Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Mepu juhli 70-vuotisjuhliaan – juhlavuoden kunniaksi organisaatiota on uudistettu

Viljan ja sahateollisuuden tarpeisiin valmistetut keskipakopuhaltimet olivat 70-vuotta täyttäneen Mepun tuotevalikoimassa jo 1950-luvulla. Tuotevalikoima on kasvanut vaunukuivureihen, kiinteisiin siilokuivureihin, viljan varastointiin ja käsittelylaitteisiin sekä pölynpoistoon. Suomalaisen omistukseen v. 2016 palanneen Mepun tuotteista menee vientiin 60 %.
Mepun 70 päivää juhlistamassa vasemmalta lukien Mepun hallituksen puheenjohtaja Janne Käkönen, 1.5.2022 toimitusjohtajaksi siirtynyt Jerker Söderholm ja Arto Sainio, joka oli Mepun omistaja 2003-2009 ja toimitusjohtaja 2003-2013. ( Kuva: Jenni Taven)
Mepun 70 päivää juhlistamassa vasemmalta lukien Mepun hallituksen puheenjohtaja Janne Käkönen, 1.5.2022 toimitusjohtajaksi siirtynyt Jerker Söderholm ja Arto Sainio, joka oli Mepun omistaja 2003-2009 ja toimitusjohtaja 2003-2013. ( Kuva: Jenni Taven) Kuva: Uolevi Oristo

Toivo Nikolai Wuoti aloitti yritystoiminnan v. 1952 Uudessakaupungissa. Metalliverstas teki sepäntöitä, alihankintaa paikallisille telakoille ja ensimmäiset puhaltimella varustetut kuivuriuunit. Puhaltimien valmistus vaati taitoa, minkä vuoksi muutamat kuivureiden valmistajat alkoivat käyttää Wuotin puhaltimia. Puhaltimista tuli yrityksen päätuote, siksi v. 1961 perustetun osakeyhtiön nimeksi tuli Metalli ja Puhallin Oy. Kysyntä kasvoi, mutta yrityksen tontti ja toimitilat olivat niin ahtaat, että toiminta siirtyi Yläneelle vuonna 1973.

Vaunukuivureiden suunnittelu alkoi v. 1981, kun Markku Sundman ehdotti vaunukuivureiden valmistuksen aloittamista. Vuonna 1982 tehdyt kuivatuskokeet onnistuivat ja sarjavalmistus päätettiin aloittaa, kun maatalousnäyttelystä oli saatu lukuisia tilauksia. Vaunukuivuri palkittiin v. 1984 Tuottava Idea -palkinnolla. Kiinteiden kuivaamoiden valmistus alkoi v. 1992.

Mepu oli Wuotin perheen omistuksessa vuoteen 1986 asti, minkä jälkeen omistus on vaihtunut useita kertoja. Yrityksen nimi vaihtui Mepu Oy:ksi, kun kehitysyhtiö Patron Oy osti sen koko osakekannan. Mepulla on ollut useita ja hyvin erilaisia omistajia, mikä on ollut yhtiön kehityksen kannalta hyvä. Perustajien lisäksi osakkaina olleet yksityishenkilöt, kuten Erkki Väänänen, Markku Sundman ja Arto Sainio ovat työskennelleet itse yhtiössä, toisaalta vuosina 2009-2016 omistajana ollut iso kanadalainen viljakäsittelylaitteiden valmistaja AGI panosti Mepun kansainvälistymiseen. Mepu palasi kotimaiseen omistukseen, kun AGI myi sen Arskametallille sekä Janne ja Jari Käköselle. Uudet omistajat panostavat Mepuun esimerkiksi kehittämällä kuivurin pölynpoistojärjestelmiä. Viennin osuus on kasvanut koko ajan, ollen nyt noin 60 prosenttia liikevaihdosta.

Teräksen hinnasta ja komponenttipulasta huolimatta tämäkin vuosi näyttää hyvältä – Ukrainainan sodasta johtuvat viljamarkkinoiden häiriöt muistuttavat viljankuivatuksen ja riittävän suuren varastokapasiteetin tarpeellisuudesta.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Mepu Oy:n työllistää 50 henkeä ja sen liikevaihto on n. 11 milj. euroa. Juhlavuoden kunniaksi organisaatiota on uudistettu. Jerker Söderholm siirtyi 1.5. 2022 myynti- ja markkinointijohtajan tehtävästä toimitusjohtajaksi, hallituksen puheenjohtaja on Janne Käkönen ja viennistä vastaa Patrick Jungarå.