Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

KoneAgrian tietotekniikka

Lapualainen Tiisten PC-huolto esitteli erilaisia valvonta- ja hälytysjärjestelmiä.
Lapualainen Tiisten PC-huolto esitteli erilaisia valvonta- ja hälytysjärjestelmiä. 
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Wisut verkkoon

 

Wisu-viljelysuunnitteluohjelmien verkkoversioiden (FarmitNetWisu ja ProAgrian WebWisu) kehittäminen on edennyt merkittävästi. Verkkokäyttöisyys tarkoittaa sitä, että tilatunnuksen takana olevat viljelykirjanpidon tiedot on talletettu oman koneen kovalevyn asemesta verkkopalvelimelle, ja ohjelmaa käytetään Internet-selaimen avulla.

Pertti Savela ProAgria Maaseutukeskusten liitosta kertoi WebWisun toimivan yleisimmillä selaimilla, ja ohjelman Java-ominaisuudet mahdollistavat ensi kerran sen käytön myös Linux-ympäristössä.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Savelan mukaan käyttäjätunnusten jako alkaa marraskuun lopulla. Olemassa olevan PCWisun tiedot siirtyvät verkkoon "napin painalluksella", vuosi kerrallaan. ProAgrian nykyiset asiakkaat voivat siirtyä verkkoversion käyttäjiksi veloituksetta.

Uuden asiakkaan hankinta- ja tukipalvelu maksaa jaksolta 1.1.-31.5. 66 euroa. Käytön ja tukipalvelun veroton vuosihinta käyttökaudelta 1.6.-31.5. on 79 euroa.

FarmitNetWisun tutustumisjakso FarmitWisu-, Wisu- ja GrowPlan-käyttäjille on vanhalla lisenssillä veloitukseton 1.7.2006 asti. Seuraavien vuosien käyttömaksu on 69 euroa ilman arvonlisäveroa. Yhtä tilatunnusta kohden on yksi lisenssi.

Karttaosio valmistuu kevään aikana ja sen käytön vuosihinta on 15 euroa. Se on digitointityökalulla varustettu Java-sovellus. Java-ominaisuuden ansiosta karttaosio on lähellä pc-sovelluksen käytettävyyttä. Kartta-aineistona ovat VIPU-kartat. VIPU-karttojen käyttö on maksutonta, taustakarttojen (peruskartan lehdet, ym.) käyttöhinta määräytyy karttatyypin mukaan. Sovellukseen tehdyt päivitykset tallentuvat palvelimelle.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Mobiililiittymä on testivaiheessa. Alustaksi käy mikä tahansa Java-yhteensopiva puhelin. Lohkotiedot voi ladata puhelimelle ja ne voi päivittää lohko kerrallaan ja lähettää palvelimelle. Varsinaisessa selainsovelluksessa on monilohko-ominaisuus eli kaikkien päivitettyjen lohkojen viljelytiedot voidaan päivittää kerralla. Ainakaan toistaiseksi MobiiliWisu ei ole vuosimaksullinen.

Ohjelman kehittäjän Jarmo Oittisen mukaan verkkokäyttöisyys parantaa huomattavasti tietoturvaa, koska vain palvelimet "seurustelevat" keskenään ja ne ovat moninkertaisten palomuurien takana konehuoneissa. Varmuuskopiointi on päivittäistä. Tieto on turvassa myös salamaniskuilta.

"Viljelijä voi myös määritellä neuvojille ja sopimuskumppaneille eri tasoisia oikeuksia viljelykirjanpidon tietoihin. Hän voi olla online-yhteydessä neuvojaan ja chattailla hänen kanssaan. Ohjelmaan on tarkoitus kehittää remote advisor -ominaisuus, jolloin on mahdollisuus lähettää tietoa keskitetysti ja yli tilarajojen vaikkapa perunanviljelytiloille tuholaistorjunnan tarpeista. Viljelijä voi määritellä, haluaako hän tämäntyyppiset tiedot tietokoneen vaiko kännykän välityksellä."

