Muokkaus- ja kylvökoneiden täysi kirjo - Agritechnica 2017
Agritechnicaan tulee kävijöitä ympäri maailmaa, minkä vuoksi esillä oli myös sellaisia koneita, joiden markkinat ovat muualla kuin Euroopassa. Siksi näytteille tuotujen kylvö- ja muokkauskoneiden kirjo on valtava. Auramerkkejä ja -malleja oli esillä enemmän kuin koskaan. Toisaalta aurattomaan viljelyyn oli esillä kymmeniä lautasmuokkaimia, kultivaattoreita ja jankkureita.
Ilma-avusteisen Multiva Forte FX6000 -kylvölannoittimen ensiesittely oli Agritechnicassa. Kuusimetristen kylvökoneiden suosio kasvaa kaikkialla. (UO)
Jankkuroinnin suosio kasvaa, koska se on onnistuessaan hyvä kuohkeutuskeino. Sopiva piikin malli riippuu pinta- ja pohjamaan laaduista, ts. halutaanko niitä sekoittaa vai ei, kosteudesta, työsyvyydestä jne., minkä vuoksi erilaisten piikkimallien määrä on valtava. Kuvassa Eversin osastolla ollut teline, jossa oli 10 erilaista piikkiä. (UO)
Rauch esitteli patentoidun, maisisin suorakylvön kanssa käytettävän sijoituslannoitusmenetelmän, jota se kutsuu varastolannoitukseksi. Lannoite sijoitetaan 20 sentin syvyyteen muokkaamattomaan peltoon, mikä vähentää typen haihtumista ja stimuloi maissin juurien syvyyskasvua. (EM)
Dalbo Mega Roll -jyrän työleveys on 24,3 metriä ja paino 900 kg/työleveyden metri, yhteensä n. 20 tonnia. Jyräkiekkojen halkaisija on 55 cm. Kiekkoakseleissa on kestovoidellut laakeri. Koneessa on 6 lohkoa, jotka taittuvat hydraulisesti kuljetusasentoon. (UO)
Bulgarialainen Ralomex esitteli KPM 20 -kyntöauran, johon on yhdistetty traktorin voimanottoakselikäyttöinen muokkauslaite. Varpajyrää muistuttavat rullat rikkovat viilut välittömästi, jotta aurinko ei ehdi kuivattaa niitä koviksi kokkareiksi. (UO)
Amazone tarjoaa lautasmuokkaimiin asennettavaa kumijyrää, jossa on uusi pintamalli. Jyrän hammastettu harja jättää pellon pinnan karkeammaksi kuin sileä harja, mikä pienentää pellon liettymisriskiä. (UO)
Amazone tarjoaa lautasmuokkaimiin asennettavaa kumijyrää, jossa on uusi pintamalli. Jyrän hammastettu harja jättää pellon pinnan karkeammaksi kuin sileä harja, mikä pienentää pellon liettymisriskiä. (UO)
HE-VA Top-Strigle on nurmi- tai olkihara, joka voidaan varustaa joko 12 tai 16 mm piikeillä. Työleveydet ovat 3–18 m. Top-Striglen eteen voidaan asentaa muokkauskiekot, jotka pehmittävät pellon pintaa ja parantavat nurmen hapensaantia. (UO)
Gregoire Besson SPSLY9 -auralla voidaan kyntää joko sängeltä (on-land) tai vaosta. Auraan voidaan asentaa Andpak-viiluntasain eli pakkeri, jonka kiekot on asennettu pareittain asennusrunkoon. Se on vuorostaan kiinnitetty auran viereen sen rungon suuntaisesti. Tasaimen käyttö on helppoa, koska kiekot ovat terän lähellä eivätkä perinteiseen tapaan 90 asteen kulmassa runkoon nähden. (UO)
Great Plains 2540 LL Nutri Pro 3 on amerikkalainen nestemäisen lannoitteen levitin. Sijoitusyksikössä on kaksi muokkauslautasta sekä peittolautanen, jonka eteen lannoitesuutin on kiinnitetty. Peittolautanen sekoittaa typpinesteen etummaisten lautasten muokkaamaan maahan. Propax Agro Oy. (UO)
Amazone Hektor on puolihinattava aura, jota toimitetaan 6-,7- ja 8-teräisenä. Viilun leveydeksi voidaan mekaanisesti säätää 38/42/46/50 cm. Terien väli on 100 cm ja rungon korkeus 82 cm. Hankkija. (UO)
Einböck Hurricane kultivaattorilla voidaan muokata 25 sentin syvyydelle. Piikit on jaettu neljälle akselille. Koko muokkauskerroksen käsittely onnistuu käyttämällä 20 senttiä leveitä hanhenjalkateriä. Hurricane-kultivaattoreiden työleveydet ovat 2,5–4,6 m ja tehontarve 100/74 –180/132 hv/kW. (UO)
Bednar Omega 800L -kylvölannoittimessa on muovinen säiliö, jonka siemen- ja lannoiteosaston yhteenlaskettu tilavuus on 4 000 l. Koneen omapaino on 8,2 tonnia ja tehontarve 300–400 hv. Siemenrivien väli on 12,5 cm tai 16,5 cm. Muokkauskiekkojen halkaisija on 46 cm. AgriToukola Oy. (UO)
Agrisem Turbomulch on varustettu ns. vertikaalikiekoilla ja jousipiikeillä. Kiekot tekevät kapean ja syvän uran pellon pintaan, piikit levittävät kasvijätteet. Muokkaus ja oljen käsittely parantavat pellon pintakerroksen läpäisevyyttä ja nopeuttavat kasvijääteiden hajoamista, koska ne joutuvat kosketuksiin maassa olevien bakteereiden kanssa. (UO)
Jyrsimien voimansiirrot järeytyvät samaa tahtia traktoreiden moottoritehojen kanssa. Tälle jyrsimelle luvataan 500 hevosvoiman tehonkesto. (UO)
Kverneland Turbo 6500 T-i-Tiller on ensimmäinen ISOBUS-ohjattu kultivaattori. ISOBUSin ja automaation avulla mm. kultivaattorin työsyvyys voidaan säätää halutuksi traktorin ohjaamosta, pakkerin painumisesta johtuva työsyvyyden muutos voidaan kompensoida automaattisesti sekä traktorille voidaan siirtää jopa 1,8 tonnia painoa vetopidon parantamiseksi. Kultivaattorissa on 5 piikkiakselia, piikkiväli on 19 cm. (UO)
Kongskilde esitteli uuden, tarttuville maalajeille suunnitellun XSD-sälesiiven. Siipi on suunniteltu 710 mm renkaille asti, työsyvyyttä valmistaja lupaa 12–30 cm ja työleveyttä 35–55 cm per siipi. (TV)
Kuhn on kehittänyt kyntöauroihinsa rungonnosto-ominaisuuden, jonka luvataan helpottavan päisteiden kyntöä työleveyksiltään alati kasvaneilla kyntöauroilla. Kuvan Varimaster-auroissa viimeinen teräpari voidaan GPS-sijainnin perusteella nostaa ja laskea rungosta erillään, mikä helpottaa suoremman päisteen tekemistä ja parantaa siten kyntötulosta. (TV)
Väderstadin BreakMix on uudentyyppinen kultivaattorin piikki, joka terävä ja kapea kärki murtaa tiivistymiä ja kärjen jatke sekoittaa irrotetun maan tehokkaasti. Piikki sekoittaa maan kuitenkin vain 10 cm pinnasta alaspäin, joten pohjamaa ei nouse niin herkästi pinnalle. Piikin työsyvyys on enintään 30 cm ja markkinoille kaikkiin Väderstadin kultivaattoreihin sopiva piikki on tulossa toukokuussa 2018. (TV)
Lemkenin uuden Unirad-tukipyörän avulla voidaan muuttaa auran työsyvyyttä hydraulisesti ja saadaan toteutettua puolihinattavalle auralle jousitus siirtoajon ajaksi. (TV)
Muokkaus- ja kylvömenetelmän valintaan vaikuttaa myös lannan käyttö ja olkien käsittelytarve. Oljelle on Keski-Euroopassa suuret markkinat lähinnä kuivikkeena, oljen energiakäyttö on Tanskaa lukuun ottamatta edelleen melko vähäistä. Puimureiden lisääntyneet työleveydet helpottavat oljen keruuta, mutta vaikeuttavat sen sekoittamista tasaisesti peltoon. Siksi erilaisia oljen, ruumenten ja muiden kasvinjätteiden tasaiseen levitykseen tarkoitettuja äkeitä ja muokkaimiin kiinnitettyjä tasoituspiikkejä tms. oli esillä aiempaa enemmän.
Perinteinen perusmuokkaus pitää pintansa, vaikka esimerkiksi Suomessa ja Ruotsissa liputetaan aurattoman viljelyn ja suorakylvön puolesta.
Auratonta viljelyä kutsutaan joskus erheellisesti suorakylvöksi myös tapauksissa, jossa maa muokataan kolmeen kertaan ennen kylvöä: puinnin jälkeen lautasmuokkarilla, myöhemmin kultivaattorilla 15 cm syvyyteen ja kolmannella ajokerralla vielä 25 cm syvyyteen. Kyntöön verrattuna ero on vain siinä, että maata ei käännetä, se sekoitetaan. Auraton viljely kiinnostaa erityisesti suuria tiloja, koska kyntö on kuitenkin hidas ja ammattitaitoa vaativa muokkausmuoto.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
Sänkikyntö yleistyy
Puolihinattavat, sekä sängeltä että vaosta vedettävät aurat yleistyvät, koska teräluku kasva traktoreiden koon kanssa samaa tahtia. Sänki- eli on-land-kyntö kiinnostaa, koska traktorissa voidaan käyttää leveitä renkaita. Samalla maan tiivistyminen vähenee, koska traktorin jommankumman puoleisia pyöriä ei tarvitse ajaa vaon pohjalla.
Automaattiohjauksen yleistyminen kasvattaa sänkikynnön suosiota. Mikäli traktorissa ei ole automaattiohjausta, niin kuljettaja joutuu ohjaamaan traktoria koko ajan edellisen vaon mukaan, mikä on erittäin vaativaa ja myös rasittavaa. Siksi myös työn jälki on yleensä huomattavasti epätasaisempaa kuin perinteisessä kynnössä.
Automaattiohjaus muuttaa kuitenkin tilanteen täysin. Traktori kulkee muutaman sentin tarkkuudella suoraan ja vakioetäisyydellä edellisestä vaosta, mikä mahdollistaa erittäin hyvän työnjäljen varsinkin maalajiltaan ja olosuhteiltaan tasalaatuisilla mailla.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
Syvämuokkaus kiinnostaa
Jankkureiden käyttö syvämuokkauksessa on lisääntymässä, koska koneiden ja kuormien painot rasittavat ja tiivistävät maata yhä syvemmälle. Ilmasto lämpenee, minkä vuoksi roudan maata parantava vaikutus vähenee. Vaikka Keski-Euroopassa viljellään syväjuurisia kerääjäkasveja, sekään ei aina riitä tiivistymien poistamisessa. Jankkuria tarvitaan.
Pellon pinnan muotoon ja läpäisevyyteen on kiinnitettävä aikaista enemmän huomiota, koska äkilliset sateet ja jopa tulvat yleistyvät.
On mahdotonta sanoa, että jokin muokkaustapa olisi nyt erityisesti nousemassa muotiin. Kaikkia menetelmiä käytetään.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
Teksti: Erkki Holma, Uolevi Oristo, kuvat: Tuomas Anttila, Erkki Mäkelä, Uolevi Oristo, Matti Turtiainen, Tapio Vesterinen, Visa Vilkuna