Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Kaksi eri hintaluokan metallivannesahat vertailussa – näin halpissaha pärjäsi kahdeksan kertaa kalliimmalle ammattilaissahalle

Onko kahdeksankertaisella hintaerolla merkitystä, kun haetaan satunnaiseen pajakäyttöön sopivaa metallivannesahaa?
Pahvilaatikosta puretun setin kokoaminen vie hitaasti kiiruhtaen reilun tunnin.
Pahvilaatikosta puretun setin kokoaminen vie hitaasti kiiruhtaen reilun tunnin. Kuva: Jussi Knaapi
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Halpojen kiinalaisten työkalujen myötä maatilakorjaamon kalusto on monipuolistunut. Kehitys taisi alkaa simppeleistä pylväsporakoneista, joiden askeettisen yksinkertaiselle rakenteelle hymyiltiin, mutta joilla kuitenkin porataan reikiä melko mukavasti. Kokeilussamme ollut IKH-metallivannesaha mallia XW032, on halvinta mahdollista kiinalaista luokkaa. Kun hinta on pyöreät 400 euroa, ei sen alle enää mennä.

Saha toimitetaan pahvilaatikossa, ja kokoaminen tehdään paikan päällä. Vaikka ohjeet eivät ole kummoisia, pystyy hitaampikin kasaamaan sahan muutamat osaset reilussa tunnissa. Työtä helpottaa esikytketty sähköjohdotus sekä valmiiksi säädetty terä.

Itse teräteline ja sahan runko ovat valua, loput tyylin mukaista ohutlevyä. Kaikki nippelit ja nappelit ovat mukana. Sahan voi koota myös pystyasentoon.

Vertailu kevyeen ammattisahaan

Vertailimme IKH-XW032-pakettia tsekkiläiseen Bomar Ergonomic -ammattisahaan (275 230 DG). Laiteiden hintaero on noin kahdeksankertainen, joten saman sarjan laitteista ei todellakaan ole kyse. Bomarin hinta ilman veroa on 3 100 euroa. Ajatuksena olikin arvioida, mihin kumpikin saha soveltuu, tai paremminkin selvittää, tekeekö halpissahalla ylipäätään mitään.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Bomar on ammattilaislaite ja tietenkin täysin eri tasoa testiverrokkiin nähden. Ammattimiehet käyttävät kyseisestä luokasta termiä konepajan kakkossaha.

Rakenne on tukevaa tekoa, terä laskeutuu omalla painollaan ja laskunopeutta säädetään portaattomasti hydrauliikalla. Terän voitelu hoituu ns. micronizer-voitelulla, eli leikkausnesteen ja paineilman yhdistelmällä, jossa ilma jäähdyttää ja leikkausneste pitää sopivan kalvon terällä.

Vaihtoehtoisesti voidaan käyttää myös pelkkää nestejäähdytystä. Jäähdytysneste kulkee sihdin kautta uudelleen kiertoon. Sahassa on 1,5 kilowatin moottori. Terän nopeusalueita on kaksi. Toista käytetään esimerkiksi rostereiden kanssa (terä on vaihdettava) ja nopeampaa sitten muilla tavanomaisilla teräksillä.

Bomarissa on rajakatkaisimet terän kireyden vahtimiseen ja myös terän katkeamisen varalta. Sahan ergonomia on hyvin ajateltu. Katkaistavat esineet kiinnitetään vaivattomasti, ja sahauskulman säätö molempiin suuntiin (45–60 astetta) on hyvin toteutettu.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
Halpa hinta koostuu halvoista ratkaisuista. Välityssuhdetta muutetaan hihnapyöräpareja vaihtaen.
Halpa hinta koostuu halvoista ratkaisuista. Välityssuhdetta muutetaan hihnapyöräpareja vaihtaen. Kuva: Jussi Knaapi
Kappaleen kiinnitys ei ole kovin edistyksellinen. Sahauskulma asetetaan manuaalisesti, asteikko helpottaa työtä. Terän painotus ei ole kovin voimakas, eikä varsinaista laskunopeuden säätöä ole. Takana näkyvän kiristysjousen voimaa säädetään vasemman nurkan tankoa kiertäen, jolloin paine terälle muuttuu vastaavasti. Pikku lisäpainotus nopeuttaisi sahausta, mutta rasittaa voimansiirtoa.
Kappaleen kiinnitys ei ole kovin edistyksellinen. Sahauskulma asetetaan manuaalisesti, asteikko helpottaa työtä. Terän painotus ei ole kovin voimakas, eikä varsinaista laskunopeuden säätöä ole. Takana näkyvän kiristysjousen voimaa säädetään vasemman nurkan tankoa kiertäen, jolloin paine terälle muuttuu vastaavasti. Pikku lisäpainotus nopeuttaisi sahausta, mutta rasittaa voimansiirtoa. Kuva: Jussi Knaapi
Vertailu kevyen ammattisahan (Bomar Ergonomic 275 230 DG) kanssa on tietenkin kohtuuton, mutta antaa perspektiiviä. Tehoero on dramaattinen, mutta hitaastikin kiiruhtaen rauta katkeaa eikä jäljestä erota, millä työ on tehty. Kunnon terä paransi myös halpismallin tehoa.
Vertailu kevyen ammattisahan (Bomar Ergonomic 275 230 DG) kanssa on tietenkin kohtuuton, mutta antaa perspektiiviä. Tehoero on dramaattinen, mutta hitaastikin kiiruhtaen rauta katkeaa eikä jäljestä erota, millä työ on tehty. Kunnon terä paransi myös halpismallin tehoa. Kuva: Jussi Knaapi
Hitaasti, mutta varmasti etenee tiuhahampaisen, kuivana pyörivän terän työ. Halpakin saha toimii, jos ei ole kiire. Terän vaihto kuitenkin parantaa suorituskykyä selvästi.
Hitaasti, mutta varmasti etenee tiuhahampaisen, kuivana pyörivän terän työ. Halpakin saha toimii, jos ei ole kiire. Terän vaihto kuitenkin parantaa suorituskykyä selvästi. Kuva: Jussi Knaapi
Oikea kireys on hyvä muistaa teränvaihdon yhteydessä.
Oikea kireys on hyvä muistaa teränvaihdon yhteydessä. Kuva: Jussi Knaapi
Bomar Ergonomicissa (275 230 DG) on jo kaikki ammattisahan ominaisuudet – täyskorkea terä, kaksikin vaihtoehtoa jäähdytykseen (ilma ja neste), helppo leikkauskulman säätö ja säädettävä laskunopeus. Teränopeuksia löytyy kaksi. Kappaleen muodon mukaan säätyvää painotusta ei sentään vielä löydy. Kokeessa käytettiin saksalaista Honsberg 27 x 0,9 5/8 parihampaista terää.
Bomar Ergonomicissa (275 230 DG) on jo kaikki ammattisahan ominaisuudet – täyskorkea terä, kaksikin vaihtoehtoa jäähdytykseen (ilma ja neste), helppo leikkauskulman säätö ja säädettävä laskunopeus. Teränopeuksia löytyy kaksi. Kappaleen muodon mukaan säätyvää painotusta ei sentään vielä löydy. Kokeessa käytettiin saksalaista Honsberg 27 x 0,9 5/8 parihampaista terää. Kuva: Jussi Knaapi
Terien hammasmäärä ja- profiili ratkaisevat katkaisun tehokkuuden. Kokeilun tehoero selittyy osin tällä kuvalla. Yllä esimerkkinä 27-millinen ”parihampainen” 5/8-ammattilaisterä (saksalainen Arntz). Alla IKH-XW032:n tehottomaksi osoittautunut alkuperäisterä.
Terien hammasmäärä ja- profiili ratkaisevat katkaisun tehokkuuden. Kokeilun tehoero selittyy osin tällä kuvalla. Yllä esimerkkinä 27-millinen ”parihampainen” 5/8-ammattilaisterä (saksalainen Arntz). Alla IKH-XW032:n tehottomaksi osoittautunut alkuperäisterä. Kuva: Jussi Knaapi
Kun vaihdoimme halpissahaan laadukkaan Lenoxin kaksoismetalli Vari-Tooth 8/12 -terän (karbidi/teräs), nopeutui työ merkittävästi. Myös kulutuskestävyyttä voi olettaa tulleen roimasti lisää. Alla alkuperäisterä, jossa tiheä 18 kpl hammastus tuumalle. Huom. Kuvassa terien pyörimissuunta on ristissä.
Kun vaihdoimme halpissahaan laadukkaan Lenoxin kaksoismetalli Vari-Tooth 8/12 -terän (karbidi/teräs), nopeutui työ merkittävästi. Myös kulutuskestävyyttä voi olettaa tulleen roimasti lisää. Alla alkuperäisterä, jossa tiheä 18 kpl hammastus tuumalle. Huom. Kuvassa terien pyörimissuunta on ristissä. Kuva: Jussi Knaapi
Markkinoilta löytyy runsaasti hyviä vaihtoehtoja, kuten tämä noin 2 200 euron (sis alv 24 %) uutuussaha Bernardo. Saksalaisen kauppahuoneen kiinassa valmistuttama laite on hyvin varustetun konepajan perussaha. Terän laskunopeus on säädettävä, ja kireys voidaan tarkistaa suoraan painemittarista. Moottori on 1,1 kW ja painoa 200 kiloa. Suurin sahauskoko on 225 x 225 mm.
Markkinoilta löytyy runsaasti hyviä vaihtoehtoja, kuten tämä noin 2 200 euron (sis alv 24 %) uutuussaha Bernardo. Saksalaisen kauppahuoneen kiinassa valmistuttama laite on hyvin varustetun konepajan perussaha. Terän laskunopeus on säädettävä, ja kireys voidaan tarkistaa suoraan painemittarista. Moottori on 1,1 kW ja painoa 200 kiloa. Suurin sahauskoko on 225 x 225 mm. Kuva: Jussi Knaapi

