Eri tason koneohjausjärjestelmät
2D
Järjestelmä antaa kuljettajalle ensisijaisesti korkeussuunnan tietoa. Kone toimii tasolaserin varassa ja laservastaanotin on kaivinkoneissa sijoitettu tavallisesti kaivupuomin sivuun. Järjestelmään voi asettaa halutun kaadon, jota kone seuraa. Tavallisesti ohjausjärjestelmän näyttö antaa rajahälytyksen kauhan lähestyessä annettua korkoa samaan tapaan kuin tasolaserin vastaanotin. Kauhan vaakasuuntaista etäisyyttä voi mitata rajoitetusti. Kaivinkoneiden lisäksi 2D-järjestelmiä on puskukoneille ja tiehöylille.
3D riisuttuna versiona
Näissä järjestelmissä ominaisuudet poikkeavat eri valmistajilla toisistaan, mutta yleensä pakettiin kuuluu GNSS-paikannus yhdellä tai kahdella koneessa sijaitsevalla antennilla. Järjestelmään on yleensä mahdollista luoda yksinkertaisia kaivumalleja merkitsemällä nurkkapisteiden sijainnit ja antamalla koron. Myös rakennusalan asemakuvan syöttäminen järjestelmään voi olla mahdollista, jolloin kauhan sijaintia voi tarkastella näytöllä asemapiirokseen nähden. Myös pisteiden koordinaattien tallentaminen onnistuu tämän tason järjestelmässä.
3D-koneohjaus täydellisenä
Tällä tasolla koneohjaus käyttää valmiiksi luotuja kolmiulotteisia tietomalleja, jotka tehdään rakennussuunnitelmien pohjalta. Kuljettaja pystyy järjestelmän avulla näkemään kauhan sijainnin suunnitelmassa ja järjestelmän tarkkuus vastaa maanrakennustöiden vaatimuksia. Työmaalla sijaitseva perusasema antaa korjaussignaalin työkoneelle. Joissain järjestelmissä on myös mahdollista käyttää työkohteessa sijaitsevaa takymetria.
Järjestelmän täydentäminen myöhemmin
Osa koneohjausjärjestelmien valmistajista tarjoaa laajennusmahdollisuuden joihinkin alemman tason järjestelmiinsä. Silloin näyttö ja tietokone saattavat olla yhtäläiset vaativimman tason paketin kanssa.
Järjestelmän hankinta vaatii huolellista harkintaa
Koneohjausjärjestelmän ostajan kannattaa luonnollisesti miettiä myös tulevaa tarvetta. Yhteensopivuus työmaalla nykyisen tai tulevan pääurakoitsijan järjestelmän kanssa on itsestään selvä kriteeri laitehankintaa suunniteltaessa. Toinen tärkeä kysymys on, tukeeko järjestelmä sellaista tiedonsiirtoformaattia, että koneohjauksen käyttäminen on mahdollista tulevissa työkohteissa.
Osaston luetuimmat
- Poranterää teroittamalla poraustulos paranee ja rahaa säästyy – näin hoidat teroituksen kätevästi itse
- Vesi-ilmalämpöpumpun asennuksella pyritään kampittamaan lämmitysöljyn hinnannousu − öljykattilan rinnalla toimiva pumppu asennettiin päivässä
- Yleisimmät pulttien kierrejärjestelmät – huomioi nämä seikat pultin valinnassa
- Älä säädä turhaan moottorisahaa
- Kallioniemen tilalla tarvittavat koneet hankitaan käytettynä ja kunnostetaan itse – näin käytetty silppurivaunu laitettiin työkuntoon
- Tieliikennelaki uudistui 1.6.2020 – raskaamman kaluston muutokset tieliikennelain pykäliin
- Tyhnenikö akku yllättäin? – Näin tarkistat latauksen toiminnan ja tarkennat vikapaikan