Maataloustraktorilla saa huomisesta alkaen vetää raskaita kuormia tiellä

Maataloustraktorin peräkärryllä saa asetusmuutoksen jälkeen vetää yli 10 tonnin kuormia. Tähän saakka yli 10 tonnin kuormia on saanut vetää tieliikenteessä vain yli neljääkymppiä kulkevilla traktoreilla.
(Kuva:Jussi Knaapi)
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Painoraja ei ole koskenut yli neljääkymmentä kilometriä tunnissa kulkevia liikennetraktoreita, eikä maa- ja metsätalouden tiekuljetuksia, joissa on luvallista käyttää lievemmin verotettua polttoainetta. Muutos liittyy EU-asetukseen, joka ei tunne Suomen kansallisessa lainsäädännössä ollutta liikennetraktori-luokkaa.

Asetusmuutoksella muutetaan samalla ajoneuvon, perävaunun ja sen yhdistelmän pituutta koskevia säännöksiä niin, että ajoneuvon takana olevaa kuormauslaitetta ei lasketa enimmäispituuteen. Valtioneuvoston asetus annettiin 5.4.2018 ja se astuu voimaan tiistaina 10.4.2018.

Ministeriö panee toimeen lisäksi Suomen ja Venäjän välillä solmitun tieliikennesopimuksen muutoksia. Suurin sallittu yhdistelmämassa ETA-valtioiden ulkopuolisilla ajoneuvoilla nousee 40 tonnista 44 tonniin. Tarve poikkeusluville poistuu muutoksen myötä.