Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Tractor of the Year -kilpailu uudistuu

Tractor of the Year -kilpailu on jälleen käynnissä. Tuomaristo tutustuu kilpailun kandidaatteihin eri puolella Eurooppaa järjestettävissä koeajotilaisuuksissa ja eri sarjojen voittajat julkistetaan Agritechnica-näyttelyssä pidettävässä palkintoseremoniassa 10.11.
Claas Axion 960 Terra Trac osallistuu kilpailun pääsarjaan. Malli on Claasin Axion-malliston tehokkain traktori 445 hevosvoiman maksimitehollaan. Mallimerkinnän Terra Trac -osuus viittaa teloihin, jotka korvaavat näissä malleissa takarenkaat.
Claas Axion 960 Terra Trac osallistuu kilpailun pääsarjaan. Malli on Claasin Axion-malliston tehokkain traktori 445 hevosvoiman maksimitehollaan. Mallimerkinnän Terra Trac -osuus viittaa teloihin, jotka korvaavat näissä malleissa takarenkaat. Kuva: Uolevi Oristo
Case osallistuu kilpaan uudella Magnum 380 CVX -mallillaan. Malli on Magnum-malliston tehokkain portaattomalla voimansiirrolla varustettu traktori. Uudistuksen yhteydessä ohjaamoa päivitettiin esittelemällä kokonaan uusi kyynärnoja terminaaleineen ja ajovipuineen.
Case osallistuu kilpaan uudella Magnum 380 CVX -mallillaan. Malli on Magnum-malliston tehokkain portaattomalla voimansiirrolla varustettu traktori. Uudistuksen yhteydessä ohjaamoa päivitettiin esittelemällä kokonaan uusi kyynärnoja terminaaleineen ja ajovipuineen. Kuva: Tapio Vesterinen
McCormickin X7-sarja on valmistajan toisiksi suurin mallisarja X8-mallien jälkeen. Maksimiteholtaan 240-hevosvoimainen ja portaattomalla voimansiirrolla varustettu McCormick X7.624 VT Drive osallistuu kilpailun pääsarjaan.
McCormickin X7-sarja on valmistajan toisiksi suurin mallisarja X8-mallien jälkeen. Maksimiteholtaan 240-hevosvoimainen ja portaattomalla voimansiirrolla varustettu McCormick X7.624 VT Drive osallistuu kilpailun pääsarjaan. Kuva: Valmistaja
Fendtin finalisti pääsarjassa on uusi 942 Vario. Traktorissa käytetään nyt samantyyppistä voimansiirtoa kuin 1000-sarjassa, eli etu- ja taka-akseleiden välityssuhdetta voidaan säätää toisistaan riippumatta. Ilmoitettu maksimiteho on 415 hevosvoimaa.
Fendtin finalisti pääsarjassa on uusi 942 Vario. Traktorissa käytetään nyt samantyyppistä voimansiirtoa kuin 1000-sarjassa, eli etu- ja taka-akseleiden välityssuhdetta voidaan säätää toisistaan riippumatta. Ilmoitettu maksimiteho on 415 hevosvoimaa. Kuva: Uolevi Oristo
Valtran ehdokas pääsarjan vuoden traktoriksi on N154e Versu. N-sarjaa on päivitetty samalla kun moottorit muutettiin täyttämään tason 5 päästömääräykset. Uutena varusteena saatavilla on nyt mm. etuakselin ilmajousitus.
Valtran ehdokas pääsarjan vuoden traktoriksi on N154e Versu. N-sarjaa on päivitetty samalla kun moottorit muutettiin täyttämään tason 5 päästömääräykset. Uutena varusteena saatavilla on nyt mm. etuakselin ilmajousitus. Kuva: Uolevi Oristo
Valtra osallistuu Best Utility -sarjaan A114 HiTech 4 -mallilla, jonka pikakokeilujutun julkaisimme Koneviestin numerossa 3/2019.
Valtra osallistuu Best Utility -sarjaan A114 HiTech 4 -mallilla, jonka pikakokeilujutun julkaisimme Koneviestin numerossa 3/2019. Kuva: Tapio Vesterinen
Fendtin ehdokas Best Utility -sarjaan on uusi 314 Vario, jossa on  Fendtille harvinainen lisäteho-ominaisuus.
Fendtin ehdokas Best Utility -sarjaan on uusi 314 Vario, jossa on Fendtille harvinainen lisäteho-ominaisuus. Kuva: Valmistaja
Steyr on perinteikäs itävaltalainen traktorivalmistaja, jonka omistaa nykyisin CNH. Samaan voimansiirtoon ja 4,5-litraiseen FPT-moottoriin perustuvat myös New Hollandin T5 Autocommand -mallit.
Steyr on perinteikäs itävaltalainen traktorivalmistaja, jonka omistaa nykyisin CNH. Samaan voimansiirtoon ja 4,5-litraiseen FPT-moottoriin perustuvat myös New Hollandin T5 Autocommand -mallit. Kuva: Tapio Vesterinen
