Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Konekaupassa muutokset jylläävät – kuljetaan kohti suurempia yksiköitä

Konekaupassa myllertävät muutokset kertovat valmistajien ja kansainvälisten konekauppiaiden merkityksen kasvusta. Muutoksia tehdään nyt strategisin perustein ja myyjä saatetaan vaihtaa, vaikka se olisi hoitanut myyntinsä ja velvoitteensa hyvin. Valmistajat ja kauppa pyrkivät yhä suurempiin yksikköihin, jotta toimintoja voitaisiin optimoida ja jälkimarkkinointiin saataisiin riittävästi liikevaihtoa.
Kuva: Jussi Laukkanen

Maatalouskonekaupan vaihtoviikot alkoivat reilu vuosi sitten, kun Kesko luopui konekaupasta. Maarakennuspuolen iso muutos on puolestaan ollut Caterpillarin myynnin siirtyminen Wihurilta ulkolaiselle toimijalle.

Tavallisesti myyntisopimuksen päättyminen käynnistää vaihtoruletin, koska yleensä sen paremmin valmistaja kuin myyjäkään on halukas luopumaan Suomen markkinoista.

Parin viime vuoden aikana on koettu myös uusi ilmiö, kun pääomasijoittajat ovat ostaneet osuuksia esimerkiksi Real Machineryn tai KH-koneiden kaltaisista isoista konekauppiaista.

Viimeisin konemaahantuontiin vaikuttanut suuri edustusjärjestely tuli uutisiin marraskuussa, kun Claasin edustuksen kerrottiin siirtyvän Hankkijalle.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Perinteikkäät edustukset siirtyvät

Viitteitä Caterpillariin liittyvistä tulevista tapahtumista antoi syyskuun lopussa Ruotsista tullut uutinen. Siinä kerrottiin saksalaisen Zeppelin Baumaschinen ostavan itselleen Ruotsin ja Tanskan Caterpillar-koneiden maahantuonti-, myynti- ja huoltotoiminnot.

Aikaisemmin ne olivat olleet hollantilaisella Pon Equipmentilla, jolle nyt jäivät jäljelle vain Hollannin ja Norjan toiminnot. Tuolloin ei osattu arvata, miten tämä tulee liittymään konekauppaan Suomessa.

Marraskuun alussa alkoi konemerkkien edustuksiin liittyvistä muutoksista tulla uutisia tiiviiseen tahtiin. Ensimmäiseksi saatiin tieto, että Wihuri Oy Tekninen Kauppa ja Avesco AG ovat sopineet Suomen Caterpillar- ja SITECH-liiketoimintojen myymisestä. Caterpillarin edustus poistui näin kokonaan Wihurilta.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Parin päivän päästä kerrottiin Hankkijan taholta, että Hankkijan ja John Deeren yhteistyösopimus maatalous- ja ympäristönhoitokoneiden osalta päättyy toukokuussa 2020. Pian tämän jälkeen saatiin lukea tiedote, jossa kerrottiin, että Wihuri Oy Tekninen Kauppa ja John Deere Walldorf ovat allekirjoittaneet sopimuksen liiketoimintaedustuksesta Suomessa. Tämä sopimus astui voimaan välittömästi.

John Deere, Claas, Danish Agro ja Hankkija

Maatalouskaupan toimijat hakevat vahvoja kumppanuuksia maatalouskonevalmistajien kanssa. Hankkijan omistaja Danish Agro myy Claasin koneita kaikissa muissa Pohjoismaissa kuin Suomessa, minkä vuoksi John Deere -yhteistyön purkautumista ei voi pitää yllätyksenä.

Hankkijan keskeisenä liiketoiminta-alueena tulee jatkossakin säilymään täyden palvelun konekauppa, kattava koneiden tuotevalikoima sekä varaosa- ja huoltopalvelut, kuten John Deere yhteistyön loppumisesta kertoneessa tiedotteessa sanottiin. Siksi Claasin siirtyminen Hankkijalle ei ollut suuri yllätys, varsinkin kuin Claasin nykyisellä edustajalla Finnish Agro Machineryllä ja Hankkijalla on sama omistaja.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Witraktorilla on parhaillaan käynnissä laaja uuden työvoiman hankinta, jotta John Deeren AG-, Turf-, Golf- ja Home Owner -tuotevalikoimia sekä niihin liittyviä huolto-, korjaus- ja varaosapalveluja tarvitsevia asiakkaita voidaan palvella mahdollisimman pian.

