Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Enemmän maitoa paremmalla valolla

Valon määrän ja aallonpituuden optimointi parantaa niin ihmisten kuin eläintenkin mielialaa. Tämä on jo vanhastaan tunnettu tosiasia.
Kuva: Uni-light
Kuva: Uni-light 
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Lisäämällä sinisen aallonpituuden osuutta valaisimien spektrissä on eläinten kehon melatoniinipitoisuus saatu laskemaan. Tämä taas on tehnyt eläimet pirteämmiksi.

Erittäin lupaavia tuloksia on saatu lypsykarjan osalta asentamalla navettoihin maidon tuotannon kannalta optimoitu valaistusjärjestelmä. Parhaimmillaan maidon tuotannossa on saavutettu lähes 10 prosentin lisäys. Tämän lisäksi ledivalaistuksella on voitu vähentää valaistukseen kuluvan sähkön määrää noin puoleen.

Leditekniikan käyttö valaistuksessa on avannut entistä parempia mahdollisuuksia muokata valon olemusta, jotta valaistus toimisi mahdollisimman tarkoituksen mukaisesti. Tässä tapauksessa kysymys on nimenomaan valon eri aallonpituuksien välisen keskinäisen suhteen säätelystä.

Erilaisiin käyttötarkoituksiin optimoituja ledivalaistuksia kehittävät tätä nykyä jo lukuisat yritykset eri puolilla maailmaa. Tämän vuoden Elmia-näyttelyssä Ruotsissa oli mukana amerikkalainen ledivalmistaja Uni-light.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Se on ponnistelemassa tarmolla Euroopan markkinoille nimenomaan maitotiloille tarkoitetulla ledivalaistuksella. Lukuisia käytännön toteutuksia Uni-lightin ledivalaistuksesta on jo Britanniassa. Ihmisille tarkoitettuun Uni-lightin valmistamaan valaistukseen on mahdollisuus päästä tutustumaan esimerkiksi Viking Linen Rosellalla.