Best Utility -luokan edullisin traktori on tänä vuonna Kubota M4072. 74-hevosvoimainen traktori on suunnattu esimerkiksi pienemmille karjatiloille. Päävaihteisto on mekaaninen, lisävarusteena on saatavilla yksi pikavaihde. Suunnanvaihto on aina sähköhydraulinen.
Best Utility -luokan edullisin traktori on tänä vuonna Kubota M4072. 74-hevosvoimainen traktori on suunnattu esimerkiksi pienemmille karjatiloille. Päävaihteisto on mekaaninen, lisävarusteena on saatavilla yksi pikavaihde. Suunnanvaihto on aina sähköhydraulinen. Kuva: Tapio Vesterinen
New Holland esitteli viime vuonna T5-malleihin portaattoman voimansiirron, tänä vuonna mallisto laajentuu kaksoiskytkinvaihteistoilla varustetuilla T5 DynamicCommand -malleilla, joista T5.140 osallistuu Best Utility -äänestykseen.
New Holland esitteli viime vuonna T5-malleihin portaattoman voimansiirron, tänä vuonna mallisto laajentuu kaksoiskytkinvaihteistoilla varustetuilla T5 DynamicCommand -malleilla, joista T5.140 osallistuu Best Utility -äänestykseen. Kuva: Tapio Vesterinen
Fendt e100 Vario lienee Sustainable Toty -luokan kandidaateista myydyin, sillä traktori on ollut markkinoilla jo useamman vuoden ajan. Traktori saa käyttövoimansa 100 kWh akusta.
Fendt e100 Vario lienee Sustainable Toty -luokan kandidaateista myydyin, sillä traktori on ollut markkinoilla jo useamman vuoden ajan. Traktori saa käyttövoimansa 100 kWh akusta. Kuva: Tapio Vesterinen
Rigitrac on pieni sveitsiläinen erikoistraktorivalmistaja, joka on panostanut myös sähköön. Rigitrac SKE 50 on sähkökäyttöinen traktori, joka osallistuu Sustainable Toty -sarjaan.
Rigitrac on pieni sveitsiläinen erikoistraktorivalmistaja, joka on panostanut myös sähköön. Rigitrac SKE 50 on sähkökäyttöinen traktori, joka osallistuu Sustainable Toty -sarjaan. Kuva: Valmistaja
New Holland Methane Power -traktori on vielä prototyyppiasteella, tosin maailmalla on testiajossa useampia prototyyppejä käytännön olosuhteissa. New Hollandin tilaisuudessa tehtaan edustajat kertoivat, että traktori on tulossa markkinoille ensi vuonna, tosin hieman perinteisemmän näköisenä kuin tämä linjakas prototyyppi.
New Holland Methane Power -traktori on vielä prototyyppiasteella, tosin maailmalla on testiajossa useampia prototyyppejä käytännön olosuhteissa. New Hollandin tilaisuudessa tehtaan edustajat kertoivat, että traktori on tulossa markkinoille ensi vuonna, tosin hieman perinteisemmän näköisenä kuin tämä linjakas prototyyppi. Kuva: Tapio Vesterinen
Carraro Compact V75 on italialaisen Carraron finalisti erikoistraktoreiden sarjassa.
Carraro Compact V75 on italialaisen Carraron finalisti erikoistraktoreiden sarjassa. Kuva: Valmistaja
Erikoistraktoreiden sarjaan osallistuva Same Frutteto CVT 100 ActiveSteer -traktorin erikoisuutena on paitsi tässä kokoluokassa vielä suhteellisen harvinainen portaaton voimansiirto, myös nelipyöräohjaus.
Erikoistraktoreiden sarjaan osallistuva Same Frutteto CVT 100 ActiveSteer -traktorin erikoisuutena on paitsi tässä kokoluokassa vielä suhteellisen harvinainen portaaton voimansiirto, myös nelipyöräohjaus. Kuva: Valmistaja
New Holland T4.110 N Terra Glide -traktorissa panostetaan ajomukavuuteen, mallissa on hydraulisesti jousitettu etuakseli.
New Holland T4.110 N Terra Glide -traktorissa panostetaan ajomukavuuteen, mallissa on hydraulisesti jousitettu etuakseli. Kuva: Tapio Vesterinen
Massey Ferguson 3709 AL -malli on suunniteltu erityisesti Alppien ympäristön vuoristoisiin olosuhteisiin. Erikoistraktorin statuksesta huolimatta sillä hoituvat myös normaalit maatalouden työt. Traktori on italialaisen Agritalian valmistama.
Massey Ferguson 3709 AL -malli on suunniteltu erityisesti Alppien ympäristön vuoristoisiin olosuhteisiin. Erikoistraktorin statuksesta huolimatta sillä hoituvat myös normaalit maatalouden työt. Traktori on italialaisen Agritalian valmistama. Kuva: Tapio Vesterinen

