Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Seuraa trafin tilastoja autokouluista

Liikenne ja viestintävirasto Traficom eli tuttavallisemmin Trafi pitää tilastoja autokoulujen ajokokeiden hyväksymisprosenteista autokoulujen mukaan. Juttua tehdessä huomasin autokoulujeni läpäisyprosenttien olleen melko lähellä valtakunnallista keskitasoa, joka oli vuonna 2019 72 prosenttia kaikissa ajokorttiluokissa. Esimerkikisi C-luokan ajokokeista hyväksyttiin valtakunnalisesti 86 %, C1 94 % ja C1E 98 prosenttia. Korottavien ajokorttiluokkien hylkäysprosentit olivat lähtökohtaisesti pienempiä kuin ensimmäistä kertaa suoritettavissa.

Kyseiset tilastot ovat nähtävissä avoimesti Traficomin sivuilla, mutta Trafin tilastoista puuttuu kuitenkin useilta vuosilta monien autokoulujen teoria- ja ajokokeiden läpäisyprosentit. Tiedustele autokoululta heidän tilastojaan omaa autokoulua valitessasi. Suurella läpäisyprosentilla oleva autokoulu voi hyvästä syystä pyytää muita kouluja korkeampia kurssihintoja.

Ajo-opettajan ammattitaitoon kuuluu tunnistaa oppilaan kyvykkyys hallita ajoneuvoa ja havaita, koska tämä on valmis liikenteeseen ja suorittamaan ajokoetta. Yksi ajokokeen uusintakerta maksaa helposti autokoulujen hintaeron, joten valitessasi autokoulua kannattaa siis panostaa laatuun, tai sitten olla jo valmiiksi kokenut ja varma kuljettaja, jolloin opettajan merkitys tutkinnon suorittamisessa on pienempi.