Kellfri-kesantoleikkuri tarjoaa edullisen vaihtoehdon kesantojen ja nurmialueiden niittämiseen — helppohoitoisen leikkurin terästö kestää kiviosumia niittokonetta paremmin

Monilla pientiloilla on avoimia peltoalueita, jotka ovat aktiivisen viljelyn jälkeen jääneet niityiksi. Niiden hoitamisessa ja vesakoitumisen estämisessä on vuotuinen niitto tarpeen. Koneviesti kokeili Kellfrin kesantoleikkuria kesän niittotöissä.
Pienillä maa- ja metsätiloilla on usein niityiksi muuttuneita vanhoja peltoja, joiden osalta tehdään vain maisemanhoitoa.  Koneviesti kokeili tässä työssä Kellfrin K275-kesantoleikkuria.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Kellfri K275 -kesantoleikkurin testipaikaksi valittiin pienen metsätilan pihapiiri, jota on pidetty avoimena heinäniittynä. Sen vuotuinen niitto on tehty vanhalla Nokka Hydro -lieriöniittokoneella, joka on toiminut remonttien väleillä moitteetta. Koneen suurimmat murheet ovat olleet jokakesäiset terien vaihtotalkoot – kivien ”kasvu” kun on jatkuvaa, ja heppoiset peltiterät ovat jatkuvasti mutkalla.

Mielenkiinto niittotyön helpottamiseen heräsi, kun tutkailtiin Kellfrin tuotevalikoimaa, jossa oli lupaavan oloinen ja hinnaltaan sopiva kesantoleikkuri. Kyseinen traktorin taakse asennettava K275-kesantoleikkuri näytti kuvien perusteella toimivalta ja tekniikaltaan sopivan yksinkertaiselta – lisäksi työleveyttä olisi lähes metri enemmän kuin vanhalla lieriöniittokoneella.

Kokeiluun saatiin maahantuojalta kone, jonka varustuksessa oli mielenkiintoisena lisänä pyöräsarja – vakiona kone toimitetaan pitkillä jalaksilla. Pyöräsarjan myötä koneella pystyy leikkaamaan esimerkiksi talvitiekäytössä olevia, kovapintaisia teitä, joiden ongelmana ovat keskelle kasvavat pajut ja heinikko – joita taas syntyy siksi, että tien pintaa ei voi lanata hienorakeisen pintakerroksen puuttuessa.

Jämerä kokonaisuus

K275 on kolmiakselinen, hihnavetoinen niittokone. Runko on laakea teräslevy, johon on hitsattu latasta ja U-palkeista jäykisteet. Vetovarsien kiinnityspisteet ovat kiinteät, työntövarren kiinnike sen sijaan on taaksepäin joustava. Ratkaisulla saadaan kone myötäilemään maanpintaa.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Vaikka kone näyttää kevyeltä, on sillä painoa peräti 475 kiloa – mikä kertoo siitä, että rautaa on valmistuksessa käytetty. Joissain suojapeltien kohdissa hitsauksissa on havaittavissa lievää epätarkkuutta, mutta kriittisimmät kohdat ovat tukevasti kiinni.

Voimansiirto tapahtuu keskellä olevan kulmavaihteen kautta. Kulmavaihteessa on kaksi hihnapyörää, jotka molemmat kiertävät keskiakselin kautta omille sivuakseleilleen. Teräakseleilla on rasvanipat, mutta harmillisesti ne sijaitsevat koneen alapuolella ja rasvauksen ajaksi kone on tuettava pukkien nokkaan. Rasvaus kannattaakin suorittaa samalla kun teroittaa teriä. Tähän käyttöön kannattaa hankkia säädettävät korjaamopukit.

Jokaisella akselilla on kaksi vahvaa terärunkona toimivaa lattaa, joista lyhyempi tukee varsinaista pidempää teräkiinnikettä. Kierretyt terät on nivelletty jämerällä pultilla teräkiinnikkeen päähän. Keskimmäisessä akselissa on alimpana tukikuppi, joka estää koneen laskeutumisen liian alas. Tukikuppeja on saatavilla lisävarusteena myös reunimmaisille akseleille, ja niiden käyttö onkin epätasaisilla pelloilla suositeltavaa.

