Rauta ja Petrooli järjestetään 31.8.–1.9. Riihimäen messupuistossa - teemana tänä vuonna Massey-Ferguson

Tänä vuonna Rauta ja Petrooli -tapahtuman teemaksi on valittu Massey-Ferguson. Se on hyvä valinta, sillä merkki on ollut vuosikymmenten ajan suosittu ja kalustoa löytyy. Molempina päivinä järjestetään myös suosittu Koneviestin peruutuskilpailu.
Peruutuskilpailu oli suosittu tapahtuma edellisessä Rauta ja Petroolissa vuonna 2018. Kisavälineiksi oli valittu matalalaitainen peräkärry ja hytitön traktori, jossa ei ollut ohjaustehostinta.
Peruutuskilpailu oli suosittu tapahtuma edellisessä Rauta ja Petroolissa vuonna 2018. Kisavälineiksi oli valittu matalalaitainen peräkärry ja hytitön traktori, jossa ei ollut ohjaustehostinta. Kuva: Jussi Laukkanen
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
Vuoden 1962 tammikuussa oli Koneviestin kannessa tämä Massey-Fergusonin leikkuupuimureita mainostava Hankkijan ilmoitus.
Vuoden 1962 tammikuussa oli Koneviestin kannessa tämä Massey-Fergusonin leikkuupuimureita mainostava Hankkijan ilmoitus. Kuva: Koneviestin arkisto

Massey-Ferguson on tapahtuman teemana antoisa, sillä merkin konevalikoima on ollut laaja: se ei rajoitu ainoastaan traktoreihin, vaan lisäksi löytyy myös leikkuupuimureita ja paalaimia. Eikä tietenkään pidä unohtaa "keltaista linjaa", joka 1960-luvulla laajeni teollisuustraktoreista ja traktorikaivureista käsittämään puskukoneet, telakuormaajat, pyöräkuormaajat ja telakaivinkoneet.

Massey-Ferguson halusi laajentaa konevalikoimaansa ja toi markkinoille telapuskukoneet ja -kuormaajat. MF päätyi myös ostamaan Italiassa toimineen Beltram-kaivinkoneita valmistaneen tehtaan vuonna 1968 ja sen jälkeen 1974 saksalaisen Hanomagin pyöräkuormaajat.

Massey-Fergusonin maanrakennuskoneiden kauppa ei kuitenkaan päässyt Suomessa kunnolla vauhtiin, vaikka maahantuojana toiminut Hankkija yritti tarmokkaasti markkinoina näitä koneita. Maailmalla Massey-Fergusonin maanrakennuskoneista jäi jäljelle lopulta vain traktorikaivurit, jotka Fermec-vaiheen jälkeen päätyivät Terexille. Saksassa sijainneen Hanomagin pyöräkuormaajatehtaan osti Komatsu.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Koneviestim peruutuskilpailun molempina päivinä

Tänäkin vuonna Rauta ja Petrooli -tapahtumassa järjestetään molempina tapahtumapäivinä Koneviestin peruutuskilpailu, jossa mitellään traktorinajotaitoja. Peruutuskilpailussa on kaksi pilttuuta, jossa toisessa on traktori ja toisessa perävaunu. Jotta kilpailuun voisi osallistua mahdollisimman moni eivätkä hyttimallista johtuvat näköesteet toisi lisähankaluuksia, on traktoriksi valittu hytitön 1960-luvun traktori ja perävaunu on matalalaitainen.

Kilpailussa noudetaan ensimmäiseksi perävaunu lähtöpilttuustaan, jonka jälkeen perävaunu on saatava peruuttamalla vastakkaiseen pilttuuseen. Lopuksi perävaunu ja traktori palautetaan lähtöpaikkoihinsa. Peruutuskilpailuun voi ilmoittautua kilpailupaikalla.

www.masinistit.com/rauta-ja-pet-rooli/