Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Talvikäyttöön lämmitystä

Kuva: Tommi Hakala
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Led-valaisimien ”polttimot” ja etenkin virranohjauskomponentit lämpenevät. Silti työvaloissa ongelmia on aiheuttanut talvikeleillä linssien kuuraantuminen ja peittyminen lumella. Ratkaisuksi on kehitetty erillisellä lämmityksellä varustettuja työvalaisimia, nyt sellainen on myös Bullboy-mallistossa.

Uutuus on 60 W tehoinen malli, jonka valotehoa tuottaa 12 kappaletta 5 W tehon lediä. Valaisimen linssissä on sulatustoiminto, jonka lämmitystehoksi ilmoitetaan 16 W.

Pikaisesti kokeiltuna -5 asteen lämpötilassa havaittiin, että lämmitystoiminto on nopea. Ilman lämmitystä 10 minuutin jälkeen linssin lämpötila oli noussut pari astetta lämpöisen puolelle, lämmitettävien linssien osalta lukema oli samassa ajassa jo +67 astetta!

Kun linsseille heitettiin pakkaslunta, lämmitetystä valaisimesta lumi suli ensimmäisen kerran jälkeen nopeasti. Lämmittämättömästäkin lumi vähitellen katosi, muttei kokonaan. Toisen lumeamiskerran jälkeen lämmitetyn mallin linssi oli edelleen +20 asteinen, mikä riitti rauhalliseen sulamiseen.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Lämmitystoiminto riittää hyvin pitämään linssin sulana, esimerkiksi aurauskäytössä pölyävästä lumesta ja vaihtelevassa keleissä se estää valotehoa heikentävän kuuraantumisen. Hankalimmissa lumiolosuhteissa käytettävien harvestereiden latvavalojen kohdalla lämmitys on erittäin mainio varuste. Mutta vielä parempi se olisi, jos linssi ei olisi kehyksen ympäröimänä – sulava lumi valuisi nopeammin pois linssiltä.