Pienien koneiden käyttökohteet
"Missä noita pikkukoneita tarvitaan", kommenttia kuulee usein esimerkiksi näyttelytapahtumien yleisön piirissä. Kysymys on ollut aina aiheellinen ja pienempien metsäkoneiden markkinat vaihtelevat suuresti ympäri Eurooppaa. Suomessa on eletty vahvasti metsätalouskäytön koneiden kehityksessä, mikä tarkoittaa tehokasta, mutta myös maastossa vähemmillä jäljillä liikkuvia konemalleja.
Pienempiä kuormatraktoreita on ollut tarjolla eri aikakausina ja niitä on myyty vaihtelevalla menestyksellä. Yksi buumi alkoi 1980-luvun alussa ja silloin esimerkiksi tulivat markkinoille Norcar HT440 ja erilaisia telakoneita. Niiden käyttö rankassa urakointikäytössä tasoittui marginaaliin varsin pian.
Nyt on tullut uusi aalto. Pieniä kuormatraktoreita valmistetaan metsänomistajille maataloustraktoriyhdistelmien ja mönkijöiden tilalle – mutta etenkin tämän jutun tapaisiin erikoiskorjuuyrittäjien käyttöön.
Osaston luetuimmat
- Metsäperävaunun käytös voi yllättää tottuneenkin käyttäjän – nivelaisan vaikutus vaunun painopisteeseen on merkittävä
- Metsätöissä pientraktori ja kevyt metsäperävaunu kuormaimella – kapea yhdistelmä sopi erityisesti tuulen kaatamien puiden keruuseen
- Moottorisahan teräketjun ja laipan kunnossapito — teräketjun teroitus kannattaa aina
- Harvesting partner -malli herättää paljon ajatuksia ja kysymyksiä – torppariaikako taas koittaa?
- Kokeilu: Parantavatko lämpöpohjalliset työoloja ulkosalla? –Pohjallisten sovittaminen kannattaa tehdä huolella
- Seppo Toikkanen aloitti metsäkoneurakoinnin Euroopassa jo yli 40 vuotta sitten – matkan varrelle mahtuu tragedioita ja säälimätöntä työntekoa
- Telat metsäperävaunussa parantavat kantavuutta ja lumessakulkua – hyvä huomioida myös telojen rajoitteet