Makita BCF050 -kypärätuuletin tarjoaa kuivattavaa tuuletusta kypärän sisään – sopii lähes kaikkiin kypäriin

Kesäaikaan metsätöissä kuumuus tekee työskentelystä tuskaisaa. Raivaus- ja moottorisahan kanssa käytettävä kypärä lisää entisestään pään kuumenemista, mikä voi aiheuttaa rajuimmilla keleillä jopa lämpöhalvauksen. Makitalla on mallistossaan akkukäyttöinen kypärätuuletin, KV kokeili viime syksynä ja kevään helleaallossa, voiko sillä mukavoittaa työskentelyä.
Kesällä metsätöissä on usein tukalan lämmintä. Makitan kypärätuulettimella saa viilentävää helpotusta kypärän alle. Tuuletin on asennettavissa useimpiin kypärämalleihin.
Kesällä metsätöissä on usein tukalan lämmintä. Makitan kypärätuulettimella saa viilentävää helpotusta kypärän alle. Tuuletin on asennettavissa useimpiin kypärämalleihin. Kuva: Tommi Hakala
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Kypärän tuulettuvuuden parantaminen omavalmisteisin lisätuuletusaukkojen avulla on kiellettyä, sillä ylimääräiset reiät kypärän kuoressa heikentävät sen lujuutta. Somen ihmeellisessä maailmassa on näkynyt omatekoisia kypärätuulettimia, joihin virtaa on otettu radiokuulo- suojamien akuista.

Aktiivista tuuletusta

Myös tehdastekoisia kypärätuulettimia on maailman villeillä nettimarkkinoilla näkynyt. Etenkin pölyisiin olosuhteisiin kaivoksiin ja rakennustyömaille on saatavissa niskasuojaan tai kypärän takaosaan liitettäviä akkutuulettimia. Suomessa saatavilla on ainakin Makitan 14,4 ja 18 volttisille yleisakuilla toimiva kypärätuuletin. Sen avulla saadaan muutettua kypärän tuulettuminen aktiivisesti tapahtuvaksi. Yleismallisena se myös on liitettävissä metsätöissä käytettäviin kypäriin.

Makita BCF050 -tuuletin on toteutettu kaksiosaisena. Varsinainen tuuletinosa liitetään kypärään kumiremmillä. Akun sisältävä erillinen virtalähde on varustettu kiinnikelipareella, jolla se voidaan kiinnittää vyöhön tai taskun reunaan. Näiden yksiköiden välillä on 1,2 metrin mittainen virtajohto, joka on tuulettimen puoleisesta päästä varustettu irrotettavalla liittimellä. Virtakytkin on akun sisältävässä osassa, sen painalluksilla saa valittua kaksi tuuletusnopeutta.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Sopii lähes kaikkiin kypäriin

Kun tuuletinosaa kokeiltiin erilaisiin kypärämalleihin, huomattiin heti, että Pfannerin kypärän kanssa se ei ole yhteensopiva. Kyseisen kypärän takaosa ei ole suorareunainen, jolloin tuuletin ei asetu suoraan asentoon. Myöskään kiinnitysremmiä ei saa pysymään lipattomaksi muotoillun kypärän päällä, koska kuulosuojaimet ovat sisäpuolisilla kiinnikkeillä. Ainoa mahdollinen ratkaisu olisi asentaa kypärän kylkiin kaksipuoleisella teipillä erilliset kiinnikelaput.

Muihin varastoista löytyneisiin kypäriin tuuletin asettui hyvin paikoilleen. Kiinnitysremmi asettui hyvin kypärien reunan viereen, kuulosuojainten kiinnikkeiden ja lipan pitäen sen sopivassa linjassa. Husqvarnan Technical-kypärässä remmi jättää visiirin hieman raolleen, muttei haittaavassa määrin. Tuulettimen asettumista kypärää vasten voi muuttaa mukana tulevalla lisäsäätökappaleella.

Jyristystä

Jo ensikokeilu verstaassa kertoi, että tuulettimen ja kypärän yhteensovitus vaati hienosäätöä – nimittäin tuulettimen moottorin tärinä sai kypärän kuoren jyrisemään ja jyrinä kulkeutui kuulosuojainten rungon kautta häiritsevästi korviin asti. Etenkin suuremmalla puhallusnopeudella jyrinä oli niin kova, että radio-ohjelmat saivat taustalleen hammaslääkäristä tutun jurinan.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Ensiapuna asennettiin tuulettimen ja kypärän väliin vahvasta kankaasta vaimennin, joka poisti osittain jyrinän. Lopullinen ratkaisu löytyi rautakaupan huonekaluosastolta. Tuolien jalkoihin liimattavat vaimenninhuovanpalat liimattiin niihin kohtiin tuuletinta, joka otti kiinni kypärään. Jyrinä väheni tällä ratkaisulla jonkin verran.