Vaatimaton XW023

IKH-XW023-mallissa ei varsinaisesti ole ylläkuvattuja ominaisuuksia. Nopeusalueita tosin löytyy kolme, koville teräksille hitain, keskialue normaaleille ja nopea alumiinille sekä muille pehmeille materiaaleille. Nopeus säädetään hihnaa vetopyörillä siirtäen. Säätöä varten moottorin kiristys täytyy vapauttaa ja kiristää uudelleen.

Sahausvarren laskunopeutta ei voi asettaa hydraulisesti kuten ammattisahoissa. Sen sijaan varren laskuvoimaa säädetään löysäämällä tai kiristämällä leikkuuvartta kannattelevaa jousta. Terällä ei ole minkäänlaista jäähdytystä. Katkaistavan kappaleen kiinnitys sujuu kohtuunäppärästi. Sahauskulma on säädettävissä välillä 0–45 astetta. Kulmasäätöjen kanssa on oltava huolellinen, sillä kiinnikkeet kiristetään simppelisti lenkkiavaimella asteikosta katsoen.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Kaikki kuitenkin toimii, vaikka sahan tekninen rakenne ei erityistä ihastusta herätäkään. Esimerkiksi kaikki pultit ovat vain 4,8 Nm kovuutta, eikä niiden kiristämisestä tahtonut tulla loppua. Epäilystä herätti myös valmiiksi asennetun tiheähampaisen alkuperäisterän suorituskyky.

Sahausnopeuksissa dramaattinen ero

Käytännön testi paljasti aika vastustamattomasti sahojen eron. Alkuun sahausnopeuksien ero oli noin seitsenkertainen. Ero kaventui 3–4-kertaiseksi, kun vartta kannattelevan jousen paine pudotettiin nollaan ja paine terälle maksimoitiin. Tarvittaessa Bomaristakin olisi voinut puristaa vielä lisää tehoa. Kokeessa Bomarissa oli saksalaisen Honsbergin 27 milliä korkea 5/8-jakoinen terä.

Hyvää oli se, ettei IKH-XW023-mallin terä kuumentunut jäähdytyksen puuttumisesta huolimatta. Epäilys terien laatua kohtaan kuitenkin heräsi. Sahan mukana tulevat terät (3 kpl) ovat nimettömiä ja lähinnä rautasahan terään verrattavia. Niissä ei ole kaksoishammastusta karkea/hieno vuorottelulla) kuten isommissa sahoissa.

