Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Tonutti Wolagri saatiin rikollisten hallusta

Italialainen, 1864 perustettu sukuyritys Tonutti Wolagri päätyi neljä vuotta sitten järjestäytyneen rikollisuuden käsiin. Tonuttilla on kolme tehdasta Italiassa. Se toimii Venäjällä, USA:ssa ja Kiinassa. Kahden vuoden oikeustaistelun jälkeen Carlo Tonutti sai hyvin omituisissa oloissa konkurssiin vedetyt Tonutti Wolagrin ja Tonutti USA:n takaisin omistukseensa.
(Kuva: Tonutti Wolagri)
(Kuva: Tonutti Wolagri) 

Tonutti Wolagrin ongelmat alkoivat vuoden 2013 lopulla, jolloin sen piti saada toimintansa kehittämiseen ulkopuolista rahoitusta. Rahoituskeskustelut johtivat siihen, että Tonutti sulautui Luigi Blasi -nimisen yrittäjän Bgroupiin. Se toimi maatalouskonealalla edustaen mm. Bargam-tuotemerkkiä.

Helmikuussa 2014 tehdyllä sopimuksella Carlo Tonutti myi 50 prosenttia Tonutti Wolagrista Bgroupille 4 miljoonalla eurolla. Fuusion piti vahvistaa ja tehostaa tuotantoa ja myyntiä. Tonutti sai kaupassa heti miljoona euroa, jonka hän sijoitti Tonutti Wolagri SpA:han. Loppuja kolmea miljoonaa hän ei saanut koskaan.

Uutta kumppanuutta oli eletty parisen viikkoa, kun Tonutti kutsuttiin kokoukseen, jonka Italian teollisuusliiton puheenjohtaja oli järjestänyt. Kokouksessa hänelle kerrottiin järjestäytyneen rikollisuuden soluttautumisesta yrityksiin ja tavasta, jolla rikollisyritys käytännössä nollainvestoinnilla ajaa entiset omistajat ulos yrityksestä.

Tonutti ei piitannut varoituksista. “Näin tapahtuu elokuvissa, ei tosielämässä”, Tonutti muistaa ajatelleensa. Äkkiä Tonuttit kuitenkin havaitsivat, ettei uusi kumppani ollutkaan se, joksi he häntä olivat luulleet eivätkä hänen päämääränsä tähdänneet yhtiöiden synergioiden kehittämiseen. Varoitukset kävivät toteen muutamassa viikossa. Tonuttin konttorissa räjähti pommi 2014 syyskuun alussa. Tämän jälkeen Tonuttin perhe luovutti johdon Blasille ja Bgroupille. Jo helmikuussa 2015 udinelainen tuomioistuin totesi yrityksen olevan konkurssitilassa.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Pesänhoitaja vuokrasi konkurssiyrityksen syyskuusta 2015 syyskuuhun 2016 NTW srl -nimiselle yritykselle, jonka ainoa omistaja oli Bgroup ja sen toimitusjohtaja Luigi Blasi. Konkurssihuutokaupassa kesäkuussa 2016 NTW:n ja Luigi Blasin tarjous ostaa yrityksen koko osakekanta 2,4 miljoonalla eurolla hyväksyttiin.

Blasi ei kuitenkaan kyennyt maksamaan vaadittua kauppahintaa määräaikaan mennessä, joten se raukesi ja oli järjestettävä uusi huutokauppa. Tämän vuoden toukokuussa Carlo Tonutti ja hänen poikansa Fulvio ja Gianmaria saivat Tonutti Wolagrin ja Tonutti USA:n takaisin omistukseensa. Maatalouskoneiden tuotanto käynnistyy lokakuussa.

“Keskeisin ja vaativin lähiajan tehtävä on yrityksen maineen ja asiakkaiden luottamuksen palauttaminen”, Tonutti sanoo (Farm Equipment).

Pertti Jalonen