
Kevyt pelastuspuku on halpa henkivakuutus - Ursuit MPS







Pääsimme kokeilemaan pukua pääsiäisen seutuvilla kylmissä ja märissä oloissa. Yksi testaajista jopa pullautettiin heikkojen jäiden uhrina avantoon.
Vesi on elementti, jossa ihminen ei talvella pitkään selviä. Tätä kirjoitettaessakin kantautui suru-uutinen: lähiseudulla kelkkailija menehtyi ajettuaan sulaan. Paras henkivakuutus jäillä liikuttaessa on pelastuspuku. Yleisesti tarjolla olevat pelastuspuvut ovat kyllä tehokkaita ja varmasti toimivia, mutta niiden käytettävyys ei ole ollut harrastustoiminnassa ja harvakseltaan käytettynä paras mahdollinen. Ja kyllä hintakin on ollut esteenä. Toisaalta on tietysti myös niin, että jos on joutunut kaulaansa myöten jäiseen veteen, ei muutaman tonnin hinta kuivapuvusta tunnu enää kovin pahalta.
Aiemmin tarjottiin yleisesti jäällä liikkujillekin kellutuspukuja. Ne ovat kesäaikaan toimivia, mutta talvella ne eivät auta juuri lainkaan, etenkin jos on liikkeellä yksin. Lähellä nollaa olevassa vedessä ihminen selviää tajuissaan vain parikymmentä minuuttia. Eikä auta paljon vaikka avannosta pääsee ylös, hypothermia uhkaa silti, ellei saa nopeasti kuivaa vaatetusta ylle. Märissä vaatteissa kovalla pakkasella ei jaksa kovin pitkälle kävellä. Vaikka olisi moottorikelkka tai mönkijäkin, niin lämpimään on päästävä nopeasti. Mönkijällä tai kelkalla ajoviima pahentaa vielä kylmän vaikutusta.
Ursuitin MPS-puku on todella erinomainen ihmisille, jotka liikkuvat alueilla, jossa on vaara joutua veden varaan. Ohut umpinainen puku puetaan päällysvaatteiden alle. MPS-puvun alle voi pukea kelin mukaan alus- ja väliasuja. MPS on Gore-Tex kalvolla varustettu, eli se hengittää kosteutta ulos, mutta ei laske vettä sisään. Puku on niin ohutta materiaalia, ettei se kestä käyttöä ilman suojaavia päällysvaatteita. Ohut materiaali tekee kuitenkin sen, ettei puvun olemassaoloa normaalioloissa juuri huomaa muusta kuin hihansuiden ja kauluksen neopreeni-tiivisteistä. Puku on helppo pukea ja riisua. Vetoketjut ovat vesitiiviitä ja saumojen tikkaukset on kuumailmateipattu ja testattu vuotojen varalta. Painoa puvulla on alle kilo ja kokoja on saatavana välillä XS-XXL.
Jouduttiin pulaan
Testitilanteessa XXL-kokoinen puku oli puettu perusaluskerraston päälle, koska ulkolämpötila oli plussan puolella. Ulkovaatetuksena oli tavallinen työhaalari ja kenkinä puolivarrelliset Jalaksen työkengät, lisäksi oli vielä ns. paukkuliivi. Pukuun olisi vielä saatavana kuivahansikkaat, mutta niitä ei otettu mukaan. Lisäksi matkassa oli varahanskat ja pipo.
Kokeilupaikkana oli sulana pysyvä salmi, jossa oli vettä noin 1,70 m. Veden lämpötila oli lähellä nollaa. Ajatuksena oli, että kalastaja on mennyt mönkijällä kalaan ja putoaa pyydyksiä kokiessaan jäihin – joutunut siis sananmukaisesti pulaan. Paikka on noin puolentoista kilometrin päästä kotoa.
Koehenkilö käveli jäätä niin pitkään kuin se kesti ja kahlasi lopun matkaa syvimpään kohtaan. Paukkuliivi laukesi kastuessaan ja kannatteli veden varaan joutunutta, kääntäen uhrin myös turvalliseeen asentoon selälleen. Pelastuspuku kelluttaa myös puvun sisään jäävän ilman avulla ja helpottaa uimista, mutta liivit kääntävät mahdollisesti loukkaantuneen henkilön paremmin ja varmemmin selälleen.
