Kurottajassa voimansiirrolla on väliä – Koneviesti selvitti, mitä vaihteistoja markkinoilla olevissa kurottajissa käytetään, ja mitä eroja niissä on

Kurottajaa hankittaessa on hyvä pohtia asiaa monelta kannalta. Työtehtävistä riippuen vaihteistotyypillä saattaa olla iso merkitys kurottajan käytettävyydelle.
Kurottajia hankitaan niin maatalouden, teollisuuden kuin kiinteistönhoidonkin erikoistehtäviin. Kurottaja korvaa maataloudessa lisääntyvässä määrin traktorin ja etukuormaajan.
Kurottajia hankitaan niin maatalouden, teollisuuden kuin kiinteistönhoidonkin erikoistehtäviin. Kurottaja korvaa maataloudessa lisääntyvässä määrin traktorin ja etukuormaajan. Kuva: Visa Vilkuna
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Normaali mekaaninen vaihdelaatikko on varsin yksikertainen. Kun mukaan otetaan sähköä ja hydrauliikkaa, tilanne menee monimutkaisemmaksi. Vaikka perusvaihtoehtoja voimansiirrossa on neljä; mekaaninen, hydrostaattinen, hydrodynaaminen ja CVT, nykyisellä sähkön ja hydrauliikan edistyksellisellä hyödyntämisellä voimansiirtoihin on saatu sen verran paljon parannuksia ja vaihtoehtoja, että konetta hankkivan kannattaa huolellisesti perehtyä asiaan. Kannattaa olla yhteydessä samanlaista tuotantosuuntaa tai yritystoimintaa harjoittavaan ja kysellä käyttökokemuksia ennen kurottajan hankintaa.

Kurottajien voimansiirtoratkaisut:

  • Hydrostaattinen voimansiirto on yleisin vaihtoehto
  • Uusin tulokas on portaaton vaihteisto – myös muunninvaihteistoja on tarjolla
  • Ominaisuuksien osalta korostuu käytön ja hallinnan helppous
  • Polttoainetalous on merkittävä seikka
Kurottajille on tyypillistä, että hydrostaattivaihteistovaihtoehtoja on tarjolla useampia. Tässä esimerkkinä vauraammasta vaihtoehdosta on Claasin Scorpion-malleissa aiemmin käytetty Varipower Plus -hydrostaattivaihteisto. Plus-nimi kertoo vaihteistossa olevan perusmallissakin käytetyn 45 asteen laajakulmahydrostaattimoottorin (kuvassa vasemmalla) lisäksi oikealla näkyvä 32 asteen kääntökulmalla varustettu moottori. Lisämoottori mahdollistaa suuremman tehon eri käyttötilanteissa. Kuvan vaihteiston valmistaja on GKN-Walterscheid.
Kurottajille on tyypillistä, että hydrostaattivaihteistovaihtoehtoja on tarjolla useampia. Tässä esimerkkinä vauraammasta vaihtoehdosta on Claasin Scorpion-malleissa aiemmin käytetty Varipower Plus -hydrostaattivaihteisto. Plus-nimi kertoo vaihteistossa olevan perusmallissakin käytetyn 45 asteen laajakulmahydrostaattimoottorin (kuvassa vasemmalla) lisäksi oikealla näkyvä 32 asteen kääntökulmalla varustettu moottori. Lisämoottori mahdollistaa suuremman tehon eri käyttötilanteissa. Kuvan vaihteiston valmistaja on GKN-Walterscheid. Kuva: Tapio Vesterinen

Valinnanvaraa on

Kurottajissa hydrostaattinen on suosituin voimansiirron malli. Joissakin malleissa on tarjolla sekä hydrostaattista että hydrodynaamista mallia. Dieci lienee ainoa, jonka mallistossa on aito portaaton eli CVT-malli. Mekaanisella vaihteistolla olevia kurottajia ei markkinoilla näy.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Maassamme myytävistä kurottajista ainakin Ausa, Faresin, Claas, Giant, Kramer, Kubota ja Magni tarjoavat vain hydrostaattista voimansiirtoa. Cat luottaa pelkästään muunninvoimansiirtoon. JCB ja Manitou tarjoavat sekä hydrostaattisella että muunninvoimansiirrolla olevia malleja.