Leikkurin voimansiirto tapahtuu kulmavaihteen ja kiilahihnojen välityksellä. Myös keskiakseli on kiilahihnavetoinen, eli hihnat toimivat ylikuormitussuojina. Suojakannet pysyvät yläasennossa tukien varassa. Pesuvesien poistumiselle on tukirakenteissa reilut aukot, joista ruohosilppukin mahtuu veden kanssa pois.
Leikkurin voimansiirto tapahtuu kulmavaihteen ja kiilahihnojen välityksellä. Myös keskiakseli on kiilahihnavetoinen, eli hihnat toimivat ylikuormitussuojina. Suojakannet pysyvät yläasennossa tukien varassa. Pesuvesien poistumiselle on tukirakenteissa reilut aukot, joista ruohosilppukin mahtuu veden kanssa pois. Kuva: Tommi Hakala
Terät ovat kiinni akseleissa pitkillä ja järeillä teräslatoilla. Tyviosasta niitä on kaksi päällekkäin, mikä estää vääntymistä.
Terät ovat kiinni akseleissa pitkillä ja järeillä teräslatoilla. Tyviosasta niitä on kaksi päällekkäin, mikä estää vääntymistä. Kuva: Tommi Hakala
Keskimmäisen terän alla on kannatinkuppi, joka estää osumisen maahan, jos jalas putoaa esimerkiksi ojaan. Terät ovat kierretyt ja jämerät, ne eivät kiviosumista vääntyneet – eivät edes silloin, kun tukipyörä ajovirheen vuoksi irtosi ja ajautui terille.
Keskimmäisen terän alla on kannatinkuppi, joka estää osumisen maahan, jos jalas putoaa esimerkiksi ojaan. Terät ovat kierretyt ja jämerät, ne eivät kiviosumista vääntyneet – eivät edes silloin, kun tukipyörä ajovirheen vuoksi irtosi ja ajautui terille. Kuva: Tommi Hakala
Ennen koneen käyttöönottoa on syytä tarkistaa nostovara. Pitkä nivelakseli ottaa helposti yläasennossa kiinni koneen runkoon ja keskiterän lisäsuojaan. Yksi vahinkonosto ohi nostorajoittimen tuhosi nivelakselin suojaputken. Järeä nivelakseli kuuluu koneen vakiovarustukseen.
Ennen koneen käyttöönottoa on syytä tarkistaa nostovara. Pitkä nivelakseli ottaa helposti yläasennossa kiinni koneen runkoon ja keskiterän lisäsuojaan. Yksi vahinkonosto ohi nostorajoittimen tuhosi nivelakselin suojaputken. Järeä nivelakseli kuuluu koneen vakiovarustukseen. Kuva: Tommi Hakala
Leikkuriin on saatavissa 399 euron verottomalla lisähinnalla pyörät. Pyöräsarja mahdollistaa paremmin loivien kaarrosten tekemisen ja peruuttamalla leikkaamisen. Myös heinää tallautuu vähemmän kuin jalaksilla. Pyörät ovat matalat, monttujen kohdalla niiden kiinnitysosa toimii onneksi jalaksena. Pyörien varret vaatisivat lisätuen vaakasuoraan kiinnikerautojen ja pyörätukien välille, nyt varret notkuvat huolestuttavasti alaosastaan.
Leikkuriin on saatavissa 399 euron verottomalla lisähinnalla pyörät. Pyöräsarja mahdollistaa paremmin loivien kaarrosten tekemisen ja peruuttamalla leikkaamisen. Myös heinää tallautuu vähemmän kuin jalaksilla. Pyörät ovat matalat, monttujen kohdalla niiden kiinnitysosa toimii onneksi jalaksena. Pyörien varret vaatisivat lisätuen vaakasuoraan kiinnikerautojen ja pyörätukien välille, nyt varret notkuvat huolestuttavasti alaosastaan. Kuva: Tommi Hakala

Riittävät korkeussäätövarat

Sängen pituutta muutetaan sivujalasten korkeutta muuttamalla, asentoja on 5. Jalasten asennon muuttaminen vaatii kahden M16-pultin avaamisen. Kokeilussa säätö oli ensin toiseksi pisimmän sängen jättävässä korkeudessa. Koeajon jälkeen jalasten säätö nostettiin korkeimpaan asentoon. Sillä korkeudella leikkuu onnistui huolettomasti, sillä terät eivät haukanneet epätasaisuuksiin tai pellon pinnan kiviin.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Säätövaroissa näkyy, että alimmillaan koneella saa leikattua todella lyhyeen sänkeen, kuten ruohonleikkurilla. Tästä syystä kone soveltuneekin vaikkapa puistoalueiden leikkuriksi. Pyöräsarjalla on samat säätövarat kuin jalaksillakin.

