
Traktoreiden myyntiluvut vuonna 2015 – kovia aikoja




VDMA:n, eli Saksan kone- ja laitevalmistajien yhdistyksen mukaan vuonna 2013 maatalouskonealan myynti kasvoi maailmanlaajuisesti 103 miljardiin euroon. Vuonna 2014 kokonaismyynti laski 2 miljardilla 101 miljardiin euroon. Viime vuoden viralliset myyntiluvut eivät ole vielä selvillä, mutta VDMA:n ennusteen mukaan alan kokonaismyynti oli vuonna 2015 91 miljardia euroa, mikä tarkoittaa noin 10 prosentin laskua edellisvuoteen verrattuna.
Vaikka myyntiluvut ovat laskussa, alan tilanne on kuitenkin parempi kuin edellisen notkahduksen aikana. Vuonna 2010 alan kokonaismyynti oli VDMA:n mukaan vain 79 miljardia euroa maailmanlaajuisesti.
Myynnin laskun syitä ovat Euroopan ja Amerikan huonon taloustilanteen lisäksi myös muun muassa Aasian tilanne. Varsinkin Intian heikko talouskasvu vaikuttaa myös maatalouskonevalmistajiin, sillä Intia on alalle merkittävä markkina. Eurooppa ja Amerikka ovat paitsi suurimpia maatalouskonemarkkinoita, myös suurimpia maatalouskoneiden valmistajia.
Suurten konsernien myyntiluvut laskeneet rajusti
Euroopan ja Amerikan taloustilanne vaikuttaa selvästi myös suurten maatalouskonekonsernien tilanteeseen, sillä ne sekä myyvät että valmistavat koneitaan juuri näissä maissa.
Agco-konsernin maailmanlaajuinen myynti romahti viime vuonna 23 prosenttia vuoteen 2014 verrattuna. Konsernin kokonaismyynti vuonna 2015 oli 7,5 miljardia Yhdysvaltojen dollaria. EAME-alueella (Eurooppa, Afrikka ja Lähi-itä) saavutettiin ”torjuntavoitto” myynnin laskiessa vain 4 prosenttia.
Konserni uskoo vaikean markkinatilanteen jatkuvan kuluvana vuonna, kun viljelijät jatkavat investointipäätösten lykkäämistä. Heikon kysynnän ja epäsuotuisten valuuttakurssien takia myynnin uskotaan liikkuvan vuonna 2016 noin 7 miljardissa Yhdysvaltain dollarissa. Huippuvuonna 2013 konsernin myynti oli 10,7 miljardia dollaria.
New Hollandin, Case IH:n ja Steyrin omistavan CNH:n myynti sakkasi vuonna 2015 vielä Agcoakin rajummin. Yhtiön maatalouskoneiden myynti laski 27,5 prosenttia päätyen 11,02 miljardiin Yhdysvaltojen dollariin. Eniten myynti laski yhtiölle tärkeällä Pohjois-Amerikan markkinalla, jossa yli 140 hevosvoimaisten traktoreiden myynti laski 31 prosenttia ja puimureiden 28 prosenttia. EMEA-alueella yhtiön edustamien merkkien myynti laski traktoreiden ja puimureiden osalta 7 prosenttia.
CNH ennustaa kuluvana vuonna Pohjois-Amerikan eli Yhdysvaltojen ja Kanadan markkinoiden edelleen laskevan. EMEA-alueella uskotaan pysyvän viime vuoden tasolla.
John Deeren tilanne on parempi, sillä yhtiö tiedotti viime vuoden liikevaihdon ja nettovoiton olleen yhtiön historian kuudenneksi korkeimmat, vaikka maailmanlaajuinen liikevaihto laski viimeisellä vuosineljänneksellä 25 prosenttia. Deeren konemyynnin arvo oli viime vuonna 25,8 miljardia dollaria, mutta tähän lukuun kuuluvat maatalouskoneiden lisäksi myös muun muassa metsä- ja maanrakennuskoneet. Yhtiö ennustaa myyntinsä laskevan tänä vuonna noin 7 prosentilla.
Suuntaa-antavat myyntiluvut taulukossa
Kokosimme taulukkoon Euroopan maiden myyntilukuja, joita keräsimme muun muassa eri maatalousalan lehtien sivuilta. Tilastoja tarkastellessa on hyvä ottaa huomioon, että myyntiluvut eivät ole aukottomia. Virheitä syntyy esimerkiksi eri maiden tilastointitavoista. Osassa maista Casen ja Steyrin myyntiluvut on ilmoitettu yhteenlaskettuna, kun taas osassa tilastoista New Holland ja Steyr ovat parina.
Edellä mainitusta syystä eri merkkien myyntiluvuissa saattaa olla suuriakin heittoja yksittäisten maiden osalta. Sama ongelma koskee myös SDF:n traktoreita, Samea, Deutz-Fahria ja Lamborghinia. Tilastosta riippuen myös tehoraja, jonka ylittävät olevat traktorit on otettu mukaan, vaihtelee maittain.
Kaikkien maiden tilastoille on tyypillistä, että muutamia kappaleita vuodessa myyvät merkit päätyvät muut merkit -otsikon alle, mistä johtuen esimerkiksi Challengerin ja JCB:n myyntilukuja ei ole saatavilla tilastoista.
Lainsäädäntö rajoittaa tilastojen julkaisua
Taulukossa esitetyissä traktoreiden myyntiluvuissa esiintyy puutteita, sillä kaikkien maiden lainsäädäntö ei salli edellisvuoden myyntilukujen julkaisemista. Tästä syystä taulukossa on esitetty joko pelkkä vuoden 2014 markkinaosuus tai myyntiluku. Esimerkiksi Hollannin lainsäädännön mukaan viime vuoden tilastot saa julkaista vasta ensi vuonna. Myös ranskalaiset julkaisevat myyntiluvut ainoastaan teholuokittain, tästä syystä yksittäisten merkkien markkinaosuuksiin on mahdotonta päästä käsiksi.
Oma maa mansikka
Oheisista taulukosta ja kartasta on nähtävissä selvästi, että koti- tai naapurimaassa valmistetut traktorit käyvät hyvin kaupaksi maasta riippumatta.
Valtra on markkinajohtaja Suomessa, Ruotsissa ja Islannissa, Zetoria myydään paljon Tshekissä ja Slovakiassa ja italialaiset, slovenialaiset ja sveitsiläiset ostavat mielellään New Hollandeja, Sameja ja Lamborghineja.
Ranska ja Saksa suurimmat markkinat
Ranska ja Saksa ovat monilla teollisuuden aloilla Euroopan talousvetureita. Sama pätee maatalouden osalta, mikä näkyy myös traktoreiden myyntiluvuissa. Ranskassa traktoreita myydään hieman alle 30 000 kappaletta vuodessa, Saksassa noin 32 000 kappaletta vuosittain. Kärkikolmikkoon kiilaa myös Italia, jonka traktorimarkkinan suuruus on noin 18 400 traktoria.
Edellä mainittujen lisäksi yli 10 000 traktorin vuosimyyntiin yllettiin viime vuonna myös Englannissa, Espanjassa ja Puolassa.
John Deere ja New Holland suosituimmat
John Deere ja New Holland ovat selkeästi Euroopan suosituimmat traktorit myyntilukuja tarkastellessa. Suurimpien markkinaosuuksien haltijoista tehdystä kartasta on selvästi nähtävissä, että John Deere on markkinajohtaja Länsi-Euroopassa, kun taas idemmässä on runsaammin New Hollandia edustavaa keltaista väriä.
John Deere on perinteisesti ollut vahvoilla esimerkiksi muokkaustöissä, mikä selittänee JD:n suosion Länsi-Euroopan peltoaukeilla. Esimerkiksi Saksassa yli 70 % maatalousmaasta on viljelyskäytössä, laitumina tai rehuntuotannossa olevat pellot kuuluvat vähemmistöön.
Italiassa New Hollandin suosiosta osa johtuu varmasti koneen kotimaisuudesta, mutta maassa on myös paljon pieniä tiloja. New Hollandilla on laaja mallisto esimerkiksi viinitarhoille sopivia traktoreita.
Sama malli maailmalla
Lovol, jonka Arbos-traktorin esittely löytyy myös tästä lehdestä, on Kiinan suurin traktorivalmistaja noin 35 prosentin markkinaosuudella. Yhtiö myi vuonna 2014 noin 105 000 traktoria. Kiinan traktorimarkkinan suuruus on siis noin 300 000 traktoria, eli Euroopan markkinoita puolet suurempi. Kiinassa myydään kuitenkin paljon pieniä traktoreita, joten varsinkaan teholuokat eivät ole suoraan vertailukelpoisia.
Lovolin edustajat mainitsivat kovimmiksi kilpailijoikseen Kiinassa John Deeren, CNH:n ja Agcon. Tältä kannalta katsoen edellä mainitun kolmikon ponnistelut on huomattu myös Kiinan markkinoilla.
Kiinalaisten traktorimyynti kilpailluimmissa kokoluokissa on vasta alkamassa Euroopassa, mutta kiinalaiset ovat saaneet varsinkin Itä-Euroopassa jalansijaa työkonepuolella. Esimerkiksi Sloveniassa on paljon pieniä tiloja, joiden tarvitsemia pieniä työkoneita ei enää tahdo löytyä eurooppalaisten valmistajien mallistoista.
Yhdysvalloissa John Deere ja Case IH kuuluvat myydyimpiin traktoreihin. Suuremmissa runko-ohjatuissa ja telatraktoreissa myös New Hollandit ja Agcon valmistamat Challengerit ovat suosittuja.
Positiivisiakin uutisia havaittavissa
Vaikka kokonaismarkkina on laskussa, on alalta havaittavissa positiivisiakin uutisia. Esimerkiksi Italiassa alkuvuosi näytti synkältä, mutta viimeisen kahden kuukauden aikana myyntiluvut kiihtyivät hurjaan nousuun ylittäen kaikki ennusteet. Joulukuussa 2015 Italiassa myytiin lähes 51 prosenttia enemmän traktoreita edellisvuoteen verrattuna.
Loppuvuoden piristysruiskeesta johtuen Italian traktorimarkkina kasvoi vuoteen 2014 verrattuna. Viime vuonna Italiassa myytiin 18 427 traktoria, mikä on noin 250 traktoria enemmän kuin vuonna 2014. Samanaikaisesti Italian puimurimarkkina kasvoi reilulla kuudella prosentilla. Vuonna 2015 Italiassa myytiin 345 uutta leikkuupuimuria.
Osaston luetuimmat
- Yleisimmät pulttien kierrejärjestelmät – huomioi nämä seikat pultin valinnassa
- Älä säädä turhaan moottorisahaa
- Poranterää teroittamalla poraustulos paranee ja rahaa säästyy – näin hoidat teroituksen kätevästi itse
- Tieliikennelaki uudistui 1.6.2020 – raskaamman kaluston muutokset tieliikennelain pykäliin
- Hitsaus, osa 10: Ota haltuun perustiedot kaasuhitsauslaitteista ja käyttötekniikoista
- Kääntyvä aurinkopaneelisto seuraa aurinkoa automaattisesti — jopa 1,8–2 kertaa kiinteää mallia tehokkaampi
- Tyhnenikö akku yllättäin? – Näin tarkistat latauksen toiminnan ja tarkennat vikapaikan