Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Litiumakkujen kierrätys

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Litiumakut sisältävät muun muassa alumiinia, litiumia, mangaania, nikkeliä, kobolttia ja kuparia. Toistaiseksi esimerkiksi litium, nikkeli, koboltti ja alumiini menevät poltettavaksi. Toimivaa prosessia näiden metallien talteenottoon litiumakuista teollisessa mittakaavassa ei vielä ole otettu käyttöön. Kyseiset materiaalit ovat niin hienossa muodossa, että erotusprosessi vaatii kemiallisen erotustavan. Akun kupari saadaan kuitenkin uusiokäyttöön.

Litiumakuissa oleva suuri energiatiheys ja käytetyt materiaalit muodostavat huomattavasti lyijyakkua suuremman paloriskin. Akkukennot hajotetaan kierrätysprosessissa samaan tapaan rumpuhakkureilla, mutta murskaus pitää suorittaa hapettomissa olosuhteissa paloriskin poistamiseksi. Murskaus suoritetaan joko tyhjiössä tai typellä täytetyssä murskaamossa. Toistaiseksi litiumakkujen kierrätysaste maailmanlaajuisesti on vain noin 10 %.

Litiumakkujen kierrätyksessä on otettava huomioon, että käytöstä poistuvissa auton litiumakuissa on yleensä vielä paljon kapasiteettia jäljellä, vaikkei akku alkuperäiseen käyttötarkoitukseensa enää sopisikaan. Vanhoja litiumakkukennoja voidaan tulevaisuudessa käyttää esim. varavirtalähteinä.

Suomeen on perustettu tai ollaan perustamassa lähiaikoina useita litiumakkutehtaita sekä litiumakkujen kierrätykseen erikoistuneita yrityksiä.