Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Elpymistukea maaseudun vihreisiin investointeihin

Valtioneuvosto hyväksyi 14.10. asetuksen maaseudun yritystuesta annetun valtioneuvoston asetuksen muuttamisesta. EU:n maaseuturahastoon on kohdistettu noin 210 miljoonaa euroa koronakriisistä selviytymiseen, ja maaseudun yritysten kehittämiseen elpymisvaroja osoitettiin 26 miljoonaa euroa.
Kuva: Visa Vilkuna
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Maaseudun yritysten kehittämiseen elpymisrahoitusta on haettavissa esimerkiksi uusiutuvan energian käyttöönottoon yrityksessä. EU:n maaseuturahaston elpymisvaroja kohdennetaan toimiin, jotka edistävät vihreää taloutta, digitaalisuutta ja sosioekonomista kestävyyttä.

"Tukea voi hakea esimerkiksi uuden biokaasulaitoksen tai –yksikön rakentamiseen, uusiutuvaa energiaa tuottavan laitoksen uudistamiseen, siirtymiseen uusiutuvaan energiaan esimerkiksi aurinkopaneelien avulla, yrityksen energia- ja materiaalitehokkuutta parantaviin toimiin sekä parhaan käyttökelpoisen uuden tekniikan jaa digitaalisen teknologian hankkimiseen", maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä listaa.

Hallitus hyväksyi myös uuden tukivälineen - tuen omistajanvaihdoksen suunnitteluun. Tuensaajana on yrityksen ostaja, joka voi hankkia tuen avulla tarvitsemiaan asiantuntijapalveluita.

"Tukea suunnataan ydin- ja harvaan asutulle maaseudulle, missä omistajanvaihdosten toteutuminen on haasteellisempaa", Leppä huomauttaa.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Investointitukea uuteen biokaasulaitokseen

Investoinnin on oltava riittävän suuri, jotta tukea voi saada. Tukea ei myönnetä, jos tuen määrä jäisi alle 2000 euron. Uuteen biokaasulaitokseen tai uuteen biokaasun tuotantoyksikköön voi saada 50 prosentin tuen.

"Investointituella vauhditetaan biokaasun tuotantoa ja markkinoita. Biokaasun edistäminen on yksi hallitusohjelman keskeisimpiä tavoitteita ja olen iloinen, että asia etenee", ministeri Leppä sanoo.

Jos yritys on maataloustuotteita jalostava mikro- tai pienyritys, on investointeihin mahdollista saada 35 prosenttia tukea. Tuen määrä euroissa voi olla enintään 200 000 euroa. Muut maaseudun yritykset voivat saada tukea 30 prosenttia investoinnin kokonaiskustannuksista. Tuki muille maaseudun yrityksille on vähämerkityksistä de minimis -tukea. Ydin- ja harvaan asutulla maaseudulla omistajanvaihdoksen valmisteluun tarvittaviin asiantuntijapalveluihin voidaan myöntää tukea 5000–10 000 euroa.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Maaseudun yritysten elpymistukea haetaan Ruokaviraston Hyrrä-asiointipalvelussa. Ruokavirasto tiedottaa, kun tuki on haettavissa. Päätöksen rahoituksesta tekee alueen ELY-keskus.