Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Ilmastoajattelua betonirakentamiseen

Betonia on maatilarakentamisessa käytetty vuosikymmenten saatossa paljon – varsin ymmärrettävästi. Kovassa rasituksessa tarvitaan lujaa ja kestävää rakennemateriaalia.

Kevyemmät suojat ja katokset voi toki tehdä kevyin perustuksin, mutta vähänkään suuremmassa rakennuksessa betoniperustukselle ei liene korvaajaa. Hallien, ja jopa kotieläinrakennustenkin, pohjamateriaalina käytetään joskus asfalttiakin, mutta lujuudessa se häviää betonille selvästi.

Viime aikojen ilmastopoliittisissa keskusteluissa betonikin on joutunut syytettyjen penkille sen sideaineena käytettävän sementin valmistusmenetelmien takia. Vähästä ei kuitenkaan kannata säikähtää – talonpoikaisjärjellä tästäkin selvitään.

Parasta, mitä yksittäinen yrittäjä voi tehdä, on jo rakennettujen betonirakenteiden käyttöiän jatkaminen. Siitä löytyy tässäkin lehdessä esimerkki – käytöstä poistetut laakasiilot muuntuvat helposti katetuksi varasto- tai jopa tuotantotilaksi.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Uutta rakennettaessa on puolestaan hyvä miettiä, mitä rakenteelta vaaditaan. Kevyempään kulutukseen riittää kotikonsteinkin tehty betoni, mutta lujuusvaatimukset täyttävä valmisbetoni voi olla myös taloudellisesti järkevä ratkaisu, ainakin isommissa valukohteissa.