Kuivattavaa tuuletusta

Käytössä itse tuuletin toimii hyvin. Tuuletus on matalallakin nopeudella riittävä puhaltamaan kosteuden pois kypärän sisältä, ilman että päälakeen kohdistuisi epämiellyttävää vedon tunnetta. Ilma poistuu tasaisesti kypärän sisältä. Eron huomaa etenkin tauolla, kypärä on sisäpuolelta kuiva. Pienehkön, 2 Ah kapasiteetin akku riittää hitaalla asennolla työpäivän ajaksi. Sen kanssa akkupaketti on kohtuullisen painoinen ja -kokoinen. Tuuletus vähensi myös itikoiden tunkeutumista kypärän sisälle. Tauollakin kypärä tuli pidettyä päässä, sekä viilentävyyden että paarmantorjunnan vuoksi. Käytössä kypärään liitetyn tuulettimen tuomaa lisäpainoa ei huomannut.

Käytön ongelmallisin kohta on akkupaketin sijoitus. Kannatinlipare on turhan väljä, se ei pysy taskun reunassa kiinni. Parhaiten akkupaketin sai sijoitettua raivaussahan valjaiden lannevyöhön. Samalla virtajohdon sai kulkemaan kypärän lähelle asti valjaiden alla suojassa. Hakkuutyössä akkupaketti oli sijoitettava takin rintataskuun, jolloin johto jäi takin alle suojaan. Ennen kypärän ottamista päästä on muistettava irrottaa tuulettimen liitin, sen oppii hyvin nopeasti tekemään kypärää ensin riisumatta.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Makitalaiselle hyvä varuste

Makitan kypärätuuletin on hyvä keksintö. Se ei tarjoa hiuksia hulmuttavaa puhuria, vaan tasaista tuuletusta. Jos käytössä on muutenkin Makitan akuilla toimivia työkaluja, ei myöskään 45 euron hankintahinta ole kova. Ainoa kestävyyden suhteen mietityttävä osuus on välijohdon kestävyys risukoissa. Tosin, avaralla varhaisperkauksella tai uudistusalan raivauksella työskentely raivaussahalla on kuuminta työskentelyä, jossa johtokin pääsee helpommalla.

Raivaussahan valjaiden paksussa lannevyössä akkupaketti pysyi kohtuullisen varmasti mukana menossa. Ylimääräiselle johdolle on kierrejousellinen kiristin, joka vähentää johdon tarttumista risuihin, pitäen johdon lievässä kiristyksessä.
Raivaussahan valjaiden paksussa lannevyössä akkupaketti pysyi kohtuullisen varmasti mukana menossa. Ylimääräiselle johdolle on kierrejousellinen kiristin, joka vähentää johdon tarttumista risuihin, pitäen johdon lievässä kiristyksessä. Kuva: Tommi Hakala
Tuulettimen puhaltimen kypärän runkoon johtamaa jyrinää vähensivät tuulettimeen liimatut huopapalat. Äänettömäksi tuuletin silti ei muuttunut. Peukalon alla olevalla säädetävällä lipalla voidaan säätää puhalluksen suuntaa. Käytännössä suuntaus on säädettävä kypärän ulkopintaa seuraavaksi, muutoin puhallus osuu suoraan takaraivoon.
Tuulettimen puhaltimen kypärän runkoon johtamaa jyrinää vähensivät tuulettimeen liimatut huopapalat. Äänettömäksi tuuletin silti ei muuttunut. Peukalon alla olevalla säädetävällä lipalla voidaan säätää puhalluksen suuntaa. Käytännössä suuntaus on säädettävä kypärän ulkopintaa seuraavaksi, muutoin puhallus osuu suoraan takaraivoon. Kuva: Tommi Hakala
Akkupaketti on 2 Ah akulla kohtuullisen kokoinen. Hitaalla nopeudella akku riitti 13 tunnin käyttöön. Painonappitoimisella virtakytkimellä valitaan hidas tai nopea tuuletusnopeus, sekä sammutetaan puhallus.
Akkupaketti on 2 Ah akulla kohtuullisen kokoinen. Hitaalla nopeudella akku riitti 13 tunnin käyttöön. Painonappitoimisella virtakytkimellä valitaan hidas tai nopea tuuletusnopeus, sekä sammutetaan puhallus. Kuva: Tommi Hakala

KIITÄMME & MOITIMME:

+ Tuuletuksen tasaisuus ja suuntaus

+ Kohtuuhintainen (jos on Makitan akkuja käytössä)

– Tuulettimen moottorin jyrinän johtuminen kypärään

– Johdon vaurioherkkyys tieheikössä

– Akkupaketin kiinnitystapa