Sahaus toki toimii, jälki on siistiä ja automaattikatkaisun ansiosta sahan voi jättää pyörimään yksikseen. Telineeseen mahtuu luokkaa 100 x 150 millin profiili. Tämän kokoisen kappaleen katkaisu kestää helposti 10–15 minuuttia, eli aika paljon.

Käytä hyvää terää

Sen verran testiryhmää asia vaivasi, että haimme IKH-sahaan myös todella laadukkaan amerikkalaisen Lenox-kaksoismetalliterän. Diemaster 2 koostuu karbidikärjistä ja hiiliteräsrungosta. Hammastus on epäsymmetrinen 8/12 hammasta tuumalle. Alkuperäisessä jako oli 18 hammasta tuumalle. Lenox-terässä on vuoronperään isompia ja pienempiä hampaita, jolloin sahauspuru siirtyy eteenpäin ja työ tehostuu.

Vaihto lyhensikin sahausaikaa reilusti. Ero kaventui ollen enää 2,5-kertainen verrattuna ammattisaha Bomariin ja Honsberg-terään. Nyt työ sujui tavalla, joka ei enää turhauttanut sahuria. Kaiken kukkuraksi Lenox-terä maksoi vain 25 euroa, eli selvästi vähemmän kuin alkuperäinen vaihtoterä.

Kannattaako ostaa halpaa?

Vertailumme oli tietenkin kohtuuton, sillä laitteiden hintaero ja käyttötarkoitus olivat aivan erilaiset. IKH-XW032:n pisteet putoavat tarpeettomasti huonon alkuperäisterän vuoksi. Hyviä ammattitason teriä löytyy monilta valmistajilta, joista Lenox on hyvä esimerkki. Muina esimerkkeinä voi mainita saksalaiset Honsber-gin ja Arntzin. Suosittelen ehdottomasti halpissahan terän vaihtoa heti parempaan.

Mutta kun ominaisuudet tietää, pärjää satunnaiskäyttäjä halvalla IKH-XW032-mallilla aivan hyvin. Terän kuivakäynti on maatilaolosuhteissa hyväkin ominaisuus, sillä nestejäähdytyksellä varustetut sahat vaativat plussan puolella olevan lämpötilan tai pakkasnestettä leikka usnesteen sekaan.

Markkinoilta löytyy kuitenkin hengästyttävän paljon tarjontaa. Jo alle 1 000 euron hintaluokassa saa myös sahoja, joissa on periaatteessa ammattisahan perusominaisuudet, mukaan lukien täyskokoinen 27 millin korkea terä. Käyttötarve, ominaisuudet ja hinta ratkaisevat.

Jos sahaa tarvitsee useammin, kohdistuu ratkaisu varmasti ammattimaisempiin malleihin. Ehkäpä 400 euron saha on nähtävä ensisijaisena vaihtoehtona kulmahiomakoneelle. Kannattaa myös huomioida pajan sisäilman laatu, jossa kulmahiomakone häviää aina vannesahalle

Valikoimaa riittää

Metallivannesahoja on tarjolla todella runsaasti. Kokeilussamme ollut malli on markkinoiden halvinta kastia. Jo alle 1 000 euron hintaluokasta löytyy runsaasti käteviä siirrettäviä malleja, jotka ovat painoltaan vain 20 kilon luokkaa, ja kuitenkin varustettu tehokkailla noin 1 kW:n valovirtamoottoreilla.2 000 euron hintaluokassa löytyvät sahat ovat jo todella ammattimaisilla ominaisuuksilla varustettu. Sahojen terien ominaisuuksiin kannatta paneutua kysymällä neuvoa erikoisliikkeiden ja terähuoltojen asiantuntijoilta. Ostopäätöstä tehtäessä kannattaa tehdä hieman vertailua – joka työhön löytyy hyviä vaihtoehtoja. Uusi terä on muistettava aina sisäänajaa hitaalla syötöllä.