
Uuden tieliikennelain myötä muuttuneita määräyksiä ja uusia liikennemerkkejä




Kesäkuun 2020 alussa voimaan astuneella uudella tieliikennelailla lisätään liikenteen sujuvuutta ja turvallisuutta, kevennetään sääntelyä sekä luodaan edellytyksiä liikenteen digitalisoitumiselle ja turvalliselle automaatiolle. Uudistetulla tieliikennelailla pyritään luomaan puitteet liikenteen sujuvuudelle ja turvallisuudelle myös tulevaisuudessa. Tieliikennelailla vastataan myös kansainvälisten sopimusten ja EU:n lainsäädännön asettamiin vaatimuksiin, minkä vuoksi esimerkiksi liikennemerkkien hahmoja yhtenäistetään muiden EU-maiden merkkejä paremmin vastaaviksi.
Uusi tieliikennelaki parantaa erityisesti polkupyöräilijän asemaa. Autoilijan kannattaa tutustua uuteen polkupyöräsuojatien merkkiin, joka kertoo autoilijalle polkupyörän etuajo-oikeudesta pyörätien jatkeella.
Muuta liikennettä olennaisesti hitaammin ajavan on nyt annettava ajoneuvosta riippumatta tietä muulle liikenteelle. Ajoneuvolla saa tällöin ajaa myös pientareella, jos se ei häiritse muuta liikennettä.
Neljäs pykälä, eli ennakointivelvollisuus tulee uutena asiana tieliikennelakiin. Pykälän mukaan tienkäyttäjän on ennakoitava toisten tienkäyttäjien toimintaa. Tämä lisää esimerkiksi kokeneiden kuljettajien tai ammattiautoilijoiden ja paikallistuntemusta omaavien tienkäyttäjien vastuuta.
Taajamassa ajoneuvon saa pysäköidä myös vasemmalle puolelle tietä, mikäli se ei vaaranna eikä haittaa liikennettä. Parkkikiekkosäännöksiin tuli myös lievennyksiä, pysäköintiajan alkamisen saa nyt ilmoittaa selkeästi havaittavalla tavalla, esimerkiksi kynällä ja paperilla.
Ratsastajaan tai suurikokoisen eläimen taluttajaa kohdellaan uudessa laissa ajoneuvona, joskin laista voidaan tarvittaessa poiketa. Myös eläimen vetämän ajoneuvon kuljettajan on noudatettava moottorikäyttöisellä ajoneuvolla ajamista koskevia liikennemerkkejä ja -sääntöjä. Käytännössä tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että yleisellä tiellä hämärään aikaan liikuttaessa ratsastajan on kiinnitettävä taakse punainen valo. Alle 3-vuotiasta lasta ei saa koskaan kuljettaa ajoneuvossa ilman turvaistuinta, sääntö koskee myös taksia, mutta linja-autot ovat poikkeus.
Uuden lain mukaan ajoneuvossa ei saa ajon aikana käyttää teknistä laitetta tai järjestelmää siten, että sen käyttäminen haittaa tai vaarantaa ajoneuvolla ajamista. Moottorikäyttöisen ajoneuvon kuljettaja ei saa ajon aikana käyttää viestintävälinettä siten, että pitää sitä kädessään. Ajon aikana -termi sisältää ajoneuvon liikkeen, eli esimerkiksi liikennevaloissa seistessä puhelimeen kilahtaneen viestin saa lain puolesta lukea.
Uudesta tieliikennelaista voi lukea lisää esimerkiksi osoitteesta www.tieliikennelaki2020.fi
Osaston luetuimmat
- Kääntyvä aurinkopaneelisto seuraa aurinkoa automaattisesti — jopa 1,8–2 kertaa kiinteää mallia tehokkaampi20.6.
- Näin säädät puimurin, osa II — teho ylös, tappiot alas5.7.2016
- Yleisimmät pulttien kierrejärjestelmät – huomioi nämä seikat pultin valinnassa7.10.2019
- Älä säädä turhaan moottorisahaa1.2.2018
- Varavoimayksikön hankkiminen edellyttää suunnittelua – näin selvität, mikä on oikeankokoinen aggregaatti tarpeitasi varten14.1.2021
- Dieselmoottorin epänormaali savutus kertoo paljon moottorin tilanteesta ja paljastaa alkavia vikoja – jo savun väristä voi päätellä jotain moottorin viasta20.9.2021
- Leikkuupuimurin huolto- ja korjausvinkit – vuoden 2007 Sampo 2065 -puimurin huoltotyöt ennen puintikauden alkua12.8.2020