Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Kumitelat minikaivurissa

Tämä tela on ollut koneen alla pari kolme vuotta. Siinä ei vielä näy juuri lainkaan kulumisen merkkejä. Sen sijaan kumiaines on alkanut halkeilemaan niistä kohdin, joissa taivutus on voimakkainta. Tämä on normaalia vanhenemista eikä sillä ole merkittävää vaikutusta telan kestävyyteen.
Tämä tela on ollut koneen alla pari kolme vuotta. Siinä ei vielä näy juuri lainkaan kulumisen merkkejä. Sen sijaan kumiaines on alkanut halkeilemaan niistä kohdin, joissa taivutus on voimakkainta. Tämä on normaalia vanhenemista eikä sillä ole merkittävää vaikutusta telan kestävyyteen. Kuva: Jussi Laukkanen
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
Tela jonkin verran yli 2000 käyttötunnin jälkeen: telan kohoumat ovat selvästi kuluneet ja tukiraudat ovat tulleet näkyviin. Tällä koneella ei ilmeisesti ole ajettu koskaan terävien kivien päällä tai karkealla murskeella, ja siksi tela on eheän näköinen. Käyttöikää on vielä jäljellä.
Tela jonkin verran yli 2000 käyttötunnin jälkeen: telan kohoumat ovat selvästi kuluneet ja tukiraudat ovat tulleet näkyviin. Tällä koneella ei ilmeisesti ole ajettu koskaan terävien kivien päällä tai karkealla murskeella, ja siksi tela on eheän näköinen. Käyttöikää on vielä jäljellä. Kuva: Jussi Laukkanen
Kumitela rikkoontuu, mikäli tela jää kantamaan vain reunastaan. Näin tapahtuu helposti jalkakäytävän reunan päälle ajettaessa tai liikuttaessa esimerkiksi purkutyön yhteydessä rakennuksen betoniholvilla. Terävät kivet tai muut lohkareet ovat murtaneet tämän telan pintaa kaikkialta.
Kumitela rikkoontuu, mikäli tela jää kantamaan vain reunastaan. Näin tapahtuu helposti jalkakäytävän reunan päälle ajettaessa tai liikuttaessa esimerkiksi purkutyön yhteydessä rakennuksen betoniholvilla. Terävät kivet tai muut lohkareet ovat murtaneet tämän telan pintaa kaikkialta. Kuva: Jussi Laukkanen
Kumitela tulee käyttöikänsä päähän viimeistään silloin, kun tukiraudat lähtevät irti ympäröivästä kumista. Kuvan telassa näkyy, kuinka irtoaminen on alkanut keskeltä ja se etenee hiljalleen kohti reunoja.
Kumitela tulee käyttöikänsä päähän viimeistään silloin, kun tukiraudat lähtevät irti ympäröivästä kumista. Kuvan telassa näkyy, kuinka irtoaminen on alkanut keskeltä ja se etenee hiljalleen kohti reunoja. Kuva: Jussi Laukkanen

Kumitelat ovat pienessä kaivinkoneessa järkevä ja kustannustehokas ratkaisu. Niille voi minikoneissa laskea käyttöiäksi 2 500–3 000 tuntia. Käytettyä konetta ostaessa telojen kuntoon kannattaa kiinnittää erityistä huomiota, sillä uusien hinta muodostaa helposti kymmenyksen koko koneen hinnasta.

Esimerkiksi moniin 5 tonnin koneisiin telat maksavat 2 200–2 800 euroa (alv 0 %) pari. On huomattava, että lyhytperäisissä koneissa alavaunun pituus on tavallisesti suurempi ja samalla telan hinta kalliimpi.