Video: ATI-Teräs Oy:n hankkimalla histausrobotilla onnistuu myös isojen kappaleiden hitsaus – katso, miten robotti toimii
ATI-Teräksen liiketoiminta on ollut vuosia kahtiajakoinen. Yhtäältä on kehitetty omia tuotteita, kuten hiekoittimia, perävaunuja traktoriin sekä kaivukoneeseen kytkettäväksi, tielanaa, monitoimikouraa ja peltomopoa. Toisaalta on tehty erilaisia alihankintatöitä teollisuudelle. Vuonna 2022 haluttiin vakioida toimintamalleja ja yrityksen toimintakäsikirjalle haettiin sekä johtamis- ja toimintatapoja validioiva ISO EN 9001- että hitsauksen toimintaa validioiva 3834–2-sertifikaatti.
Uusia investointeja
Yrityksen toiminta on perustunut pitkälti perinteiseen ja toimivaan metallintyöstökalustoon, jotka on hankittu vuosien varrella. Kalustoa on uusittu tarpeen mukaan. Viimeisin isompi investointi tehtiin reilu vuosi sitten, kun hankittiin hitsausrobotti. Hitsausrobotti liikkuu lineaarijohteita pitkin tietokoneella tehdyn etäohjelmoinnin mukaisesti.
Robotilla hitsattavat kappaleet voivat olla kohtalaisen isoja, kun siinä voidaan hitsata maksimissaan 10 metrisiä ja 10 tonnisia kappaleita, jotka on kytketty kappaleenkäsittelylaitteeseen, kuten sika grilliin. Kappaletta voidaan siis pyörittää hitsauksen edetessä.
Jos kappale on kiinni vain yhdessä pyörittäjässä, niin kappaletta voidaan pyörittää kolmiulotteisesti. Tällöin maksimimassa on viisi tonnia.
Raskaampia kappaleita voidaan hitsata pukkien päällä lattialla.
Hitsaus robotilla toteutetaan oman nivelöidyn käsivarren avulla, johon hitsauspoltin on kiinnitetty. Hienosäätö robotin liikeratoihin ohjelmoidaan etäohjelman tai tarvittaessa jopa robotin käsiohjaimen avulla. Hitsauspolttimen parametrien säätö tapahtuu Froniuksen oman ohjelmiston avulla suoraan hitsausvirtalähteeseen.
Osaston luetuimmat
- Agritechnicassa metsävarusteet vähissä, mutta bioenergian tarjonta monipuolista
- Mantsinen-nosturit tunnetaan paitsi suorituskyvystään myös energiatehokkuudestaan – Mikko Mantsinen esittelee materiaalinkäsittelynostureiden tekniikkaa
- Hyötykelkat pitäneet tehtaan Suomessa - Lynx 50 vuotta
- Tayga-moottorikelkat - Suoraan Volgan rannalta
- Kaikkiruokainen kotimainen - Vanhat Valmetit ry 10 vuotta
- Patu – isältä pojalle
- Valtran Suolahden tehtaalla tuotantoa kehitetään portaittain, jotta tuotantomääriä saadaan kasvatettua – yhden traktorin valmistusaika on noin kahdeksan tuntia