia maatalouskoneilla.

Miksi siirryit luomuviljelyyn?

Lähdin hakemaan parempaa kannattavuutta. Luomuviljelyssä vilja-ala pieneni, jotta saatiin monipuolisempi viljelykierto, joka parantaisi maan rakennetta ja orgaanisen aineksen määrää. Toiveissa myös oli, että työmäärä vähentyisi kylvö-, lannoitus- ja puintitöiden osalta.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Millaisia havaintoja on kertynyt?

Ajatus oli, että luomussa ostopanoksia olisi vähemmän. Osa lannoituksesta toimii viherlannoituksen kautta, mutta kalkitusta tarvitaan kuten ennenkin. Karjanlantaa on saatavilla, mutta siinäkin on levitys- ja kuljetuskustannuksia.

Mitkä ovat menestymisen edellytykset luomussa?

Luomuviljelyssäkin laadukkaan ja hyvän satotason merkitys on ensiarvoisen tärkeää ja luomuviljelyyn tulee panostaa tosissaan. Mitä sitten kylvätkin, pitää peltojen olla siistejä ja kasvavia, jotta viljelijänä voi katsella peltojaan tyytyväisenä. Näennäisviljely ei istu minun arvomaailmaani.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Mitä tekisit toisin?

Olisi pitänyt aloittaa jo aikaisemmin luomussa. Luonteva mahdollisuus olisi ollut jo vuonna 2014, kun ruisku kaatui ja uusi piti hankkia. Luomuun siirtyminen kypsyi vähitellen, kun viljelyn mielekkyyttä pohdiskeli ja asiaa oli aikaa miettiä varsinkin yön hiljaisina tunteina kasvinsuojeluruiskutuksia tehdessä.

Lue myös edellinen Hän-esittely:

Monialayrittäjä Ari Juntunen työskentelee maasiirtourakoitsijana, viljelijänä ja metsäkoneyrittäjänä – "Nuorempi rakentajakansa on kilpailutuksen ja kiireen ymmärtänyt eikä se ole pelkästään hyvä asia"