Tiet ja ympäristö
Jussi Mantsinen -liukkaudentorjuntajärjestelmä

Jussi Mantsinen -työlaitteet tehostavat talvista kiinteistöhoitoa — auraus ja hiekoitus hoituvat kerta-ajolla.

Lumenauraus ja liukkaudentorjunta vaativat yleensä useita työvaiheita ja kirjavan kasan työlaitteita. Juhani Mantsisen kehittämillä tuotteilla urakointi tehostuu, sillä aurauksen ja hiekoituksen voi hoitaa kerta-ajolla.
Arto Turpeinen
Idea-Keksi Oy:n Pekka Vänninmaja, Juhani Mantsinen ja Veli-Pekka Hartikainen uskovat uusien tuotteiden tehostavan kiinteistöhuoltoa merkittävästi.

Viime talvina kiinteistöjen tai teiden ylläpidosta vastaavat urakoitsijat ovat olleet hankalan tilanteen edessä. Sääolosuhteet muuttuvat erittäin nopeasti, mikä vaatii reagointikykyä niin kaluston kuin työlaitteidenkin osalta. Huoltoon käytettävissä olevat määrärahat ovat vähentyneet, mutta urakoiden vaatimustaso on noussut.

Pienenevien katteiden toimintaympäristössä urakoinnin tehostaminen onkin avainroolissa. Asiassa avuksi tulee Idea-Keksi Oy, jonka uusilla tuotteilla esim. auraus ja hiekoitus voidaan tehdä samanaikaisesti. Jussi Mantsinen -tuotenimellä on kehitetty hiekoittava kauha joko siipivarustuksella tai ilman, sekä samalla idealla toimiva alueaura. Turhaa ajelua puolestaan vähentää kuljettimella varustettu hiekoitusmateriaalisäiliö.

Kuten useimmat oivat ideat, niin myös hiekoittavat lumiaurat syntyivät omasta tarpeesta. ”Liukastelin ympäriinsä auratessani omaa pihaa traktorilla ja mietin: eikö tähän tosiaan ole keksitty parempaa konstia”, muistelee erityisesti materiaalinkäsittelykoneista tutun Mantsinen Groupin perustajiin kuuluva Juhani Mantsinen.

Uutta ajattelua liukkaudentorjuntaan

Idea-Keksin uutuustuotteiden tapauksessa ei välttämättä ole kysymys yksittäisistä auroista, vaan kokonaisvaltaisesta liukkaudentorjuntajärjestelmästä, jolla tehostetaan koko toimintatapaa. Urakointikohteet saattavat sijaita etäällä toisistaan, jolloin esimerkiksi hiekoitussepeliä joudutaan säilömään väärin tai ainakin noutamaan kustannusten kannalta liian kaukaa, mikä myös kuormittaa ympäristöä.

Eräänlaisena lyhyenmatkan ”kotipesänä” voisi toimia MSH-hiekoitusmateriaalisäiliö, jota voidaan kuljettaa vaihtolava-autolla. Katetussa kontissa materiaalit lisäksi pysyvät kuivina ja puhtaina, eli asiallisesti varastoituna. Säiliötä voi hyödyntää vaikkapa suuren marketin parkkipaikkojen läheisyydessä. Säiliön tilavuus on 12 kuutiota ja omapaino 4 tonnia.

Hiekottimen säiliö saadaan täytettyä varastosäiliön ketjukolakuljettimella. Sitä on mahdollista käyttää joko traktorin lisähydrauliikan tai sähköliitännän avulla. Työkoneelta kuljetin vaatii 20 litran minuuttituottoa, ja hiekoittimen saa täytettyä noin viidessä minuutissa. Säiliö voidaan varustaa myös sulanapitokaapelilla ja täryttimellä.

Varastosäiliö voidaan tarvittaessa jakaa väliseinillä neljään eri osaan. Käytännössä samasta säilöstä voidaan siis lastata erilaatuisten hiekkojen lisäksi vaikkapa monentyyppisiä lannoitteita tai multaa. Tämä kiinnostanee viherrakentajien lisäksi myös golf-kenttiä, joilla tarvitaan runsaasti erilaisia kylvettäviä ja siroteltavia materiaaleja.