Hydrostaattinen ykkösenä

Hydrostaattinen vaihteisto perustuu suljettuun hydrauliseen piiriin, jossa on hydraulipumppu ja -moottori. Momentinmuuntimella varustettua vaihteistoa kutsutaan hydrodynaamiseksi. Öljyä sisältävässä turbiinissa on moottoriin yhteydessä oleva pumppupyörä ja voimansiirtoon kytketty turbiinipyörä. Moottorin kierrosluvun kohotessa pumppupyörän liikuttama öljy pakottaa turbiinipyöränkin pyörimään. Momentinmuuntimen edut tulevat esille pienillä nopeuksilla ja työtehtävissä, jossa ajosuuntaa vaihdetaan usein. Hydrostaattisen ja -dynaamisen voimasiirron haittapuolina voidaan pitää niiden kohtalaisen alhaista hyötysuhdetta.

Lastaustyössä voimansiirron toimivuudella on iso rooli. Lastauksen aikana koneen ajosuuntaa vaihdetaan usein ja koneen asemointi ja siirtäminen pitää pystyä tekemään senttien tarkkuudella.
Lastaustyössä voimansiirron toimivuudella on iso rooli. Lastauksen aikana koneen ajosuuntaa vaihdetaan usein ja koneen asemointi ja siirtäminen pitää pystyä tekemään senttien tarkkuudella. Kuva: Atypix

Vaihtoehtoja riittää

Kurottajan hankintaa harkitsevan kannattaa miettiä, mitä työtä hän kurottajallaan tekee. Pihalla tapahtuvassa edestakaisin ajelussa polttoainetaloudessa ei ole ratkaisevia eroja eri vaihteistotyyppien väillä. Jos ajomatkat ovat pitkät, mekaanisen voimansiirtokontaktin mahdollistava aito CVT lienee taloudellisin.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Esimerkkinä uudesta ratkaisusta voidaan mainita Claasin 960 -kurottaja, jossa laajakulmahydrostaatin apuna on toinen säätömoottori. Tällöin tehoa on tasaisemmin käytössä kaikilla käyttöalueilla verrattuna normaaliin Variopower-voimansiirtoon.

Diecin maatalouspuolen kurottajia maahantuova ja myyvä Tomas Kjellman kertoo, että tänä päivänä kurottajaa hankkivat ovat hyvin perillä koneen elinkaarikustannuksesta. Hydrostaattisella ja hydrodynaamisella voimansiirrollakin saadaan aikaiseksi portaattomuus, mutta ne eivät polttoainetaloudessa yllä aidon portaattoman tasolle. Polttoainetalous on noussut entistä tärkeämpään rooliin kurottajahankinnassa. Tämä johdosta Diecin aidot portaattomat CVT-voimansiirrot ovat herättäneet kovasti kiinnostusta.

Parhaiden ominaisuuksien summa

JCB:n tuotepäällikkö Mikko Kämäri kertoo, että JCB:n DualTech VT on hydrostaattisen ja powershiftin yhdistelmä, jolla valmistaja pyrkii tuomaan kurottajaan molempien voimasiirtojen parhaat puolet. Alle 19 kilometrin tuntinopeudessa eli esimerkiksi kuormaustyössä saadaan hyödynnettyä hydrostaatin tarkkuus ja portaattomuus. Kun ajonopeus nousee yli 19 kilometriin tunnissa, kytkeytyy voimansiirto automaattisesti powershiftille. Näin on saavutettu molemmilla nopeusalueilla vaadittu parempi voimansiirron hyötysuhde tieajoon ja esimerkiksi perävaunun vetoon.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Merlon kurottajien myyntijohtaja Jorma Puhakka toteaa, että kurottajia hankkivat asiakkaat painottavat hankinnoissaan erityisesti käytön ja hallinnan tarkkuutta. Myös käytön helppous on voimansiirron vaihtoehtoja mietittäessä tärkeässä osassa. Kurottajaa hankittaessa olisi syytä tarkkaan selvittää, minkälaista työtä koneella tulevaisuudessa tullaan tekemään, jotta voimansiirron valinta osuisi oikeaan.

Lue lisää