Agritechnica 2019 -näyttely oli maataloustekniikan näköalapaikka – ulkomaalaisten kävijöiden määrä kasvoi, mutta viljelijöiden väheneminen näkyy saksalaisten määrässä.

Hannoverissa 10–16.11. 2019 järjestettyyn Agritechnica 2019 -näyttelyyn tutustui viimeisen näyttelypäivän alustavan tiedon mukaan 450 000 henkilöä. Tapahtumassa sai erittäin hyvän katsauksen maatalouden ja sen koneiden tämän hetken tarjonnasta sekä tulevaisuuden kehityssuunnasta.
Agritechnica 2019 -näyttelyssä kävi noin 450 000 henkilöä (UO).
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
DLG:n toimitusjohtaja Reinhard Grandke oli Agritechnican viimeisenä päivänä tyytyväinen. Kävijämäärä oli likimain sama, kuin kaksi vuotta sitten. (EH)
DLG:n toimitusjohtaja Reinhard Grandke oli Agritechnican viimeisenä päivänä tyytyväinen. Kävijämäärä oli likimain sama, kuin kaksi vuotta sitten. (EH) Kuva: Erkki Holma
CNH toi esiin näkemyksiään tulevaisuuden traktorista tässä Steyr-merkin alla esitellyssä konseptissa. Tässä tapauksessa vauhdikas ulkokuori kätki alleen asian varsinaisen pihvin. Moottorista ja voimansiirrosta vastaava FPT oli suunnitellut traktoriin muunneltavan hybriditekniikan, jossa esimerkiksi 4-sylinterisen dieselin voi vaihtaa muuhun voimanlähteeseen, kun sopiva tulee saataville.  Voimansiirrossa sähkömoottoreiden käyttö mahdollistaa pyöräkohtaisen vedon annostelun sekä lisävoiman syöttämisen ulosottoakselille tai hydrauliikalle. Pyörissä sijaitseville sähkömoottoreille akusta syötettävä virta mahdollistaa traktorille 250 kW:n hetkellisen huipputehon. (JL)
CNH toi esiin näkemyksiään tulevaisuuden traktorista tässä Steyr-merkin alla esitellyssä konseptissa. Tässä tapauksessa vauhdikas ulkokuori kätki alleen asian varsinaisen pihvin. Moottorista ja voimansiirrosta vastaava FPT oli suunnitellut traktoriin muunneltavan hybriditekniikan, jossa esimerkiksi 4-sylinterisen dieselin voi vaihtaa muuhun voimanlähteeseen, kun sopiva tulee saataville. Voimansiirrossa sähkömoottoreiden käyttö mahdollistaa pyöräkohtaisen vedon annostelun sekä lisävoiman syöttämisen ulosottoakselille tai hydrauliikalle. Pyörissä sijaitseville sähkömoottoreille akusta syötettävä virta mahdollistaa traktorille 250 kW:n hetkellisen huipputehon. (JL) Kuva: Jussi Laukkanen
Massey Ferguson aloitti Agritechnican esittelemällä Next-konseptiansa, lähitulevaisuuden traktorin ominaisuuksia ja ulkonäköä. Next-traktorissa on valmius joko kokonaan tai osittain omatoimiseen työskentelyyn. Traktori on varustettu anturitekniikalla, joka hälyttää kiinteistä esteistä ja työmaalla liikkuvista henkilöistä, eläimistä tai ajoneuvoista. Ohjaamoon tulee kolme näyttöä ja ohjauspyörä on korvattu vipuohjauksella, jota käytetään silloin kun automaattiohjausta ei voi hyödyntää. Traktori tuskin tulee tällaisena tuotantoon, mutta siihen koottu tekniikka tulee ainakin osittain käyttöön tulevaisuudessa. (UO)
Massey Ferguson aloitti Agritechnican esittelemällä Next-konseptiansa, lähitulevaisuuden traktorin ominaisuuksia ja ulkonäköä. Next-traktorissa on valmius joko kokonaan tai osittain omatoimiseen työskentelyyn. Traktori on varustettu anturitekniikalla, joka hälyttää kiinteistä esteistä ja työmaalla liikkuvista henkilöistä, eläimistä tai ajoneuvoista. Ohjaamoon tulee kolme näyttöä ja ohjauspyörä on korvattu vipuohjauksella, jota käytetään silloin kun automaattiohjausta ei voi hyödyntää. Traktori tuskin tulee tällaisena tuotantoon, mutta siihen koottu tekniikka tulee ainakin osittain käyttöön tulevaisuudessa. (UO) Kuva: Uolevi Oristo

