Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Maantieverkolla mittavat remonttitarpeet

Maantieverkolla on reilusti yli miljardin remonttitarpeet. Tämä korjausvelka on hoidettava ajallaan, ettei taakka kasva liian suureksi, linjasi Suomen tieyhdistys Lahdessa järjestetyillä Talvitiepäivillä.

Pelkästään asuttujen teiden osalta on korjausvelan suuruudeksi arvioitavissa 400–500 miljoonaa euroa, paljasti Tieyhdistyksen Jaakko Rahja Lahdessa pidetyssä Yksityisteiden Talvipäivässä. Tilaisuus oli osa kansainvälistä Talvitiepäivät-Winter Road Congress -tapahtumaa.

Valtion teitä on kunnostettu erityisellä korjausvelan hoito-ohjelmalla. Rahjan mukaan periaatteessa yli puoluerajojen ollaan yhteisessä käsityksessä, että tiestö on yhteiskunnan toimivuuden kannalta aivan elinehto. Maa ei tule toimeen ilman toimivaa tieverkkoa.

Autolla ajettavia yksityisteitä on yli 350 000 km, noin yhdeksän kertaa maapallon ympärysmitta. Rahjan mukaan kyse on tiestömme hiussuonisuonistosta, joka on ratkaisevassa asemassa maan asuttuna pitämisessä sekä elinkeinoelämän, kuten biotalouden ja rakennusteollisuuden, elinvoimaisuudessa.

"Käsitykseni on, että noin viiden vuoden kuluttua metsäteollisuudella on isoja ongelmia puun pois saamiseksi yksityisteiden varsilta. Pullonkauloja ovat esimerkiksi sillat, joista remonttia vailla on tuhansia."