Auraus ja hiekoitus yhdellä kertaa

Vaikka varsinaiselle hiekoitus-sepelin ”keskusyksikölle” ei olisikaan tarvetta, niin kokonaisvaltaista kunnossapitoa pystyy tehostamaan hiekoituslumikauhalla. Kyseessä on periaatteessa normaali 1,2 kuution lumikauha, mutta takaosaan on liitetty 600 litran sepelisäiliö, joka voidaan täyttää suoraan hiekoitussäiliön hihnakuljettimella. Kauhan sepelisäiliön kannen voi avata hydraulisesti.

Pikaisen työnäytöksen perusteella jälki oli yllättävänkin hyvä, eikä auratusta alueesta voinut sanoa, oliko kyseessä kahden erillisen laitteen vai ainoastaan hiekoituslumikauhan työtulos.

Kauhan leveys on 255 cm ja omapaino 770 kiloa, mutta jatkossa erikokoisia malleja on useampia. Periaate pysyy kuitenkin samana. Lisähydrauliikan tarve on ainoastaan 20 litraa minuutissa. Kauhasta on olemassa myös siivellinen versio: tilavuudeksi ilmoitetaan 1,4 kuutiota ja murskesäiliön tilaksi 550 litraa. Kokonaistyöleveydeksi kerrotaan lähes neljä metriä ja painoksi 970 kiloa. Kyseessä on siis järeämpi, enemmänkin pyöräkuormainkäyttöön soveltuva laite.

Valmiiksi suunniteltuna on myös hiekoittimen ja alueauran yhdistelmä. Hiekoitussäiliö olisi tarkoitus asettaa auran kääntönivelen takapuolelle. Tarkemmat ominaisuudet eivät vielä ole tiedossa, sillä protoversiota ei ole vielä rakennettu. Pääidea kuitenkin on, että pidempiä matkoja auratessa voisi kriittiset paikat, kuten kaarteet ja risteykset, myös hiekoittaa kerta-ajolla.

Tehokkuutta työmaille

Idea-Keksin väen mukaan perinteinen kiinteistöhoito kärsii kroonisesta tehottomuudesta, koska kokonaiskustannusten hahmottaminen on vaikeaa. Lisäksi hukka-aikaa ja turhaa ajoa tulee helposti liian paljon. Yritys uskoo, että uusilla tuotteilla voidaan nopeasti osoittaa tehokkuuden paraneminen niin yrittäjille kuin julkisyhteisöillekin.

Mielenkiintoista on, että yrityksen tuotteiden valmistamisesta ei ole vielä tehty päätöstä. ”Tuotteet ja jakeluketjut ovat olemassa. Emme ole kuitenkaan vielä täysin päättäneet, kuinka etenemme valmistuksen kanssa. Oma tuotanto yksi mahdollisuus, mutta harkitsemme myös valmiiden mallien myymistä ulkopuoliselle toimijalle. Avoimia kysymyksiä on vielä paljon – tuote on kuitenkin kunnossa”, kertoo toimitusjohtaja Pekka Vänninmaja.

Vaikka Jussi Mantsinen -kauhat eivät vielä olekaan sarjatuotannossa, niin tuotteet ovat jo saaneet tunnustusta, sillä syksyn 2018 Maatalouskonemessuilla liukkaudentorjuntakoneisto palkittiin kunniamaininnalla. ”Tuotteet ja koko konsepti herättivät runsaasti kiinnostusta niin urakoitsijoiden kuin yhteisöjenkin puolelta. Yleisin kysymys oli: Miksi tätä ei ole keksitty aiemmin?”, Mantsinen myhäilee.

Juhani Mantsisen ajatuspajasta tullaan näkemään vielä useita uusia innovaatioita, jotka toteutuessaan voivat muuttaa alaa merkittävästi. Tällä hetkellä asialistalla on kuitenkin vielä liukkaudenhallintatuotteet. ”Minulla on ideoita hihassa roppakaupalla, mutta ensin etenemme nykyisten tuotteiden kanssa eteenpäin”, Mantsinen lopettaa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit