Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Tieto liikkumaan edullisesti

Kuva: Johannes Tiusanen
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Oma tukiasema satelliittipaikannuksen tarkentamiseen on tähän saakka ollut kallis investointi, minkä lisäksi on tarvittu huomattava lukumäärä kalliita radioita ja vastaanottimia korjausdatan siirtämiseksi tukiasemalta työkoneelle. Myös radioiden kantamat ovat olleet heikkoja ja tukiasemaa on täytynyt siirtää työpisteen läheisyyteen. Tästä syystä maksulliset kaupallisen toimijan ylläpitämät korjausverkot ovat olleet omaa tukiasemaa suositumpia.

Tietoliikennetekniikan kehitys on tuonut digitaalisen television kännykkään ja siirtänyt kotikäyttäjän kiintolevyn palvelinkeskukseen. Jos tästä tulee mieleen, ettei yksinkertaisten korjaustietojen siirtäminen paikasta toiseen voi olla sen vaikeampaa, ei ole ajatuksensa kanssa yksin. Jopa ilmaisia vaihtoehtoja on useita.

Luonnollinen jatkokysymys on pohtia, voisiko tukiasema olla yhteinen naapurin kanssa. Tämä onnistuu kyllä. Tiedonsiirto vaatii kuitenkin monta askelta, ennen kuin talouskeskuksen tukiaseman tiedot saadaan traktorin katolle asennettuun paikantimeen.

Ilmaisilla ohjelmilla alkuun

Testejämme varten tukiasemaksi ohjelmoitu NovAtel Smart-AG osaa tuottaa satelliittien ratakorjaukset sekä vaihehavainnot sisältävän RTCM-aineiston ja luovuttaa sen eteenpäin tavallista RS-232-sarjakaapelia pitkin. Kunhan kotoa löytyy sarjaportillinen vanha Windowskone, tulee korjaus tietokoneelle COM-portista sisään ongelmitta.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Kaksi ilmaista ohjelmaa osaa vastaanottaa RTCM-virtaa ja ylläpitää palvelinta, joka jakaa virran Internetiin. RTK-Lib on monipuolinen ja useista erillisistä ohjelmista koostuva työkalupaketti. GNSSurfer on kotikutoisemmalta näyttävä mutta läpinäkyvämpi satelliittiaineiston käsittelyohjelma, joka sisältää kaikki RTCM-palvelimen ylläpitämiseen tarvittavat toiminnot.

Kotitalon verkko ei kuitenkaan kaikissa tapauksissa anna verkon koneiden lähettää datavirtoja ulos, vaan palvelinohjelmalle asetettava portti (esim. 2101) täytyy avata kaapelimodeemin palomuurista. Lisäksi Internetin suunnalta tulevat kutsut porttiin 2101 on ohjattava korjausdataa välittävän palvelinkoneen paikalliseen osoitteeseen. Minkä tahansa palvelimen pystyttämiseen tarvittavat palomuurin säädöt ja NAT-ohjaukset neuvotaan lukuisilla nettisivustoilla. Toimenpiteet onnistuvat aloittelijaltakin.

Usein kotitietokoneen nettiliittymän ip-osoite ei ole kiinteä, vaan voi vaihtua ajoittain. Tämä on oleellista, sillä työkoneessa käytettävälle älypuhelimelle on kerrottava oikea osoite. Verkkopalvelun tarjoaja voi pienellä lisämaksulla lukita verkon ip:n. Toisaalta, käynnissä olevan modeemin osoite ei muutenkaan vaihdu viikoittain, joten jos tukiasema on vain omassa käytössä, ei ole suuri vaiva tarkistaa kotikoneen ip-osoite, jos yhteys ei ota muodostuakseen.

Yhteyksiä ja ongelmia

Tämän jälkeen työkoneen hytissä olevan Android-puhelimen ilmainen NTRIP Client osaa noutaa RTCM-korjausta pakkaamattomassa muodossa kotikoneelta ja luovuttaa sen sarjamuodossa joko Bluetooth-yhteydellä tai sarjakaapelilla työkoneen paikantimelle. Näin oman tukiaseman tiedonsiirto tapahtuu käytännöllisesti katsoen ilmaiseksi.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Omaa RT-20-tukiasemaa kokeiltiin noin kuukauden ajan. Suurimmat ongelmat aiheutuivat kotitalon sisäisen WLANverkon katkeilusta. Aluksi RTCM-palvelin oli läppärillä talon vintillä, mistä verkkoyhteys pomppasi yläkerran WLANtoistimen kautta talon WLANtukiasemalle ja vasta sieltä kaapelimodeemille.

Vaikka nettisivut latautuvat vintillä mitättömällä viiveellä, onnistui jatkuvan tietovirran välittäminen näin monen pompun kautta vain ajoittain. Välillä yhteys jopa jumiutui täysin. Läppärin tuominen riittävän lähelle ensimmäistä WLAN-tukiasemaa poisti kaikki katkokset. Kiinteä verkkojohto kaapelimodeemilta olisi vielä viisaampi ratkaisu.