Joka toinen vuosi Hannoverissa järjestettävä Agritechnica on saavuttanut kasvunsa rajat. Halleja on käytössä 40 ha ja enempää ei ole. Uusia näytteilleasettajia olisi tulossa, mutta ne pääsevät mukaan vain jos joku vanha näytteilleasettaja ei enää tule tai tarvitsee käyttöönsä aikaisempaa pienemmän alueen, kertoo järjestävän organisaation DLG:n toimitusjohtaja Reinhard Grandke.

Messuilla oli yli 2 800 näytteilleasettajaa. Jos jokaisella osastolla haluaa käydä ja viivähtää siinä yhden minuutin, tarvitaan 47 tuntia.

Ulkomaisten näyttelyvieraiden määrä kasvaa

Kävijämääräksi DLG ilmoittaa 450 000. Tosin kävijät lasketaan niin, että aina kun henkilö aamulla menee portista sisään, hän on kävijä. Jos sama henkilö käy kahtena päivänä, hänet lasketaan kahdeksi kävijäksi.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Kävijämäärä oli pienempi kuin kaksi vuotta sitten järjestetyssä näyttelyssä, mutta kuitenkin järjestäjien odotusten mukainen. Viljelijöiden määrä laskee väistämättä kaikkialla, mikä vaikuttaa etenkin saksalaisten kävijöiden määrään.

Kävijämäärä on joka tapauksessa valtava. Ulkomaalaisten kävijöiden määrä oli 130 000, mikä on enemmän kuin ennen. He tulivat 152 eri maasta, pääasiassa Hollannista, Itävallasta, Tanskasta, Sveitsistä ja muista Keski-Euroopan maista. Venäläisten, puolalaisten ja ukrainalaisten kävijöiden määrän kasvu kertoo sikäläisen tuotannon kasvusta. Ilahduttavaa oli, että myös pohjoisamerikkalaisten kävijöiden määrä kasvoi. Suomalaisia kävijöitä tuli vastaan tuttuun tapaan runsaasti. Tarkkaa lukumäärää heidän määrästään ei vielä tässä vaiheessa ole.

Kansainvälisyys lisääntyy

Ulkomaisten näytteilleasettajien määrä nousi uuteen ennätykseen, se on jo noin 60 prosenttia. Joukossa oli myös 47 suomalaista yritystä. Kansainvälisyys on monille yrityksille tärkein syy mennä Agritechnicaan, vaikka niillä ei olisi edes aikomusta myydä Saksaan mitään. Agritechnica on maailman suurin maatalouskonealan messutapahtuma ja siellä, jos missä, on tilaisuus saada yhteyksiä uusiin vientimaihin.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Tarvikkeille ja osille nimikkohallit

Agritechnican yhteydessä järjestetään myös Systems & Components -tapahtuma. Halleissa 15–17 ja 18 esiteltiin uusia teknisiä ratkaisuja ja niiden toteuttamisessa tarvittavia komponentteja. Näistä halleista löytyy myös tavallista hydrauliikkaa sekä varaosia ja tarvikkeita. Kerromme näistä ensi vuoden alun Koneviesteissä.

Kuvat: Tuomas Anttila, Jyrki Karkinen, Jussi Laukkanen, Erkki Holma, Erkki Mäkelä, Seppo Nykänen, Uolevi Oristo, Tuomas Levomäki ja Tapio Vesterinen

Lue myös juttu Agritechnicassa kultamitalilla palkitusta John Deeren eAutoPower -voimansiirrosta (KV 17/2019)!