Muita vaihdoksia maahan- tuonnissa

Parin vuoden aikana on toteutunut myös useita muita muutoksia konemaahantuonnin piirissä. Näihin liittyy edustusten vaihdoksia sekä yritysostoja.

Lemken siirtyi jo viime vuoden vaihteessa Konekeskolta Turun Konekeskukselle. Vuoden alussa Konevel Oy aloitti Weycor/Atlas-koneiden maahantuonnin ja jälleenmyynnin. Valikoimaan kuuluvat pyöräkuormaajat ja erilaisia jyriä.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Helmikuussa JPT Jaskari Oy hankki omistukseensa HK-Kone Oy:n liiketoiminnan. HK-Kone on Lappeenrannassa toimiva infranhoidon työkoneiden lisälaitteiden kehittämiseen ja valmistamiseen erikoistunut yritys. HK-Kone on valmistanut tuotteita TOP-tuotemerkillä.

Maaliskuussa Konetalo Vainikka aloitti intialaisvalmisteisten Solis-traktoreiden maahantuonnin ja jälleenmyynnin, toukokuussa H.C. Petersen Finland Oy aloitti Weidemannin maahantuojana Suomessa. Aikaisemmin Weidemannin edustus oli ollut Keskolla.

Levittäytymistä maan rajojen ulkopuolelle

RealMachinery teki huhtikuussa yrityskaupan, jossa se hankki ruotsalaisen PG Rental & Trading AB:n koko osakekannan. Tällä kaupalla RealMachinery pyrki pääsemään nopeasti vaihto- ja vuokrakonemarkkinoille Ruotsiin. Yritys ilmoitti, että tavoitteena on saavuttaa merkittävä markkinaosuus lähivuosina.

Viimeksi RealMachinery hankki 4.9.2019 Suomesta OK-Konehuolto Oy:n, joka toimii entisessä Valmetin konepajassa Järvenpäässä ja tekee koneiden huolto- ja korjaustöitä sekä pääli- ja lavarakenteita. Lisäksi yritys on erikoistunut nostureiden puomihitsauksiin.

Automaahantuoja Veho laajensi toimintaansa Ruotsissa. Tytäryhtiö Veho Bil Sverige Ab osti kesäkuussa Mercedes Försäljnings Ab:lta kuorma-autotoiminnan Malmössä. Kaupan myötä Vehon asema Ruotsissa vahvistui, ja toiminta laajeni kuorma-autojen osalta. Nykyään Veho keskittyy Ruotsissa yksinomaan Mercedes-Benzin jälleenmyyntiin.

Yrityskaupan jälkeen Vehon markkinaosuuden Mercedes-kuorma-automyynnistä Ruotsissa arvioidaan nousevan 35 prosenttiin. Syyskuussa Veho osti lisäksi virolaisen Silberauton, joka toimii Mercedes-Benz-autojen maahantuojana ja jälleenmyyjänä Virossa ja Liettuassa.

Käytettyjen kuorma-autojen kauppaan erikoistunut Suvanto Trucks Oy avasi syksyllä toimipisteen Ruotsissa. Helsingborgissa sijaitsevan liikkeen on tarkoitus palvella koko Ruotsia.

Niin ikään osin saman sijoitusyrityksen omistuksessa oleva KH-Koneet laajensi toimintaansa Ruotsiin, kun KH-Koneet 11.11.2019 osti Beck Maskin Sverigen koko osakekannan. Tiedotteessa kerrottiin, että yritysosto on osa KH-Koneet Groupin kasvustrategiaa ja luo uuden vahvan pohjoismaisen toimijan konekaupan alalle.

Beck Maskin Sverige on toiminut Ruotsissa mm. Kobelco- ja Airman -kaivinkoneiden maahantuojana. Maahantuonnin ja myynnin lisäksi yhtiö tarjoaa vuokraus-, huolto- ja varaosapalveluja.

Yhtiöllä on ollut kolme toimipaikkaa, joista kaksi sijaitsee Tukholman ja yksi Göteborgin alueella. Ennen yrityskauppaa, Beck Maskin Sverige kuului norjalaiseen Beck Maskin -konserniin.