Veden varassa aikaa kului 15 min, minkä jälkeen koehenkilö nousi jäänaskalien avulla jäälle ja ajoi 1,5 km matkan mönkijällä kotiin. Pään pitäminen lämpimänä oli tuossa tilanteessa ensiarvoisen tärkeää.
Lämpö säilyy
Puolen tunnin jälkeen mitattiin pintalämpötilamittarilla alusvaatteiden alla olevan ihon lämpötilaksi 34 astetta. Kaulan alueen suojattoman alueen lämpötila oli 23 astetta ja käden selkämyksen lämpötila 12 astetta. Mittaukset tehtiin infrapunamittarilla kuivatulta iholta.
Koehenkilö kertoi, että vedessä ollessa jalkoja alkoi pistellä, ja kädet kylmettyivät, koska hanskat kastuivat. Jaloissa puvun alla oli vain yhdet ohuet sukat. Muualla ei kylmän tunnetta ollut vielä havaittavissa. Kuivan pipon ja hanskojen vaihto auttoi käsien kylmettymiseen, mönkijällä ajettaessa oli päässä kuiva kypärä.
Koehenkilö esitti heti kokeen jälkeen pienen parannusehdotuksen: kännykälle ja varahanskoille olisi hyvä olla vedenpitävä tasku, jotta tarvittaessa voisi soittaa apua paikalle ja että eniten kylmälle alttiit kädet saisi helposti lämpimäksi.
Toimii kuten luvataan
Kokeilun perusteella on selvää, että kevyt pelastuspuku antaa huomattavasti lisää ”peliaikaa” veden varaan joutuneelle. Puku ei laske vettä lävitseen ja alusvaatekerta sekä puvun sisään jäänyt ilma säilyttävät ruumiinlämpöä. Loputtomiin puku ei kuitenkaan lämpöä pidä – tunnin tai kahden lisäaika riittää kuitenkin useimmiten pelastamaan kylmettymiseltä.
Pukua on helppo pitää päällä, eikä se haittaa liikkumista tai hiosta. Lisäarvona on lisäksi se, että tavallinen työhaalari muuttuu kalvohaalariksi ja suojaa ajoviimalta ja tuulelta. Hinnaltaan puku on kohtuullinen 620 euroa, mikä ei ole toimivasta pelastusvälineestä hinta eikä mikään.
Puvulle on toki harrastustoiminnassa muutakin käyttöä, esimerkkinä koskikalastajat, jotka eivät tämän puvun lisäksi tarvitsisi erillisiä kahluuhousuja.
Syksyisin ja keväisin veneilijöille tällainen puku olisi erinomainen varuste, jonka ansiosta venelykautta voisi jatkaa pitkälle nykyisen sesongin ulkopuolelle.
Yksi puvusta hyötyvä harrastajaryhmä olisivat myös retkiluistelijat, sillä kevyt ja hengittävä puku ei rajoita luistelijan liikkumista lainkaan.
Kiitämme ja moitimme
+ Helppo pukea
+ Päästää kosteuden pois
+ Kelluttaa ja suojaa kastumiselta
- Kännykkätaskun puuttuminen
Osaston luetuimmat
- Kylvössä tapahtunut virhe aiheutti kylvökoneen laakeriremontin – se johti ajatukseen vaihtaa kestovoitelu nippavoiteluun
- Puukäyttöinen kamiina on tehokas lämmitysmuoto konehalliin – tarvittavat luvat kannattaa tarkistaa oman kunnan viranomaisilta
- Yleisimmät pulttien kierrejärjestelmät – huomioi nämä seikat pultin valinnassa
- Älä säädä turhaan moottorisahaa
- Ajoleikkurin terän teroitus
- Ajettavan ruohonleikkurin keväthuolto säästää myöhemmiltä murheilta — näillä toimenpiteillä saat ajoleikkurin kuntoon alkukesän nurmille
- Sähkötekniikan perustaa – sähkötermit tutuiksi