Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Hyundai Motor Group julkaisi vuoteen 2040 ulottuvan vetystrategian – tavoitteena on ottaa käyttöön uusia tekniikoita kuljetusalalla

Hyundaista tulee ensimmäinen globaali autovalmistaja, joka hyödyntää polttokennojärjestelmää kaikissa hyötyajoneuvomalleissaan vuoteen 2028 mennessä. Hyundai on myös esitellyt nipun polttokennoteknologiaa hyödyntäviä tulevaisuuden tuotteita.
Hyundai tuo polttokennotekniikan kaikkiin hyötyajoneuvoihin vuoteen 2028 mennessä. Seuraavana vuorossa 2024 esiteltävä Xcient rekkaveturi
Hyundai tuo polttokennotekniikan kaikkiin hyötyajoneuvoihin vuoteen 2028 mennessä. Seuraavana vuorossa 2024 esiteltävä Xcient rekkaveturi Kuva: Valmistaja
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
Hyundailla on jo massatuotannossa polttokennoteknologiaa käyttävä Nexo, joka vieraili Suomessa viime elokuussa. Toimintamatkaa on liki 700 kilometriä yhdellä tankkauksella. Valitettavasti Suomessa ei vielä ole tarjolla vedyn tankkausmahdollisuutta, mutta vuonna 2023 on tavoitteena avata pääkaupunkiseudulle sekä Turun ja Tampereen alueille yhteensä 4-5 asemaa. 2020-luvun loppuun mennessä tavoitteena on 25–50 vetytankkausaseman verkosto.
Hyundailla on jo massatuotannossa polttokennoteknologiaa käyttävä Nexo, joka vieraili Suomessa viime elokuussa. Toimintamatkaa on liki 700 kilometriä yhdellä tankkauksella. Valitettavasti Suomessa ei vielä ole tarjolla vedyn tankkausmahdollisuutta, mutta vuonna 2023 on tavoitteena avata pääkaupunkiseudulle sekä Turun ja Tampereen alueille yhteensä 4-5 asemaa. 2020-luvun loppuun mennessä tavoitteena on 25–50 vetytankkausaseman verkosto. Kuva: Timo Rintakoski

Hyundain tavoitteena on tehdä vedystä vuoteen 2040 mennessä tutumpaa periaatteella ”kaikille, kaikelle ja kaikkialla. ”Maailmanlaajuisessa Hydrogen Wave -tapahtumassa esiteltiin Hyundain visio vetyyn perustuvasta liikkuvuudesta ja polttokennojärjestelmistä. Tavoitteena on ottaa käyttöön uusia tekniikoita kuljetusalalla ja muilla toimialoilla.

"Hyundai Motor Groupin visio on hyödyntää vetyenergiaa kaikilla elämän ja teollisuuden aloilla, kuten kodeissa, työpaikoilla ja tehtaissa. Tavoitteena on saada vety käytettäväksi kaikille, kaikelle ja kaikkialla. Haluamme tarjota käytännön ratkaisuja ihmiskunnan kestävälle kehitykselle, ja näiden läpimurtojen avulla pyrimme edistämään maailmanlaajuisen vety-yhteiskunnan syntymistä vuoteen 2040 mennessä,” Hyundai Motor Groupin hallituksen puheenjohtaja Euisun Chung sanoo.

Jatkossa Hyundai tuo kaikki uudet hyötyajoneuvot, kuten linja-autot ja raskaat kuorma-autot, maailmanlaajuisille markkinoille polttokennoautoina ja akkukäyttöisinä sähköajoneuvoina. Vuoteen 2028 mennessä yhtiö odottaa olevansa ensimmäinen globaali autovalmistaja, joka soveltaa polttokennojärjestelmää kaikkiin hyötyajoneuvomalleihinsa.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Nyt Hyundai kehittää ensimmäisestä massatuotannossa olevasta Xcient Fuell Cell raskaasta kuorma-autosta rekkaveturia, joka esitellään vuonna 2024. Hyundai esitteli myös Trailer Drone -konseptin, täysin itsenäisesti toimivan vetykäyttöisen perävaunujärjestelmän. Jatkossa vetyä on tarkoitus käyttää mm. roboteissa, lentokoneissa ja rahtilaivoissa.

Kolmannen sukupolven polttokennojärjestelmä

Parhaillaan kehitteillä oleva kolmannen sukupolven polttokennosto korvaa Nexon nykyisen kennoston, ja siitä on 100 kW- ja 200 kW -versiot. 100 kW -kennoston fyysinen koko on pienentynyt 70 prosentilla nykyiseen verrattuna, jotta se on helpompi mahduttaa moniin ajoneuvoihin. 200 kW -versio on kooltaan samanlainen kuin Nexon nykyinen järjestelmä, mutta energiantuotto on kaksinkertaistunut.

Nexossa käytetyllä toisen sukupolven kennostolla vuonna 2018 Hyundai saavutti 5 000 käyttötuntia ja 160 000 kilometriä. Kolmannen sukupolven polttokennoston kehitystyön tavoitteena on saavuttaa 500 000 kilometrin käyttömatka henkilöautoille.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Hyundai esitteli myös matalarakenteisen polttokennojärjestelmän, jonka kennostokorkeus on vain 25 cm. Sitä voidaan käyttää laajasti esimerkiksi monikäyttö- ja erikoisajoneuvoissa, linja-autoissa ja raitiovaunuissa

Lisäksi Hyundai on esitellyt etäkäytettävän Rescue Drone -pelastusajoneuvon sekä H Moving Station raskaan vetytankkausajoneuvon, joka mahdollistaa 25 Nexon yhtä aikaa tapahtuvan tankkauksen.