Pyöräsarjalla kevyempiä kaarroksia

Pyöräsarjalla varustettuna leikkuri liikkuu huomattavan kevyesti myös pellolla, kunhan pinta on riittävän kova. Etenkin käännöksissä kone seuraa traktoria paremmin kuin jalaksilla. Myös leikkaamattoman heinän osuus vähenee, koska pyörästö ei tallaa jalasten tavoin heinää tiiviisti maahan.

Pehmeillä mailla pienehköjen pyörien kantavuus loppuu ja pyörät uppoavat. Tilannetta helpottaa kriittisissä paikoissa se, että pyöräsarjan runko toimii myös hieman jalaksena. Pyöräsarjan kanssa on huomioitava, että kaarroksissa taaemmat pyörät kaartavat reilusti koneen leikkuualueen ulkopuolelta.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Pyöräsarjan kokeilun kohdalla tuli esiin koneen perusrakenteen jämeryys. Toinen etummaisista pyöristä irtosi nimittäin kokeilussa osuttuaan pellon reunan maavalliin – tällöin pyöränkiinnikkeen pystyakselin hitsaus petti. Irronnut pyörä kiinnityshaarukkansa kera pyörähti koneen sisälle, jossa terät murskasivat renkaan vanteineen ja löivät suuria viiltoja vahvaan kiinnityshaarukkaankin. Lopuksi irronnut osa sinkoutui 25 metriä koneen taakse. Rytinän loppumisen jälkeen havaittiin, että koneen teriin, terävarsiin tai runkoon ei tullut vaurioita – voitiin siis todeta, että usko terien kestävyyteen sai tapahtuman johdosta vahvistuksen.

Korkeammassa kasvustossa ajettava hitaammin

Leikkuuterien takana on suojapelti, joka estää teriin osuneiden irtokivien suoran lennon taaksepäin. Samalla se kuitenkin jäykkänä myös hieman estää paksun heinän poistumista koneen alta – pellolle muodostuu näin heinätuppaita. Heinäpeltokäytössä voisi toimia paremmin joustavampi, kuminen lieve. Jonkinlainen lieve täytyy kuitenkin olla, sillä pellosta irronnut kivi lähtee avoimesta leikkuutilasta taaksepäin kuin tykin suusta.

Kokeilussa konetta käytettiin 68 hv tehon Valmet 505:lla, ja voima riitti hyvin. Kaksoiskytkin/erillinen VOA -käyttö on suositeltavaa, jotta tiukemmissa paikoissa traktorin voi pysäyttää leikkurin edelleen pyöriessä.

Leikkuujälki on suoraan verrannollinen ajonopeuteen, mutta myös kasvuston korkeuteen. Heikkoheinäisellä ja matalakasvuisella kesannolla pystyi ajamaan viitosvaihteella (n. 9 km/h), ilman leikkuujäljen heikkenemistä.

Korkeammassa timoteikasvustos- sa taasen oli vauhti pudotettava kolmosvaihteelle (n. 5 km/h), jotta pitkät korret leikkautuivat kunnolla. Tämä johtui siitä, että terien ja rungon väli on pienehkö, ja korret taipuivat vinoon ennen leikkausta. Leikkaus piti siksi tehdä useammassa osassa.

Molemmissa tapauksissa leikkuujälkeä oli lomitettava edellisen ajokerran kanssa, jotta vetotraktorin ja kannatinjalasten tallaamat kohdat leikkautuivat kohtuudella. ”Golftason” leikkuujälki syntyi edestakaisella ajolla, jolloin terät leikkaavat myös kaatuneisiin korsiin nähden vastakarvaan.

