Kylmä viima kuluttajan rahapussissa ja kotona — ”Tulimme yht´äkkiä tilanteeseen, että meillä ei olekaan tarpeeksi kotimaista polttoainetta ensi talven lämmityskaudelle”

Suomeen ei tule enää Venäjältä energiaa. Ei tule sähköä, maakaasua, kivihiiltä, öljyä eikä puuta. Voidaankin kysyä, riittääkö Suomessa polttoainetta lämmöntuotantoon ensi talvena.
”Kesän turvetuotantokausi on ollut huono eikä varastoon ei ole saatu tuotettua kovin merkittävää määrää turvetta. Osa turvetuotannon yrittäjistä on kysynnän puuttuessa lopettanut jo viime vuonna. Turve ei siis pelasta ensi talvea”, kirjoittaa Simo Jaakkola. Kuvituskuva.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Todennäköisesti riittää, mutta poikkeukselliseen hintaan. Kuluttajan rahapussissa käy kylmä viima. Kylmä ei kenties muutenkaan pysy ulkona vaan hiipii myös talojen sisälle.

Energian tuonti Venäjältä pitäisi korvata kotimaisella tuotannolla tai tuonnilla. Öljy ja kivihiili kait on jo korvattu. Kaasu taitaa meillä olla tulevan kaasulaivan myötä hallinnassa. Sähkön riittävyys lienee turvattu Olkiluoto 3:n myötä. Mutta mikä on lämmöntuotannossa tärkeiden puun ja turpeen tilanne?

Omakotiasujat hankkivat ennätysmääriä klapeja talven pakkasjaksojen varalle. Klapit riittänevät, vaikka osa klapintoimittajista myy jo nyt ”ei oota”.

Kaupunkien, taajamien ja suurkiinteistöjen lämmityksessä käytetään paljon energiapuuta eli metsähaketta, puun kuorta ja sahanpurua sekä yhä vähemmän turvetta. Pahaksi tuomitun turpeen käyttö lämmöntuotannossa väheni huimasti parina viime vuotena. Turvetta oli jäämässä varastoon, mutta korkea sähkön hinta on houkutellut tekemään siitä sähköä. Siksi energiaturpeen varastot ovat huvenneet sangen vähiin keväällä 2022. Venäjän rajan sulkeutuminen teki samanaikaisesti loven energiapuuvirtoihin tuonnin loputtua. Niinpä tulimme yht´äkkiä tilanteeseen, että meillä ei olekaan tarpeeksi kotimaista polttoainetta ensi talven lämmityskaudelle. Tarvitsemme huimasti lisää puuta ja myös turvetta.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Osa energiayhtiöistä tilasi keväällä ensi talven varalle turvetta. Huoltovarmuuskeskus päätti myös hankkia turvetta poikkeuksellisesti omiin varastoihinsa kaikkein pahimman varalle. Mutta kesän turvetuotantokausi on ollut huono, eikä varastoon ei ole saatu tuotettua kovin merkittävää määrää turvetta. Osa turvetuotannon yrittäjistä on kysynnän puuttuessa lopettanut jo viime vuonna. Ja tällainen lyhytjänteinen kädestä suuhun eläminen ei heitä takaisin tuo. Turve ei siis pelasta ensi talvea. Toisenlaisella politiikalla se olisi voinut sen tehdä.

Energiapuun iso lähde on teollisuuden sivutuotteet – kuori ja puru. Sahateollisuudessa on mennyt lujaa , mutta nyt sahatavaramarkkinoiden päälle on laskeutunut sumuverho ja sahausmäärät voivat talvella pienentyä. Tämäkin polttoainelähde voi hieman hiipua kasvun sijaan.

Sitten on vielä kotimainen metsähake. Koneyrittäjät raportoivat kentältä energiapuumarkkinan kuumenemisesta. Energiapuun (ranka, metsähake ja kannotkin) korjuu ja haketus on päässyt hyvään vauhtiin. Silti voidaan perustellusti tilastoja seuraamalla epäillä, että riittääkö vauhti ja määrät, kun pitäisi korvata niin turvetta, tuontipuuta ja kenties alenevaa määrää kuorta ja puruakin. Koneyrittäjien elokuussa tekemään kyselyyn vastanneista yrittäjistä yli 70 prosenttia ennakoi, että tulevana talvena ei puuta riitä kaikille. Luultavasti tiukan paikan tullen ensi talvena lämpöä tuotetaan niin öljyllä kuin tuoreesta ainespuusta.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY