Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Pilvipalvelut ja tiedonkeruu käsityökaluihinkin – jopa jälkiasenteisiin valoihin ohjaussovelluksia käyttäjän tueksi

Tiedonkeruu ja pilvipalvelut tehostavat seuraavaksi käsityökalujen toimintaa. Mobiilisovelluksilla ohjataan jälkiasenteisia työvalojakin.
Tyri esitteli mobiilisovellusta valojen ohjaukseen. Valovoimaa ja värisävyä voi vaihtaa ja valot voi ryhmitellä työkohteiden mukaan. Käyttöpaneelin ja valojen välinen data liikkuu bluetoothin kautta. Tyrin edustajien mukaan valaistuksen värisävy, sekä CRI ovat tärkeitä materiaalinkäsittely- ja metsätöissä, jotta kuljettaja erottaa työnkohteessa värit oikein.
Tyri esitteli mobiilisovellusta valojen ohjaukseen. Valovoimaa ja värisävyä voi vaihtaa ja valot voi ryhmitellä työkohteiden mukaan. Käyttöpaneelin ja valojen välinen data liikkuu bluetoothin kautta. Tyrin edustajien mukaan valaistuksen värisävy, sekä CRI ovat tärkeitä materiaalinkäsittely- ja metsätöissä, jotta kuljettaja erottaa työnkohteessa värit oikein. Kuva: Eemeli Linna

Koneisiin varusteltavat tehdasasenteiset työvalot kytketään nykyisin hyvin usein peruskoneen väylään, mielellään vielä niin, että koneen omia antureita hyödynnetään valojen ohjauksessa. Tästä erikoisimpana esimerkkinä on Hellan valojärjestelmään kytkettävät lähestymisanturit, joiden perusteella valo-ohjaukselle annetaan tietoa lähestyvästä ihmisestä tai toisesta koneesta. Näin valoja pystytään himmentämään sektoreittain lähestyjän häikäisyn vähentämiseksi. Näiden ohjaus tehdään koneen väylän kautta, joten valovalmistajilta se vaatii yhteistyötä konevalmistajien kanssa.

Jälkiasenteisissakin valoissakin tapahtuu. Tyrin mobiilisovelluksella jälkiasenteisista valoista saadaan olosuhteisiin sopivat säädöt kulloistenkin työolosuhteiden tueksi. Himmentäminen ja värisävy ovat tärkeitä materiaalinkäsittelytehtävissä tai metsätöissä, kun ohjaamoon pitää tunnistaa työympäristö värin perusteella. Tällöin myös valojen CRI eli värientoistoindeksi tulee olla hyvä. Värien ja -sävyjen säädettävyys toki saattaa helpottaa asiaa.

Asentamisen kannalta on hienoa, että modernien lisävalojen asentamisessa voidaan käyttää koneen olemassaolevia virtakaapeleita. Tiedonsiirto tehdään joko langattomasti valaisimille tai hieman yllättäen vanhoja virtakaapeleita pitkin, kuten Hellan tapauksessa.

Tiedonkeruuta käsityökaluissa

Hiltin tiedonkeruujärjestelmä tallentaa akkuun sen työvälineen tiedot, missä akku on ollut kiinnitettynä. Akku purkaa tiedot latauslaitteeseen, joka välittää tiedot pilveen työkalu- ja akkukohtaisesti. Kun käsityökaluja on kokonainen armada, niiden kunto, käyttöaste ja sijainti alkavat olla tärkeitä. Hilti lupaa olla käyttäjien tukena, jotta käsityökalujen käyttöä voidaan optimoida.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Palvelu on leasingrahoitteinen, eli kuukausimaksuun perustuva. Järjestelmässä on myös aiemmat seurannan piiriin kuuluvat työvälineet. Tiedonkeruun tavoitteena on tehdä työkalujen käytöstä yrittäjälle ja Hiltille läpinäkyvämpää tehokkuuden parantamiseksi.

Hellan jälkiasenteisessa työvalojärjestelmässä ohjausdata valojen keskusyksiköstä valaisimille kulkee koneen olemassa olevia virtakaapeleita pitkin. Datakaapeli tarvitaan näin vain keskusyksikön ja käyttöpaneelin väliin. Laitteet tulee kytkeä koneen olemassaolevaan sähköjärjestelmään. Lämpö- ja värisävyjä, sekä voimakkuutta voi säätää. Vasemmalla kulmavalo.
Hellan jälkiasenteisessa työvalojärjestelmässä ohjausdata valojen keskusyksiköstä valaisimille kulkee koneen olemassa olevia virtakaapeleita pitkin. Datakaapeli tarvitaan näin vain keskusyksikön ja käyttöpaneelin väliin. Laitteet tulee kytkeä koneen olemassaolevaan sähköjärjestelmään. Lämpö- ja värisävyjä, sekä voimakkuutta voi säätää. Vasemmalla kulmavalo. Kuva: Eemeli Linna
Husqvarna Ceora 544 Epos robottiruohonleikkurin ohjaus perustuu GPS ohjaukseen, mutta referenssiasema on välttämättömyys riittävän tarkkuuden saavuttamiseksi. Ensimmäisellä leikkuukerralla leikkurille neuvotaan uuden alueen rajat ohjaamalla leikkuria matkapuhelinsovelluksen avulla. Melkoisen järeän 72 kg painavan leikkurin kapasiteetti riittää noin 40 000 m2:n pinta-alalle.
Husqvarna Ceora 544 Epos robottiruohonleikkurin ohjaus perustuu GPS ohjaukseen, mutta referenssiasema on välttämättömyys riittävän tarkkuuden saavuttamiseksi. Ensimmäisellä leikkuukerralla leikkurille neuvotaan uuden alueen rajat ohjaamalla leikkuria matkapuhelinsovelluksen avulla. Melkoisen järeän 72 kg painavan leikkurin kapasiteetti riittää noin 40 000 m2:n pinta-alalle.  Kuva: Eemeli Linna
Stihl PS 3000 on kannettava akku, jolla pystyy korvaamaan 230 V:n jännitettä tuottavan aggregaatin. Akku painaa 19,8 kg ja sen kapasiteetti on 2074 Wh, mikä riittää noin 3 tunnin jatkuvaan työskentelyyn valovirtakäyttöisellä käsityökalulla, sen tehosta riippuen. Jatkuva tehontuotto on 3600 W. IP54-tasoinen suojaus selittää, miksi laitteessa ei ole USB-liitintä.
Stihl PS 3000 on kannettava akku, jolla pystyy korvaamaan 230 V:n jännitettä tuottavan aggregaatin. Akku painaa 19,8 kg ja sen kapasiteetti on 2074 Wh, mikä riittää noin 3 tunnin jatkuvaan työskentelyyn valovirtakäyttöisellä käsityökalulla, sen tehosta riippuen. Jatkuva tehontuotto on 3600 W. IP54-tasoinen suojaus selittää, miksi laitteessa ei ole USB-liitintä.  Kuva: Eemeli Linna
Hiltin Nuron käsittää 22 V:n 2,5 – 11,8 Ah akkuvalikoiman työkaluihin. Akuissa on tiedonkeruu, joka puretaan ladattaessa laturin kautta pilveen. Akkujen kunto, käyttöaste, lataussijainnit sekä akkutyökalujen käyttötiedot saadaan näin pilveen ja käytöstä saadaan raportit. Näin työkalujen käyttö saadaan läpinäkyväksi. Palvelu toimii kuukausimaksuperiaatteella.
Hiltin Nuron käsittää 22 V:n 2,5 – 11,8 Ah akkuvalikoiman työkaluihin. Akuissa on tiedonkeruu, joka puretaan ladattaessa laturin kautta pilveen. Akkujen kunto, käyttöaste, lataussijainnit sekä akkutyökalujen käyttötiedot saadaan näin pilveen ja käytöstä saadaan raportit. Näin työkalujen käyttö saadaan läpinäkyväksi. Palvelu toimii kuukausimaksuperiaatteella. Kuva: Eemeli Linna