Avantin maankunnostaja

Rikkaruohot leviävät väistämättä hiekka- ja murskekäytäville, eikä myrkyttäminen yleensä ole vaihtoehto. Avantin maankunnostaja koostuu jyrsinrummusta, jossa on tylppiä kulutusterästappeja.
Maanmuokkain sopii myös nurmen mylläämiseen. Suurin muokkaussyvyys on 65 mm.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Rumpu pyörii kulkusuuntaan verrattuna vastakkaiseen suuntaan, jolloin maa siirtyy eteenpäin.

Maankunnostajan työleveys on 1480 mm ja paino 315 kg. Kunnostajaan kuuluu irrotettavat ja korkeussäädettävät tukipyörät sekä niin ikään irrotettavat sivuohjurit, jotka tehostavat maansiirtämistä, sillä aines ei karkaa sivuille. Myllääjästä on kaksi eri versioita – toinen on mekaanisella käännöllä ja toinen toimii hydraulisesti. Kääntökulmaksi ilmoitetaan 30 astetta.

Kunnostajan kerrotaan soveltuvan myös vankalle savimaalle, potkua vaikuttikin piisaavan. Normaalilla kivituhkapinnalla laite ei juuri edes rasitu, kunhan ajonopeuden saa sovitettua sopivaksi. Takaosalla jäljen saa myös tasattua suht hyvin.

Myös nurmelle

Laite soveltuu jossain määrin myös nurmikon uudistamiseen. Suurimmaksi muokkaussyvyydeksi ilmoitetaan 65 mm, eli laite soveltuu ainakin nurmen kevytkunnostukseen. Tälläkin tavalla saadaan monttuja oikaistua ja parannettua pintakerrosta.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Koska kyseessä ei ole varsinainen murskain, niin ajokertoja täytyy olla useita, sillä vanhan nurmen pintakerroksia jää pinnalle. Vanhan ruohikon poistoharavointia ja tasausta jää joka tapauksessa, sillä möykkyjä ei saa hiekkatuhkan tapaan tasattua. Nurmen muokkaukseen tappeja voisi olla enemmänkin, mikä tehostaisi möyhintää.

Etenkin sammaloituneella nurmella aines siirtyy voimakkaasti koneen edessä eteenpäin ja pihan perälle on luvassa kasa, josta ne toki saa helposti kärrättyä kompostiin. Kivisessä pihassa muokkain ampui kiviä hieman eteenpäin ja jumittui muutaman kerran, mutta tilanteesta selvittiin syvyyttä pienentämällä.

Avantilta on saatavana myös kylvöalustan tasaamiseen suunniteltu tasojyrsin sekä uutuutena murskausjyrsin, joka mahdollistaa pusikon ja pienten kantojen murskauksen sekä jääpolanteiden jyrsinnän. Lisäksi valikoimassa on kelajyrsin syvemmälle tehtävään maanmuokkaukseen ja pienten kivien hautaamiseen. Suomessa suosituksi käyttökohteeksi on noussut murskeella tai kivituhkalla päällystettyjen teiden ja käytävien kunnostus.

Mekaanisesti kääntyvän maankunnostajan hinta on 3 100 euroa (alv 0%) ja hydraulisen vaihtoehdon 3 995 euroa.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
Edestakaisin ajettaessa nurmen saa kuohkeutumaan, mutta etenkin sammal siirtyy kasaksi pihan perälle.
Edestakaisin ajettaessa nurmen saa kuohkeutumaan, mutta etenkin sammal siirtyy kasaksi pihan perälle. Kuva: Arto Turpeinen
Maankunnostajan työleveys on 1480 mm ja paino 315 kg. Jyrsinrummussa on tylppiä kulutusterätappeja.
Maankunnostajan työleveys on 1480 mm ja paino 315 kg. Jyrsinrummussa on tylppiä kulutusterätappeja. Kuva: Arto Turpeinen