Toimiva kokonaisuus niittyjen hoitoon

Kellfri K275 paljastui juuri sellaiseksi, kuin mielikuva siitä olikin. Eli kyseessä on kohtuuhintainen ja helppohoitoinen maisemanhoitoleikkuri, jonka terästö kestää myös kiviosumia paremmin kuin varsinaiset niittokoneet. Reilu työleveys nopeuttaa niittotyötä ja traktorin takana leikkaavana sillä voi siistiä mökkitien keskikohdatkin.

Vahvoissa terälapuissa on runsaasti teroitusvaraa ja uusia teriä saa varaosana 13 euron verottomaan hintaan. Kokeilussa ollut pyöräsarja on idealtaan toimiva. Tosin pyöräsarjojen rungot kaipaisivat jäykistävää lisävahvistusta. Myös pyörien pystyakseleiden lisähitsaukset varmistaisivat pyörien kulkemisen koneen matkassa.

Kellfri K275 -kesantoleikkuria myy maahantuoja Kellfri Oy Leppävedeltä. Leikkurin veroton hinta on 1 850 euroa (sis. nivelakselin) ja kokeilussa ollut pyöräsarja on 399 euron hintainen.

Pitkät jalakset haraavat vastaan käännöksissä, jolloin etummaiset kiinnityspulttien kohdat ovat kovilla. Vääntyminen loppui, kun pulttien alle asennettiin vahvat neliörikat, myös koneen sisäpuolelle. Käännöksissä kannattaa koneen etureunaa hieman keventää nostolaitteilla.
Pitkät jalakset haraavat vastaan käännöksissä, jolloin etummaiset kiinnityspulttien kohdat ovat kovilla. Vääntyminen loppui, kun pulttien alle asennettiin vahvat neliörikat, myös koneen sisäpuolelle. Käännöksissä kannattaa koneen etureunaa hieman keventää nostolaitteilla. Kuva: Tommi Hakala
Koska traktori ja kannatinjalakset kulkevat niittämättömässä heinässä, jää renkaiden tallaamiin kohtiin pidempää heinää. Lomittamalla niittojälkeä kuvan kaltaisesti nämä kohdat tulevat tuplaniitettyä ja jälki paranee huomattavasti.
Koska traktori ja kannatinjalakset kulkevat niittämättömässä heinässä, jää renkaiden tallaamiin kohtiin pidempää heinää. Lomittamalla niittojälkeä kuvan kaltaisesti nämä kohdat tulevat tuplaniitettyä ja jälki paranee huomattavasti. Kuva: Tommi Hakala
Takana kulkevan leikkurin etu on se, että esimerkiksi mökkitien keskikohdan heinikko ja pajunvesat ovat niitettävissä. Pyöräsarjalla kone rullaa kevyesti traktorin perässä. Kun siirtää leikkurin sivurajoittimilla aivan sivuun, saa myös tienpenkereen niitettyä, kunhan konetta kannattelee nostolaitteella.
Takana kulkevan leikkurin etu on se, että esimerkiksi mökkitien keskikohdan heinikko ja pajunvesat ovat niitettävissä. Pyöräsarjalla kone rullaa kevyesti traktorin perässä. Kun siirtää leikkurin sivurajoittimilla aivan sivuun, saa myös tienpenkereen niitettyä, kunhan konetta kannattelee nostolaitteella. Kuva: Tommi Hakala
Talvitiekäytössä olevat kärrytiet siistiytyvät huomattavasti, kun tien keskelle nouseva heinikko ja pajut leikataan. Pyöräsarjalla K275 kulkee kovilla pinnoilla kevyesti ja jälkiä jättämättä.
Talvitiekäytössä olevat kärrytiet siistiytyvät huomattavasti, kun tien keskelle nouseva heinikko ja pajut leikataan. Pyöräsarjalla K275 kulkee kovilla pinnoilla kevyesti ja jälkiä jättämättä. Kuva: Tommi Hakala
Terien vaihto ja teroitus paikoillaan vaatii koneen tukemista yläasentoon. Tukijalaksille on useita korkeussäätöreikiä, kuten myös takakulmien ohjainpelleille. Alimmat asennot ovat käytännössä vain lyhyen nurmikon niittoon.
Terien vaihto ja teroitus paikoillaan vaatii koneen tukemista yläasentoon. Tukijalaksille on useita korkeussäätöreikiä, kuten myös takakulmien ohjainpelleille. Alimmat asennot ovat käytännössä vain lyhyen nurmikon niittoon. Kuva: Tommi Hakala