Tractor of the Year -kilpailussa on kolme sarjaa, joista tuomaristo valitsee enintään viisi finalistia valmistajien ilmoittamista ehdokkaista. Kukin valmistaja voi saada enintään yhden traktorin kunkin luokan finalistiksi. TOTY-kilpailun tuomaristo koostuu 25 eri Euroopan maasta tulevista ammattilehtien toimittajista.

Kestävän kehityksen kelkkaan

Tractor of the Year -kilpailu on uudistunut tälle vuodelle. Aiemmin jaetun Best Design -muotoilupalkinnon on korvannut uusi Sustainable Toty -palkinto, jonka myöntökriteerit eivät rajoitu pelkästään siihen, kuinka "vihreä" traktori on.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Valmistajien ja yleisön mielenkiintoa herättäneessä kategoriassa kilpaillaan muun muassa siitä, kuinka kokonaisvaltaisesti valmistaja on onnistunut yhdistelemään niin tulevaisuuden vähäpäästöisempiä teknologioista kuin digitaalisia työkaluja ja koneen autonomisen ajamisen mahdollistavia ominaisuuksia traktoriin.

Muista kategorioista poiketen tähän luokkaan valmistajat voivat osallistua myös prototyyppiasteella olevilla traktoreilla, sillä muissa luokissa traktorin on oltava yleisessä myynnissä voidakseen osallistua kilpailuun. Varta vasten tähän kategoriaan ilmoitettujen traktoreiden lisäksi myös kaikkiin muihin sarjoihin osallistuvat traktorit ovat mukana Sustainable Toty -arvioinneissa.

Laatuaan ensimmäiseen Sustainable Toty -luokkaan ilmoitettiin tänä vuonna mukaan kaksi jo markkinoilla olevaa sähkökäyttöistä traktoria sekä yksi prototyyppiasteella oleva, metaanikäyttöinen traktori.

Koon kasvua kompensoidaan renkailla ja teloilla

Traktoreiden koon kasvu näkyy selvästi Tractor of the Year -kilpailussa. Valmistajat koettavat kompensoida painoa kasvattamalla rengaskokoa ja tuomalla markkinoille uusia telaratkaisuja.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Trelleborg on valmistanut Fendt 900 -sarjan traktoreita varten kokonaan uuden, 44 tuuman vanteelle tarkoitetun renkaan. Uusi vannekoko sijoittuu nykyisten 42 ja 46 ” vanteen väliin.

Muutos ei sisäänsä tunnu suurelta, mutta rengaskoko on tehokas tapa asemoida traktorin kokoa ja samalla tehdä eroa valmistajan muihin mallisarjoihin. Fendtin 800-sarjan traktoreissa käytetään eniten 42”, uudessa 900-sarjassa 44” ja 1000-sarjassa 46” renkaita.

Claasin telatraktorissa hyödynnetään yli 20 vuoden kokemusta, joka on kertynyt puimureiden teloista. Traktorin telastoa on kehitetty jousituksen osalta edelleen, jotta telatraktori ei häviä ajomukavuudessa kumipyöräkoneelle, kun ajetaan 40 km/h matkanopeutta.

Claasin rakenne, jossa vain takapyörät korvattiin teloilla, ei ole ensimmäinen laatuaan. Case Magnum valittiin Vuoden 2014 traktoriksi pitkälti siksi, että se oli ensimmäinen sarjavalmisteinen traktori, johon telat sai suoraan tehtaalta. Aika näyttää, kuinka raati arvostaa Claasin tekniikka tämän vuoden TOTY-valinnassa.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY