Konekaupassa muutokset jylläävät – kuljetaan kohti suurempia yksiköitä
Maatalouskonekaupan vaihtoviikot alkoivat reilu vuosi sitten, kun Kesko luopui konekaupasta. Maarakennuspuolen iso muutos on puolestaan ollut Caterpillarin myynnin siirtyminen Wihurilta ulkolaiselle toimijalle.
Tavallisesti myyntisopimuksen päättyminen käynnistää vaihtoruletin, koska yleensä sen paremmin valmistaja kuin myyjäkään on halukas luopumaan Suomen markkinoista.
Parin viime vuoden aikana on koettu myös uusi ilmiö, kun pääomasijoittajat ovat ostaneet osuuksia esimerkiksi Real Machineryn tai KH-koneiden kaltaisista isoista konekauppiaista.
Viimeisin konemaahantuontiin vaikuttanut suuri edustusjärjestely tuli uutisiin marraskuussa, kun Claasin edustuksen kerrottiin siirtyvän Hankkijalle.
Perinteikkäät edustukset siirtyvät
Viitteitä Caterpillariin liittyvistä tulevista tapahtumista antoi syyskuun lopussa Ruotsista tullut uutinen. Siinä kerrottiin saksalaisen Zeppelin Baumaschinen ostavan itselleen Ruotsin ja Tanskan Caterpillar-koneiden maahantuonti-, myynti- ja huoltotoiminnot.
Aikaisemmin ne olivat olleet hollantilaisella Pon Equipmentilla, jolle nyt jäivät jäljelle vain Hollannin ja Norjan toiminnot. Tuolloin ei osattu arvata, miten tämä tulee liittymään konekauppaan Suomessa.
Marraskuun alussa alkoi konemerkkien edustuksiin liittyvistä muutoksista tulla uutisia tiiviiseen tahtiin. Ensimmäiseksi saatiin tieto, että Wihuri Oy Tekninen Kauppa ja Avesco AG ovat sopineet Suomen Caterpillar- ja SITECH-liiketoimintojen myymisestä. Caterpillarin edustus poistui näin kokonaan Wihurilta.
Parin päivän päästä kerrottiin Hankkijan taholta, että Hankkijan ja John Deeren yhteistyösopimus maatalous- ja ympäristönhoitokoneiden osalta päättyy toukokuussa 2020. Pian tämän jälkeen saatiin lukea tiedote, jossa kerrottiin, että Wihuri Oy Tekninen Kauppa ja John Deere Walldorf ovat allekirjoittaneet sopimuksen liiketoimintaedustuksesta Suomessa. Tämä sopimus astui voimaan välittömästi.
John Deere, Claas, Danish Agro ja Hankkija
Maatalouskaupan toimijat hakevat vahvoja kumppanuuksia maatalouskonevalmistajien kanssa. Hankkijan omistaja Danish Agro myy Claasin koneita kaikissa muissa Pohjoismaissa kuin Suomessa, minkä vuoksi John Deere -yhteistyön purkautumista ei voi pitää yllätyksenä.
Hankkijan keskeisenä liiketoiminta-alueena tulee jatkossakin säilymään täyden palvelun konekauppa, kattava koneiden tuotevalikoima sekä varaosa- ja huoltopalvelut, kuten John Deere yhteistyön loppumisesta kertoneessa tiedotteessa sanottiin. Siksi Claasin siirtyminen Hankkijalle ei ollut suuri yllätys, varsinkin kuin Claasin nykyisellä edustajalla Finnish Agro Machineryllä ja Hankkijalla on sama omistaja.
Witraktorilla on parhaillaan käynnissä laaja uuden työvoiman hankinta, jotta John Deeren AG-, Turf-, Golf- ja Home Owner -tuotevalikoimia sekä niihin liittyviä huolto-, korjaus- ja varaosapalveluja tarvitsevia asiakkaita voidaan palvella mahdollisimman pian.
Muita vaihdoksia maahan- tuonnissa
Parin vuoden aikana on toteutunut myös useita muita muutoksia konemaahantuonnin piirissä. Näihin liittyy edustusten vaihdoksia sekä yritysostoja.
Lemken siirtyi jo viime vuoden vaihteessa Konekeskolta Turun Konekeskukselle. Vuoden alussa Konevel Oy aloitti Weycor/Atlas-koneiden maahantuonnin ja jälleenmyynnin. Valikoimaan kuuluvat pyöräkuormaajat ja erilaisia jyriä.
