
Koneviesti Västankvarnin Peltopäivillä - Tietoa maasta




Mukaillen ajankohtaista kestoteemaamme ”Tietoa pellosta”, haluamme antaa Peltopäivien kävijöille mahdollisuuden täysipainoiseen tietoiskuun.
Työnäytöksiä
Tuomme osastolle havainne-esityksen, miten rengaspaineen ajonaikainen säätöjärjestelmä käytännössä toimii ja miten ilmanpaineen säätö vaikuttaa maaperään kohdistuvaan kuormitukseen. KV:n numero 6:ssa esitelty PTG:n ilmanpaineen säätöjärjestelmä asennettuna Valtra S:ään on esillä pienellä testialueella. Pystymme mittamaan, miten rengaspaineen laskeminen riittävän alas vaikuttaa maaperän kuormittumiseen.
Toisena uutuutena olemme kutsuneet tanskalaisen maanäytteenottajia valmistavan Wintex Agron vierailemaan Suomeen ja Västankvarnin Peltopäiville. Torben Vint- her on joukkoineen saanut juuri valmiiksi pakettiautoon asennetun näytekairojen valikoiman, joilla voidaan ottaa maanäytteitä aina 90 sentin syvyyteen saakka. Wintex antaa päivän aikana demonstraatioita, miten moderni maanäytteen otto nykyään tehdään. Firmahan on suomalaisille jo tuttu, sillä Wintexin kairoja (0–30 cm) on ollut jo käytössä meilläkin. Samalla Torben ja Elias kertovat yleisölle kokemuksiaan maa-analysoinnista. Wintexin mekaniikkaa myydään laajasti sekä Euroopassa ja myös Pohjois-Amerikassa.
Ilmakartoitusta
Peltojen ilmakartoitus miehittämättömillä RPAS-laitteilla kasvaa voimakkaasti Keski-Euroopassa. Saamme vieraaksemme yhden Hollannin edistyneimmistä RPAS-kartoittajista – Loonbedrijfin Thijssenin. Maatalousurakointia harjoittava Christel Thijssen on laajentanut toimintaansa myös ilmakartoituksiin RPAS-kalustolla. Christel kävi jo vuosi sitten kuvaamassa muun muassa Koneviestin Suorakylvökentällä ja tulee jälleen työvierailulle Suomeen. Hänen urakointiyrityksensä on uranuurtaja nopeatempoisen ja edistyksellisen ilmakuvauspalvelun tuottajana. Aikaviive kuvauksesta valmiiksi toimenpidesuositukseksi on vain muutamia tunteja. Tulemme esimerkkinä kartoittamaan myös Västankvarnin koekentän ajanmukaisella Multispektrikameralla (4 aaltoaluetta). Thijs- senin yhteistyökumppaneita eri hankkeissa ovat mm. Wageningenin Yliopisto ja kasvintarkastuslaitos NAK, joten tarjolla on tuoretta tietoa.
Uutta tietoa
Tuomme osastolle myös ns. juuristonäytelaatikoston, jossa on esillä erilaisten lannoitustapojen ja kasvilajiyhdistelmien vaikutus juuriston kehittymiseen ja itse kasvuun. Tutkimme tällä tavoin esimerkiksi erilaisten alus- ja kumppanikasvien seoksia. Jatkamme kokeita keinovalossa yli talven, jotta ensi kevääksi ennätämme saada kokemuksia kahdesta kasvatussyklistä.
Paikalla on Koneviestin puolesta täysi miehitys, joten olemme valmiit keskustelemaan aiheesta kuin aiheesta. Tervetuloa!
Osaston luetuimmat
- Powerliftillä työskentelevän Anu Virtasen intohimona on nostaminen – ”Jos voittaisin lotossa, kotipihani olisi täynnä kurottajia”
- KoneAgriassa enemmän näytteilleasettajia kuin koskaan – tila ei riittäisi, jos kaikki isot toimijat olisivat mukana
- Valtran Suolahden tehtaalla tuotantoa kehitetään portaittain, jotta tuotantomääriä saadaan kasvatettua – yhden traktorin valmistusaika on noin kahdeksan tuntia
- Stihl kehittää lähivuosina uusia akkulaitteita ja latausinfraa – myöskään polttomoottorilaitteita ei ole unohdettu
- Herlevi Pulling Team: Uutta vetovoimaa radalle
- Koneammattilaiset Maria Hiironen ja Annukka Markkula rohkaisevat muitakin nuoria kokeilemaan konetöitä – ”Konetekniikan ymmärtäminen ja koneen korjaaminen on siistiä”
- Agco Power: Lisää moottoreita Linnavuoresta