Oittisen mukaan viime kädessä tavoitteena on sähköinen asioidenhallinta tukiasiat mukaan lukien. "Ohjelman päivitettävyys helpottuu olennaisesti, kun enää ei tarvitse tilata ja lähettää romppuja. Päivitykset tulevat voimaan samana päivänä, kun tukihakemusaineisto on valmis." Myös sääasematiedot tulevat olemaan liitettävissä ohjelmaan.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

 

CashMan tulossa

 

SuonenTieto Oy tunnustelee maaperää uudentyyppiselle budjetointiohjelmalle, joka on nimetty CashMan Maatalousneuvokseksi. Sen pohja-aineistona on tilan verokirjanpito-ohjelma. Budjetointivaiheessa se näyttää menojen ja tulojen vaikutukset usealle vuodelle eteenpäin, mikä on investointeja suunniteltaessa tärkeää.

Mikko Leveelahti kertoi, että kehitystyötä jatketaan näyttelystä saatujen kommenttien perusteella. Jo kuluvana syksynä on alkamassa viikon mittainen koulutusjakso, jossa ohjelman käyttöä harjoitellaan yhteisellä aineistolla. Jakson päätteeksi ohjelmaan siirretään oma kirjanpitoaineisto. Tätä pohjaa käytetään budjetointiin myöhemmin, erikseen sovittavan neuvojan tilakäynnin yhteydessä.

 

Aika hallintaan

 

Työtehoseuran kehittämän ajanhallintaohjelma TTS-Managerin avulla toimintaansa kehittävä ja laajentava tila voi selvittää oman ajan ja resurssien riittävyyttä. Ohjelman käyttö edellyttää maatilan peltotöiden ja kotieläinten hoitoon liittyvien pohjatietojen syöttämistä. Tämä työ tuskin onnistuu kertarupeamalla, mutta on varmasti vaivan arvoinen.

Ohjelman taustalla normitietoina ovat Työtehoseuran käyttämät työnmenekkitiedot, joita käytetään erilaisin alasvetovalikoin. Ajan riittävyyttä tai riittämättömyyttä kuvataan helposti ymmärrettävällä grafiikalla.

Työtehoseuran ohjelmien asiakasystävällinen hinnoittelu näkyy TTS-Managerinkin kohdalla. Verollinen myyntihinta on 120 euroa, TTS:n jäsenet saavat ohjelman alle 100 euron hintaan.

Perusturvaa

Tiisten PC-Huolto tarjoaa sekä Perus- että Peruutusturvaa. Perusturva 1/6-valvontajärjestelmään kuuluu kohdevalvontakamera ja matkapuhelin siihen asennettuine valvontajärjestelmineen.

Valvontajärjestelmä lähettää kuvaa suoraan sekä matkapuhelimeen että kotitietokoneelle. Kameran liiketunnistin ja infrapuna-

ominaisuus mahdollistaa myös pimeäkuvauksen. Laitteisto toimii tarvittaessa myös palovaroittimena. Järjestelmään voidaan liittää eri hintaan useampia kameroita. Järjestelmän verollinen hinta on 1200 euroa.

Peruutusturva koostuu työkoneeseen liitettävästä laadukkaasta värikamerasta ja LG:n seitsentuumaisesta TFT LCD-värinäytöstä, joiden yhteishinta on 399 euroa.

Yrityksen tuotevalikoimaan kuuluvat myös TasoTurva eli kylvölannoittimen siemen- ja lannoitesäi-

liöön sijoitettavat pintavahdit ja lietteen rikkivetypitoisuutta tarkkaileva anturi, joka antaa hälytyksen raja-arvon ylittyessä. r

KoneAgria-näyttelyn tietotekniikkauutuudet esitellyt juttu oli syystä tai toisesta kadonnut niin syvälle toimituksen tietojärjestelmän uumeniin, ettei sitä voitu aikanaan liittää muun näyttelyaineiston joukkoon. Sinnikkäiden etsintöjen ansiosta se kuitenkin löytyi. PJ

Avaa artikkelin PDF