Helmikuussa JPT Jaskari Oy hankki omistukseensa HK-Kone Oy:n liiketoiminnan. HK-Kone on Lappeenrannassa toimiva infranhoidon työkoneiden lisälaitteiden kehittämiseen ja valmistamiseen erikoistunut yritys. HK-Kone on valmistanut tuotteita TOP-tuotemerkillä.
Maaliskuussa Konetalo Vainikka aloitti intialaisvalmisteisten Solis-traktoreiden maahantuonnin ja jälleenmyynnin, toukokuussa H.C. Petersen Finland Oy aloitti Weidemannin maahantuojana Suomessa. Aikaisemmin Weidemannin edustus oli ollut Keskolla.
Levittäytymistä maan rajojen ulkopuolelle
RealMachinery teki huhtikuussa yrityskaupan, jossa se hankki ruotsalaisen PG Rental & Trading AB:n koko osakekannan. Tällä kaupalla RealMachinery pyrki pääsemään nopeasti vaihto- ja vuokrakonemarkkinoille Ruotsiin. Yritys ilmoitti, että tavoitteena on saavuttaa merkittävä markkinaosuus lähivuosina.
Viimeksi RealMachinery hankki 4.9.2019 Suomesta OK-Konehuolto Oy:n, joka toimii entisessä Valmetin konepajassa Järvenpäässä ja tekee koneiden huolto- ja korjaustöitä sekä pääli- ja lavarakenteita. Lisäksi yritys on erikoistunut nostureiden puomihitsauksiin.
Automaahantuoja Veho laajensi toimintaansa Ruotsissa. Tytäryhtiö Veho Bil Sverige Ab osti kesäkuussa Mercedes Försäljnings Ab:lta kuorma-autotoiminnan Malmössä. Kaupan myötä Vehon asema Ruotsissa vahvistui, ja toiminta laajeni kuorma-autojen osalta. Nykyään Veho keskittyy Ruotsissa yksinomaan Mercedes-Benzin jälleenmyyntiin.
Yrityskaupan jälkeen Vehon markkinaosuuden Mercedes-kuorma-automyynnistä Ruotsissa arvioidaan nousevan 35 prosenttiin. Syyskuussa Veho osti lisäksi virolaisen Silberauton, joka toimii Mercedes-Benz-autojen maahantuojana ja jälleenmyyjänä Virossa ja Liettuassa.
Käytettyjen kuorma-autojen kauppaan erikoistunut Suvanto Trucks Oy avasi syksyllä toimipisteen Ruotsissa. Helsingborgissa sijaitsevan liikkeen on tarkoitus palvella koko Ruotsia.
Niin ikään osin saman sijoitusyrityksen omistuksessa oleva KH-Koneet laajensi toimintaansa Ruotsiin, kun KH-Koneet 11.11.2019 osti Beck Maskin Sverigen koko osakekannan. Tiedotteessa kerrottiin, että yritysosto on osa KH-Koneet Groupin kasvustrategiaa ja luo uuden vahvan pohjoismaisen toimijan konekaupan alalle.
Beck Maskin Sverige on toiminut Ruotsissa mm. Kobelco- ja Airman -kaivinkoneiden maahantuojana. Maahantuonnin ja myynnin lisäksi yhtiö tarjoaa vuokraus-, huolto- ja varaosapalveluja.
Yhtiöllä on ollut kolme toimipaikkaa, joista kaksi sijaitsee Tukholman ja yksi Göteborgin alueella. Ennen yrityskauppaa, Beck Maskin Sverige kuului norjalaiseen Beck Maskin -konserniin.
Osaston luetuimmat
- Powerliftillä työskentelevän Anu Virtasen intohimona on nostaminen – ”Jos voittaisin lotossa, kotipihani olisi täynnä kurottajia”
- Stihl kehittää lähivuosina uusia akkulaitteita ja latausinfraa – myöskään polttomoottorilaitteita ei ole unohdettu
- Valtran Suolahden tehtaalla tuotantoa kehitetään portaittain, jotta tuotantomääriä saadaan kasvatettua – yhden traktorin valmistusaika on noin kahdeksan tuntia
- Maxpossa oli laitteita moneen tarkoitukseen – lisää Maxpo-uutuuksia esittelyssä
- Herlevi Pulling Team: Uutta vetovoimaa radalle
- Vuorenmaa Yhtiöt Oy 60 vuotta – laakereista teollisuuden komponentteihin
- Koneurakointi Karvola on urakoinnin monialayritys – ELY:n teitä ajetaan Haapavedelle saakka