Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Rehukoneiden terät kuntoon

Kuva: Tuomas Anttila

Nurmikoneet ovat todellista sesonkikalustoa, joten huollot kannattaa ajoittaa korjuukauden ulkopuolelle. Talvi onkin erinomaista aikaa esimerkiksi terien huollolle. Teroittamiselle tai vaihdolle on suurempikin syy, kuin paljon puhuttu polttoaineenkulutus. Säilörehu on karjatilan kallein tuotantopanos, joten sitä käsitellessä täytyy työnjäljen olla kunnossa.

Tämä pätee jokaiseen työnvaiheeseen. Lähdetään käymään koneketjua läpi nurmiketjun alusta, eli niittokoneesta. Niittokoneen huonot terät jättävät sängen epätasaiseksi. Sängen pituus taas vaikuttaa seuraavan sadon kasvuunlähtönopeuteen. Epätasainen sänki johtaa siis epätasaiseen kasvustoon. Tämän vuoksi toisen ja kolmannen sadon korjuuajankohdan määrittäminen voi mennä pieleen, jolla on kalliit seuraukset sadonlaatuun.

Korjuukoneessa, kuten ajosilppurissa tai paalaimessakin täytyy olla terät kunnossa. Korret täytyy leikata siististi eikä repimällä, kuten tylsillä terillä on tapana. Apevaunun terien täytyy olla kunnossa samasta syystä, jota tullaan perustelemaan sivulta 20 lähtien.

Rehuleikkurin hyväkuntoisen terän tärkeys korostuu kesällä. Jos terä on huonossa kunnossa, ei rehuleikkurin ja lastauskoneen paino riitä painamaan terää rehumassan läpi. Jos näin käy, alkaa leikkurin yläleuan sijaan liikkua alaleuka. Rehua vasten hiertyessään huulilevy tai piikit jättävät rehuseinämän epäsiistiksi ja huokoiseksi. Näin rehuun pääsee ilmaa, joka aloittaa jälkikäymisen. Jos rehu on märkää ja sää on lämmin, syötetään lehmille tämän seurauksena pilaantunutta rehua, tai ajetaan sitä tunkiolle.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Tässä siis muutama polttoainetalouttakin tärkeämpi syy, joiden vuoksi kulmahiomakoneen tai lenkkiavaimen heiluttelu terien äärellä kannattaa.