Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Konenäkö nostaa harauksen tarkkuuden uudelle tasolle

Maissille ja sokerijuurikkaalle tarkoitettua Schmotzer-haran sivuttaissiirtoa ohjataan konenäön avulla, mikä parantaa tarkkuuden muutamaan senttiin ja mahdollistaa samalla korkeamman ajonopeuden. Haraa käytetään Amatron 4 -ohjaimella. (UO)
Maissille ja sokerijuurikkaalle tarkoitettua Schmotzer-haran sivuttaissiirtoa ohjataan konenäön avulla, mikä parantaa tarkkuuden muutamaan senttiin ja mahdollistaa samalla korkeamman ajonopeuden. Haraa käytetään Amatron 4 -ohjaimella. (UO) Kuva: Uolevi Oristo
Einböck Chopstar Twin on uuden tyyppinen hara, jossa harayksiköt on asennettu rivin eikä rivivälin päälle kuten aiemmin. Haraustulos on tarkempi, jolloin kasvin viereen jäävä käsittelemätön kohta on kapeampi. Hara sopii vilja- ja öljykasveille sekä juureksille ja sokerijuurikkaalle. (UO)
Einböck Chopstar Twin on uuden tyyppinen hara, jossa harayksiköt on asennettu rivin eikä rivivälin päälle kuten aiemmin. Haraustulos on tarkempi, jolloin kasvin viereen jäävä käsittelemätön kohta on kapeampi. Hara sopii vilja- ja öljykasveille sekä juureksille ja sokerijuurikkaalle. (UO) Kuva: Uolevi Oristo
Horsch Cura ST on uusi rikkaäessarja, jonka työleveydet ovat 6–15 metriä. Piikit ovat 2,5 cm etäisyydellä ja niiden painatusta voidaan säätää 500–5000 gramman välillä. (UO)
Horsch Cura ST on uusi rikkaäessarja, jonka työleveydet ovat 6–15 metriä. Piikit ovat 2,5 cm etäisyydellä ja niiden painatusta voidaan säätää 500–5000 gramman välillä. (UO) Kuva: Uolevi Oristo
Puolalainen Unia on kasvattanut valikoimaansa rikkaäkeillä. Kone oli näyttelyssä matalalla kuljetuslavetilla, jolla koneen kuljetus onnistuu sallitulla 3 metrin kuljetusleveydellä. (UO)
Puolalainen Unia on kasvattanut valikoimaansa rikkaäkeillä. Kone oli näyttelyssä matalalla kuljetuslavetilla, jolla koneen kuljetus onnistuu sallitulla 3 metrin kuljetusleveydellä. (UO) 

Rikkakasvien mekaaninen torjunta viljakasvustosta kiinnostaa myös muita kuin luomuviljelijöitä.

Konevalmistajat panostavat mekaaniseen torjuntaan aiempaa enemmän. Esimerkiksi Lemken on ostanut haravalmistaja Steketeen. Amazone kasvatti valikoimaansa ostamalla vuodesta 1922 haroja valmistaneen Schmotzerin haraliiketoiminnan. Schmotzer Hacktechnik GmbH & Co. KG on 100 % Amazonen omistama yhtiö, vaikka harat myydään edelleen Schmotzerin nimellä ja valmistetaan samassa tehtaassa kuin aiemminkin.

Konenäön avulla haraa voidaan ohjata käytännössä muutaman sentin tarkkuudella, jolloin jopa tavallista suuremmalla rivivälillä kylvettyä viljapeltoa pystytään haraamaan. Hara pitää varustaa nopeasti toimivalla sivusiirrolla, joka pitää haran piikit maissi-, vihannes tai juuresrivien välissä.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Perinteiseen kemialliseen viljelyyn aiemmin panostaneet yritykset ovat ottaneet rikkaäkeet valikoimiinsa. Horschin rikkaäesmalliston työleveydet yltävät 15 metriin asti.