Tanskalaisen maataloustutkimuksen mukaan VF-renkaat parantavat satoa

Tanskalainen maataloustutkimusyritys SEGES on saanut päätökseen rengaskokeen, jossa testattiin VF-renkaiden käyttöä lannanlevityskalustossa. Tiedotteen mukaan tulokset ovat lupaavia.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Maataloustutkimusyritys SEGES toteutti VF-renkaiden käyttöä lannanlevityksessä koskevan tutkimuksen yhteistyössä tanskalaisen NDI Groupin kanssa, joka on NDI Finland Oy:n emoyhtiö. Tutkimuksen mukaan tulokset osoittavat, että VF-renkaiden asennuksella lannanlevityskalustoon ja ajo matalalla 1 baarin paineella on positiivinen vaikutus satoon.

”Tanskan kokeilun tulokset ovat lupaavia ja erittäin tärkeitä suomalaisillekin maanviljelijöille” kertoo NDI Finlandin myyntipäällikö Pasi Toppinen.

”Pohjoismaiden ulkopuolella on tehty useita rengaskokeita, jotka osoittavat, että alhaisella rengaspaineella ajaminen lisää satoa ja sitä kautta hehtaarikohtaista voittoa. Tämä on ensimmäinen kerta, kun tällainen koe on tehty Tanskan maaperällä, ja tulokset ovat erittäin myönteisiä, sanoo NDI Groupin maatalousosaston myyntipäällikkö Jakob Nannberg Scheel.

Parempaa satoa

Kokeessa SEGES ja NDI Group testasivat traktoria ja lannanlevitintä kahdella eri renkaalla – perinteisillä renkailla, joiden paine oli 2,2–3 bar ja Alliancen VF-renkailla 1 baarin rengaspaineella. Maissipellolla tehdyn rengaskokeilun tulokset osoittavat, että tuottoa on mahdollista kasvattaa 1,5–2,2 prosenttia riippuen siitä, onko lietteen ruiskutussuuttimen leveys 8 vai 12 riviä. Tiedotteen mukaa tämä vastaa rahallisesti 21,8–32 euroa hehtaarilta.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

”VF-teknologian toimivuus on toki ollut tiedossa, mutta on upeaa, että saamme hienoja tuloksia virallisesti. Tutkimukset on tehty luotettavan tahon kanssa ja pohjoismaisissa olosuhteissa. Testit on tehty maissinkasvatuksessa, mutta vastaavaa maantiivistymistä tapahtuu myös kotimaisissa pelloissa ja niissä kasvavissa viljalajeissa. VF -renkaat vähentävät tiivistymistä ja sadon määrä paranee”, Toppinen jatkaa

Kuivissa olosuhteissa

SEGESin kenttätekniikan konsultin Henning Sjørslev Lyngvigin mukaan, joka yhdessä konsultti Martin Mikkelsenin kanssa vastaa kokeesta, VF-renkaiden käytön edut ovat mahdollisesti jopa suurempia kuin rengaskokeissa nähty.

”Levitimme lantaa huhtikuussa 2021, jolloin maaperä oli erittäin kuivaa. Tämä antoi meille erinomaiset ajo-olosuhteet. Potentiaali voi todennäköisesti olla vieläkin merkittävämpi huonommissa olosuhteissa. Voimme helposti kuvitella, että kosteammassa maaperässä ajamisesta on vielä suurempia etuja.”

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

NDI Group on pohjoismainen jakelija rengasbrändille Alliancelle, joka on osa Yokohama Off-Highway Tires konsernia. Kokeessa traktorissa ja lietesäiliöautossa käytettiin 372+ ja 389+ Agriflex-renkaita.