Sähkölämmitteiset sukat lämmittävät pakkasessa palelevia jalkoja – Retki-sähkösukissa lämpöä riittää noin kolmeksi tunniksi

Sähköllä lämpiävät sukat tekevät kylmän ajan ulkotöistä mukavampia.
 Sukat ovat polvipituiset ja pysyvät hyvin jalassa.
Sukat ovat polvipituiset ja pysyvät hyvin jalassa. Kuva: Seppo Nykänen
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Retki-sähkösukat

  • Lämmityselementeillä varustetut sukat.
  • Virta tulee kolmesta AA-paristosta/sukka.
  • Lämpöä riittää noin kolmeksi tunniksi.

Palelevat jalat ovat ikävä työkaveri pakkasella – lämpimätkään kengät eivät aina auta, jos joutuu tekemään työtä paikoillaan. Samoin harrastuksissa joudutaan usein seisoskelemaan pitkiä aikoja ja mahdollisesti vielä käyttämään ohuita jalkineita.

Allekirjoittaneella on hermovaurion takia tilanne, jossa toista jalkaa paleltaa aina, vaikka sitä ei todellisuudessa palele. Ongelmana on kuitenkin se, että jalkaterän tunto on sekaisin ja jalkaa voi palella oikeastikin eikä sitä tunne. Aloin etsiä tilanteeseen ratkaisua ja internetin ihmeellisestä maailmasta sellainen näyttikin löytyvän.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Nettikaupassa oli tarjolla Retki-nimellä myytävät paristolla lämpiävät sukat, joille kertyi hintaa 28 € toimituskuluineen. Tarjolla oli myös lämmitettäviä pohjallisia, mutta ne pitää aina muotoilla käytettävän kengän mukaan, joten päädyin hankkimaan sukat.

Siitäpä tilausta tekemään ja kolmen päivän odotuksen jälkeen paketti saapui paikalliseen kauppaan postin toimittamana. Paketti auki ja siellä oli siististi pakattuna pari polvipituisia sukkia, joissa on varren yläosassa tasku paristokotelolle.

Sukat ovat erikseen oikealle ja vasemmalle jalalle, johtuen paristotaskusta. Käsin tunnustelemalla selvisi, että ohut johto kulkee ulkosivulla paristotaskuista sukan terään, jossa lämmityselementti tuntuu varpaiden kohdalla.

Seuraavaksi piti alkaa kaivella paristovarastoja, koska hintaan ei kuulunut paristoja. Molempien sukkien paristokoteloon mahtuu kolme AA-kokoista paristoa, jolloin käyttöjännite on 4,5 V ja lämmitystehoksi valmistaja ilmoittaa 2,25 W. Sukkien materiaali on 70 % puuvillaa, 27 % polyesteriä ja 3 % elastaania.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Paristokotelo kytketään sukkaan pistokkeella ja siinä on painonappikatkaisin, jolla virta voidaan kytkeä päälle, kotelossa on lisäksi merkkivalo, kun virta on päällä. Sukkia voi käyttää myös ilman paristoja.

Toimii

Sukat jalkaan, jalka kenkään, virta päälle ja ulos pakkaseen. Yllättäen ei tuntunut mitenkään erikoiselta, paitsi ettei jalkoja paleltanut, vaikka pakkasta oli 5 astetta. Tämä voi olla henkilökohtainen juttu, mutta erityistä lämmittämisen tunnetta ei tuntunut. Käytössä lämmityselementtejä tai virtajohtoa ei tunne. Sukka on kuitenkin laitettava huolellisesti jalkaan, siten että se ei ole kiertyneenä, muuten voi johto tulla jalkapohjan alle.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Kokeilun aikana oli enimmillään 15 astetta pakkasta, joten mitään todella kylmää ei ollut. Sukista oli kuitenkin selvä hyöty, kumikengissäkään ei varpaita paleltanut. Sukat itsessään ovat kohtalaisen laadukkaat ja tuntuvat jalassa miellyttäviltä.

Paristoja kuluu

Käyttöajasta ei aivan tarkkaa selvää saanut, yhdellä paristo satsilla sukat toimivat noin 3 tuntia, mutta eri paristoilla oli eroja. Netissä on tarjolla myös akkukäyttöisiä sukkia, mutta päädyin paristoihin, koska ne voi vaihtaa. Ja toki voi käyttää myös ladattavia paristoja. Akkujen lataaminen maastossa on hankalaa. Sähköä ei myöskään kannata pitää päällä, kuin ainoastaan silloin kun on tarvetta.

Sähkösukkia joutuu huoltamaan normaalia enemmän. Niiden pesu on tehtävä käsin maksimissaan 35 asteisessa vedessä, eikä niitä saa kuivata kiertämällä. Sukat on levitettävä kuivumaan muotoiltuna.

Käytössä sukat ovat pitäneet maahantuojan lupauksen kohtuullisen hyvin, hintaahan niillä on toki tavallisiin sukkiin moninkertaisesti, mutta sähkölämmityksestä saatu apu on tullut tarpeeseen. Kestävyydestä ei pysty vielä sanomaan paljonkaan, kirjoitettaessa käyttöaikaa on ollut ongelmitta reilu kuukausi.

Paristokotelon tasku on sukan suulla. Lämmityselementti on ommeltu varpaiden päälle ja sähköjohto paristokotelolle kulkee sukan ulkosivulla.
Paristokotelon tasku on sukan suulla. Lämmityselementti on ommeltu varpaiden päälle ja sähköjohto paristokotelolle kulkee sukan ulkosivulla. Kuva: Seppo Nykänen

KIITÄMME & MOITIMME:

+ Lämmittää kuten lupaa.

+ Pitkät varret.

+ Sopii kaikkiin jalkineisiin.

– Lyhyehkö lämmitysaika.

– Pattereita kuluu paljon.