
Lely Voyager siirtää väliaidan automaattisesti - Robottiuutuus laiduntamiseen




Matti Turtiainen
Robottien käyttö yleistyy maataloudessa kovaa vauhtia. Automaattilypsyn ohella markkinoille on tullut lantaraapparobotti ja nyt hollantilainen Lely tuo robotit myös pellolle. Lely Voyager on suunniteltu helpottamaan isojen karjojen laiduntamista.
Voyager on sähkömoottorikäyttöinen ja nelipyörävetoinen robotti, joka siirtää automaattisesti laitumen väliaitaa. Pakettiin kuuluu itse asiassa kaksi robottia, jotka on synkronoitu toimimaan yhdessä. Robotit kommunikoivat Bluetooth-yhteydellä. Voyagerin akut ladataan aurinkokennoilla.
Tuoretta laidunta tasaisesti
Mikäli nykyaikainen kymmenien lehmien karja halutaan laiduntaa siten, että laitumella käynnillä on lehmille muutakin kuin terapiamerkitystä, on laiduntamiseen paneuduttava huolella. Laidun on tallauksen minimoimiseksi syötettävä kapeina kaistaleina ja nimenomaan tähän Voyager voi tuoda helpotusta.
Robottiohjatulla laidunruokinnalla saavutetaan luonnollisesti monia etuja perinteiseen laidunruokintaan verrattuna. Tuoretta laidunta vapautuu tasaisesti päivän mittaan, jolloin karja pysyy laitumella rauhallisena. Heinikon tallaus vähenee oleellisesti ja laidunruohon hyväksikäyttö paranee, kun syöttönopeus voidaan ohjelmoida laitumen kehitysvaiheen mukaisesti sopivaksi.
Suurin etu isojen karjojen laiduntamisessa Voyagerin avulla tulee kuitenkin työn säästössä. Mikäli laidunruokinta halutaan pitää todellisena vaihtoehtona karjan rehustuksessa on väliaitaa siirrettävä useita kertoja päivässä. Voyager tekee tämän työvaiheen siis automaattisesti.
Ajaa lehmät lypsylle
Voyager liikkuu laitumella tietyn matkan tietyin väliajoin. Robotille ohjelmoidaan ainoastaan kuinka monta metriä uutta laidunta halutaan päivän aikana vapauttaa ja Voyagerin tietokone laskee siirtymämatkan tältä pohjalta. Uutta laidunta vapautuu siis syöttöön samalla tavoin kuin manuaalisestikin väliaitaa siirtämällä tapahtuu.
Tarvittaessa robottipari voidaan ohjelmoida ajamaan lehmät takaisin tarhaan tietyin väliajoin niin monta kertaa päivässä kuin tarve vaatii. Näin karja saadaan kätevästi lypsylle. Voyager voi palvella siis yhtä hyvin automaattilypsyjärjestelmää kuin perinteistä kaksi kertaa päivässä tehtävää lypsyäkin.
Kulku sivuaidan mukaan
Lely Voyagerin voimansiirto ja ohjaus hoidetaan kahdella sähkömoottorilla. Robotissa on akku, jota ladataan reilun neliömetrin suuruisella aurinkokennolla. Robotissa on nelipyöräveto ja pyörien profiili on suunniteltu siten, ettei luistoa pitäisi tulla edes märällä nurmella. Vuoristoalueen laitumille Voyageria ei kuitenkaan kannata hankkia, sillä maksimissaan ajoneuvo selviää ainoastaan 5 asteen ylämäestä.
Voyager seuraa laitumen sivuaitaa käsivarren avulla, joka pitää robotin noin puolen metrin etäisyydellä aidasta. Robotti pystyy seuraamaan myös mutkittelevaa sivuaitaa. Maksimissaan Voyager pystyy seuraamaan 45 asteen kulmassa olevaa aitaa.
Oma sähköpaimen
Toisessa robotissa on kela, joka pitää väliaidan kireällä ja vapauttaa aitalankaa tarvittaessa lisää. Maksimietäisyydeksi roboteille ilmoitetaan peräti 300 metriä. Tällöin aitalanka on kuitenkin tuettava väliltä maapyörällä tai kahden lohkon väliaidan päälle asetettavalla tukipyörällä.
Kakkosrobotissa on oma sähköpaimen, jolla tuotetaan virta väliaitaan ja robottien omaan suojaukseen. Sähköpaimen voi tuottaa virran myös laidunlohkon sivuaitoihin.
Lely ryhtyy markkinoimaan Voyager-laidunrobottia toden teolla jo tänä keväänä. Lelyn suomalaisen edustajan NHK-Keskus Oy:n mukaan robottia on saatavana myös täkäläisillä markkinoilla.
Arvonlisäverottoman hinnan ilmoitetaan Hollannissa olevan n. 15 000 euroa robottiparilta. Hintaan sisältyy robottien välinen aitalanka.
LelyVoyager tuo ensisilmäyksellä mieleen kuukulkijan. Reilun neliömetrin suuruinen aurinkopaneeli lataa robotin akkuja, jotka antavat virran sähkömoottoreille. Robotti on nelipyörävetoinen. Pyörien profiililla on pyritty varmistamaan hyvä pito ja toisaalta estämään vauriot nurmikasvustolle.
Osaston luetuimmat
- Sähkölämmitteiset sukat lämmittävät pakkasessa palelevia jalkoja – Retki-sähkösukissa lämpöä riittää noin kolmeksi tunniksi
- Varaosa 3D-tulostuksella – suurin osuus työssä oli kappaleen mallintaminen
- Puukäyttöinen kamiina on tehokas lämmitysmuoto konehalliin – tarvittavat luvat kannattaa tarkistaa oman kunnan viranomaisilta
- Erilaiset 3D-tulostustekniikat esittelyssä – tulostusmenetelmissä varjopuolena niiden kalleus ja hitaus
- Ylläpitolaturit pitävät akun käyttökunnossa, vaikka kone olisi kuukausia käyttämättä — nykyautot voivat tarvita ylläpitolaturia vaikka niillä ajettaisiin päivittäin
- Älä säädä turhaan moottorisahaa
- Traktorin ketjujen asentaminen voi olla hankalaa – näillä muutamalla kikalla helpotat ketjujen asennusta